Fondurile de hedging și-au redus expunerea la active riscante și au căutat refugii sigure în perspectiva anunțului așteptat miercuri din partea președintelui american Donald Trump privind noile tarife ”reciproce”, care au alimentat temerile legate de un nou război comercial, arată datele Goldman Sachs, transmite Reuters.
Trump a indicat de mai multe săptămâni că pe 2 aprilie va avea loc ”Ziua Eliberării”, termenul limită pentru implementarea celor mai ambițioase măsuri de politică comercială din mandatul său, scrie News.ro.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Acestea ar viza răsturnarea normelor comerciale globale stabilite de peste o jumătate de secol, norme care, potrivit președintelui, au dezavantajat produsele și muncitorii americani.
Washington Post a relatat marți că oficialii de la Casa Albă au redactat planuri pentru impunerea unor tarife de aproximativ 20% pentru majoritatea celor 3.000 de miliarde de dolari în bunuri importate anual în SUA.
Goldman Sachs estimează că aceste tarife mai mari, combinate cu reduceri ale prognozelor de profit, vor diminua randamentele S&P 500 pe termen de trei luni cu aproximativ 5%. Totuși, piețele americane ar putea să își revină în decurs de un an, conform unei note pentru clienți consultate de Reuters.
Poziționarea fondurilor de hedging, potrivit Goldman Sachs:
1. RETRAGERE GENERALIZATĂ
Fondurile de hedging și-au redus expunerea netă pe toate regiunile, în special în Europa, urmate de piețele emergente și Asia. Volumul tranzacționat pe bursele transparente și opace a scăzut în martie, cu excepția unei creșteri punctuale pe 21 martie, la expirarea unor opțiuni importante.
2. EVITAREA PIEȚELOR EMERGENTE
Fondurile s-au retras din principalele piețe emergente și au menținut, în 2025, poziții net short în acțiunile din America Latină și Asia. În Asia, vânzările de acțiuni au fost semnificative în martie.

3. REDUCEREA EXPUNERII PE ACȚIUNI CICLICE
Fondurile și-au diminuat pozițiile în companii sensibile la ciclul economic — cum ar fi producătorii de piese auto, unele branduri de bijuterii și magazine de mobilă — care tind să sufere în perioade de consum redus. Această decizie reflectă temerile tot mai mari că tarifele impuse ar putea declanșa o recesiune în SUA.
4. SCHIMBARE DE DIRECȚIE PE INVESTIȚII AUTO EUROPENE
După ce au acumulat acțiuni ale constructorilor auto europeni până la începutul lunii martie, fondurile au început să le vândă agresiv. Trump a anunțat recent că va introduce un tarif de 25% pentru automobilele și camionetele ușoare importate începând cu 3 aprilie, iar o taxă suplimentară pe piese auto va intra în vigoare din 3 mai. Raportul dintre pozițiile long și cele short pe sectorul auto este aproape de minime istorice, potrivit Goldman.
5. INTERES PENTRU COMPANII DIN SECTORUL METALELOR
În ultimele săptămâni, fondurile de hedging au devenit cumpărători neți ai acțiunilor companiilor puternic influențate de prețurile metalelor. Deținerile în aceste companii sunt la cele mai ridicate niveluri din ultimii ani, conform notei Goldman, care nu a oferit nume specifice.
În contextul tensiunilor comerciale tot mai accentuate și al volatilității crescute din piețe, strategiile fondurilor de hedging arată o preferință clară pentru prudență și repoziționare în active mai puțin expuse riscurilor globale.