PSD revine la planificarea pe decenii și vrea să oblige Guvernul să scrie o strategie de dezvoltare pe 50 de ani

PSD revine la planificarea pe decenii și vrea să oblige Guvernul să scrie o strategie de dezvoltare pe 50 de ani
scris 20 mai 2016

Guvernul ar putea fi obligat să redacteze o strategie de dezvoltare pe o perioadă de nu mai puțin de 50 de ani, document care ar trebui votat de Parlament. O inițiativă legislativă a PSD, avizată favorabil de toate comisiile, introduce această obligație pentru Guvern, care riscă o moțiune de cenzură, ce determină căderea Cabinetului, dacă raportul prin care va trebui să explice ulterior cum aplică această strategie nu este aprobat de parlamentari.

Inițiativa legislativă a fost depusă de grupul senatorilor social-democrați la o lună de la instalarea Cabinetului condus de Dacian Cioloș, iar între timp a primit aviz favorabil de la toate comisiile Senatului și este programată pentru dezbatere și vot. Termenul de adoptare tacită în Senat se va împlini la o săptămână de la reluarea activității parlamentarilor, care în prezent se află în campanie electorală, respectiv în prima parte a lunii iunie.

Urmărește-ne și pe Google News

Senatorii PSD își argumentează ideea prin faptul că au constatat că, după integrarea României în structurile euro-atlantice, "se observă la nivelul instituțiilor centrale ale statului o lipsă de viziune și o incoerență în ceea ce privește direcțiile care trebuie urmate și țintele ce trebuie atinse în dezvoltarea viitoare din punct de vedere economic și social a țării".

"În aceste condiții, se consideră ca imperios necesară adoptarea unei legi care să prevadă elaborarea de către instituțiile abilitate (institute de cercetare, universități, alte instituții române specializate) a unei Strategii de Dezvoltare Economică și Socială a României pe termen lung (SDES) care transcende alternanțele politice la guvernare și care să dea coerență și continuitate măsurilor ce trebuie aplicate pentru dezvoltarea statului român și creșterea nivelului de trai a populației", arată inițiatorii legii.

Perioada propusă este de 50 de ani, iar Guvernul este cel responsabil de organizarea și coordonarea procesului de elaborare a Strategiei, cu sprijinul Academiei Române, universităților, instituțiilor de cercetare-dezvoltare, Băncii Naționale a României, sindicatelor și patronatelor.

ANRE propune Guvernului înghețarea prețului gazelor pentru populație până în octombrie sau schimbarea calendarului de liberalizare CITEȘTE ȘI ANRE propune Guvernului înghețarea prețului gazelor pentru populație până în octombrie sau schimbarea calendarului de liberalizare

Strategia trebuie realizată într-un termen de cel mult un an și va cuprinde un set de obiective și programe de dezvoltare, proiecte majore, factorii responsabili și estimarea costurilor și beneficiilor periodice aferente acestora. Totodată, vor fi cuprinse și propunerile privind alocările bugetare multianuale, precum și finanțările în parteneriat public-privat (PPP) și sursele de finanțare atrase sau preconizate în vederea atingerii obiectivelor.

Proiectul legislativ introduce și trei tipuri de parteneriat public-privat: proiecte transferate imediat în proprietatea statului, altele care sunt concesionate pentru o perioadă, respectiv cele care rămân în proprietate privată.

PSD propune ca strategia să fie elaborată "pe baza a cel puțin 3 scenarii: optimist, optimist moderat și pesimist"

Guvernul are apoi obligația de a analiza, aviza și transmite spre aprobare Parlamentului forma finală a strategiei, Parlament care poate modifica textul propus. Mai mult, orice Cabinet care va fi instalat va trebui să propună un program de guvernare realizat în funcție de obiectivele acestei strategii.

Ulterior, Guvernul va trebui să prezinte anual un raport în fața Parlamentului privind stadiul aplicării strategiei, raport care va fi supus aprobării celor două Camere ale Parlamentului.

"În cazul în care raportul prezentat de către Guvern nu întrunește majoritatea calificată a voturilor senatorilor și deputaților, raportul va fi considerat nesatisfăcător, iar Parlamentul va putea iniția o moțiune de cenzură la adresa Guvernului", mai prevede proiectul senatorilor social-democrați.

Parlamentul poate respinge însă doar anumite capitole din raportul anual prezentat de Guvern, iar ministrul responsabil de capitolul respins va fi sancționat cu amendă de 50.000 de lei.

RCS&RDS, amendată pentru probleme legate de tarifarea SMS-urilor către numere scurte CITEȘTE ȘI RCS&RDS, amendată pentru probleme legate de tarifarea SMS-urilor către numere scurte

Predilecția PSD pentru strategii pe cel puțin un sfert de veac este cunoscută, având în vedere că fostul lider social-democrat Ion Iliescu, în calitate de șef de stat, a propus, în 2003, "Strategia de dezvoltare durabilă a României 2025", care acoperea peste două decenii.

Social-democrații nu au luat în calcul, însă, faptul că, în decembrie 2008, în ultimele zile de mandat, Cabinetul Tăriceanu a aprobat și chiar a prezentat Comisiei Europene o Strategie Națională de Dezvoltare Durabilă, care se întinde până în 2030, cu obiective de etapă pentru 2013-2020.      

PSD nu ține cont nici de faptul că Academia Română, sub înaltul patronaj al președintelui României - e adevărat, cu ambiții în timp mai modeste - elaborează în prezent "Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani".

Inițiatorii susțin că țările dezvoltate occidentale au strategii de dezvoltare și pe 80 de ani, însă nu prezintă astfel de exemple și nu iau în calcul faptul că, de pildă, în cazul unei țări precum Germania, strategia aprobată în 2002 are obiective până la orizontul anului 2019, iar îndeplinirea obiectivelor este monitorizată și revizuită periodic.

Cum este foarte probabil ca proiectul să fie aprobat și de către deputați până la toamnă și ținând cont că PSD intenționează să formeze un nou guvern după alegerile legislative din noiembrie, nu este exclus ca tocmai inițiatorii să fie obligați să își respecte propria lege. 

viewscnt
Afla mai multe despre
psd
strategie
dezvoltare
50 ani
guvern
motiune cenzura
parlament