Rezervele valutare administrat de Banca Națională a României au scăzut cu 1,3 miliarde de euro în ianuarie, la cel mai redus nivel din ultimul an.
BNR raportează o scădere a rezervei valutare de la 62,1 miliarde de euro la finele anului trecut, la 60,8 miliarde de euro în ianuarie.
Din rezervă au ieșit 4 miliarde de euro, și au intrat 2,7 miliarde de euro. Intrările și ieșirile s-au datorat modificării rezervelor minime obligatorii ale băncilor, modificării conturilor Ministerului Finanțelor și ale Comisiei Europene.
BNR a plătit 351 de milioane de euro în contul datoriei publice în valută în ianuarie și urmează să facă plăți de 543 de milioane de euro în februarie.
Alte posibile ieșiri din rezervă, nespecificate de BNR, sunt cele legate de administrarea cursului de schimb. Pe finele anului trecut, BNR s-a confruntat cu o presiune de depreciere a leului, în contextul situației poltico-electorale. În ianuarie, titlurile în lei au scăzut ca valoare, ceea ce a dus la creșterea randamentelor datoriei în monedă națională.
Ponderea rezervei valutare în produsul intern brut s-a menținut anul trecut la 18%. Calculat la PIB estimat pentru 2025, nivelul rezervei din ianuarie a coborât la 16%.
Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2025 au fost de 69,8 miliarde de euro, față de 70,5 miliarde de euro la 31 decembrie 2024. Valoarea rezervei de aur de 103,6 tone a crescut de la 8,4 miliarde de euro, la aproape 9 miliarde de euro.