RCS&RDS și UPC susțin decizia ANCOM de a nu reglementa accesul la piața liberă a rețelelor fixe de internet

RCS&RDS și UPC susțin decizia ANCOM de a nu reglementa accesul la piața liberă a rețelelor fixe de internet
scris 13 nov 2015

Operatorii telecom RCS&RDS și UPC Romania susțin decizia autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) de a nu reglementa piața de gros a serviciilor de acces internet în bandă largă, au anunțat cei doi operatori de telecomunicații fixe.

“Susținem concluzia ANCOM că piața din România este competitivă și reglementarea aceastei piețe ar descuraja investițiile în dezvoltarea de rețele de comunicații electronice de mare viteză, ceea ce ar face dificilă atingerea obiectivelor legate de gradul de penetrare a internetului fix de mare viteză (broadband), stabilite prin Agenda Digitală pentru România 2020”, au declarat reprezentanții UPC Romania, companie cu peste două milioane de abonați la finele lunii septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

UPC Romania este parte a grupului American Liberty Global.

RCS & RDS consideră decizia ANCOM ca fiind corectă și justificată, în contextul în care pe piața serviciilor de acces la internet fix din România este și va continua să fie o competiție puternică, datorită infrastructurilor multiple existente, a prețurilor practicate, a numărului si calității tuturor serviciilor furnizate, dar și a prezenței unui număr mare de furnizori de servicii de internet fix.

“Totodată, ne menținem părerea că piața de internet fix a fost si este o piață liberă, deschisă accesului și investițiilor oricărui operator, atâta timp cât acesta dorește să fie un participant activ pe această piață”, au spus reprezentanții RCS&RDS, liderul pieței pe zona serviciilor prin cablu TV.

RCS & RDS și-a dezvoltat propria infrastructură de telecomunicații pe suport de fibră optică la nivel național, pornind de la zero, în urmă cu 17 ani.

“Considerăm că am avut o contribuție majoră la poziționarea României ca fiind țara cu cel mai ridicat grad de concurență la nivel de infrastructură dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, dar și din punct de vedere al celor mai scazute tarife pentru conexiunile de acces la internet fix”, au mai spus reprezentanții RCS&RDS, operator controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari.

ANCOM a adoptat, în urma unei analize “laborioase”, o decizie prin care a stabilit că piața relevantă de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură corespunzătoare pieței cu amănuntul este concurențială, astfel că nu mai este necesară intervenția de reglementare pe această piață.

Practic, autoritatea a stabilit că accesul operatorilor de telefonie mobilă Orange și Vodafone la rețelele fixe ale altor operatori, cum ar fi UPC, RCS&RDS sau Telekom, va fi posibil în urma unor negocieri comerciale, și nu prin reglementări impuse de autoritatea de profil.

În ultima perioadă, reprezentanții Vodafone și Orange, principalii jucători de telecomunicații mobile, au afirmat că ANCOM ar trebui să liberalizeze accesul la rețelele de telecomunicații fixe ale altor operatori, fără a-i nominaliza, dar cu referire la RCS&RDS și Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom), pentru a putea lansa pachete de servicii fix-mobil.

În plus, susțineau reprezentanții celor doi operatori, rata de penetrare a internetului ar fi crescut și România ar putea astfel să atingă obiectivele Agendei Digitale 2020.

Prin decizia adoptată, ANCOM a retras obligațiile impuse anterior Telekom Romania Communications, considerând că operatorul nu mai deține putere semnificativă pe piața serviciilor de acces la elemente de infrastructură.

În urma deciziei ANCOM, reprezentanții Orange Romania, liderul pieței de te telefonie mobile, au declarat că autoritatea de reglementare “și-a luat concediu” într-un moment nepotrivit.

“Considerăm că decizia ANCOM, de a-și «lua concediu» într-un moment în care piața are nevoie mai mult ca oricând de reglementare, este greșită. Ea va avea consecințe negative asupra utilizatorilor, care astfel nu vor avea posibilitatea să aleagă dintr-un număr suficient de mare de oferte și să beneficieze de o competiție reală pe piața de internet fix”, au declarat reprezentanții Orange România.

La rândul lor, reprezentanții Vodafone Romania consideră "cu tărie" că există timp și loc semnificativ pentru îmbunătățirea deciziei ANCOM.

"Credem că încă mai este timp că ANCOM să ia decizia corectă și să asigure un nivel crescut de competitivitate, ce va aduce doar beneficii utilizatorilor români și va sprijini promisiunea României de a își îndeplini angajamentele luate în cadrul Agendei Digitale. Urmând pașii procedurali, vom urmări în mod activ acest subiect și în următoarele etape ale procesului, la nivel european", au mai spus reprezentanții operatorului.

La finele anului trecut, România avea 12 milioane de conexiuni mobile la internet, cu 25% mai mult față de 2013, și patru milioane de legături fixe, cu 5,8% peste anul precedent.

Principalii jucători pe segmentul telecomunicațiilor tixe sunt Telekom, RCS&RDS, UPC și Digital Cable Systems, iar pe telecomunicații mobile Orange, Vodafone, Telekom Mobile și RCS&RDS.

viewscnt
Afla mai multe despre
rcs&rds
upc
ancom
internet