EXCLUSIV KPMG vrea să vândă rămășițele Astra Asigurări foștilor concurenți din piață

EXCLUSIV KPMG vrea să vândă rămășițele Astra Asigurări foștilor concurenți din piață
scris 19 mai 2016

Portofoliul încă valid al Astra Asigurări ar putea ajunge chiar la foștii competitori din piață, firmele de asigurare care formează comitetul creditorilor în procedura de faliment al fostului lider al pieței. Varianta a fost avansată chiar de către KPMG, lichidatorul asigurătorului, arată sursele Profit.ro. Cine cumpără portofoliul câștigă poziții importante în clasamentele asigurătorilor.

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, a arătat la rândul său, solicitat de Profit.ro, că din câte cunoaște KPMG intenționează încă să vândă părți din portofoliul valid al Astra Asigurări și poartă discuții în acest sens.

Urmărește-ne și pe Google News

Comitetul creditorilor Astra, organismul în care se vor lua cele mai importante decizii în ceea ce privește evoluția procedurii de lichidare, este format, în ceea mai mare parte, din societăți de asigurare. Președinte al comitetului este Allianz Țiriac iar membri mai sunt Omniasig, Generali și Uniqa, alături de Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cea mai mare creanță dintre asigurători și, implicit, cea mai mare forță de vot în comitet o are Omniasig, cu 20,5 milioane de lei, urmată de Allianz cu aproape 15 milioane de lei. Aceste sume provin din regrese, datoriile pe care Astra le avea către alți asigurători din cauza clienților cărora le-a vândut RCA și care au fost implicați în accidente rutiere.

KPMG nu a prezentat până acum nici măcar creditorilor o situație clară a portofoliul rămas valid la Astra Asigurări. Pe de altă parte, reprezentanții lichidatorului au spus, pentru News.ro, în urmă cu aproximativ o lună, că au contractat Deloitte pentru a realiza o evaluarea a activelor și pasivelor companiei falimentare. Întrebați de Profit.ro dacă acea evaluare este gata, cei de la KPMG nu au furnizat un răspuns.

Pe de altă parte, lichidatorul a decis, în cazul anumitor portofolii, să prelungească inclusiv contractele de reasigurare. Mai mult, KPMG a păstrat chiar și o parte a angajaților, peste 500, în speranța că va reuși să transfere business-ul către un alt asigurător. Cheltuielile au fost acoperite din bunurile Astra, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care Fondul de Garantare a Asigraților a constestat în instanță strageia KPMG și a recomandat înlocuirea acestuia.

La începutul lui martie, potrivit datelor KPMG, portofoliul Astra mai număra încă aproximativ 400.000 de polițe valide, în jur de 250.000 fiind RCA. În prezent portofoliul s-ar situa  la nivelul a 200.000 de polițe.

Astra poate influența încă topurile. Raiffeisen Bank, “obiectul dorinței”.

Achiziționarea unui portofoliu de la Astra Asigurări ar fi o decizie bună pentru oricare dintre cei patru asigurători din comitetul creditorilor pentru că, dacă ar cumpăra, ar beneficia din start de discount, explică o sursă apropiată procesului de lichidare.

Practic, prețul portofoliului ar fi ajustat cu valoarea creanței asupra Astra. Pe de altă parte, dacă așteaptă să se îndestuleze din ce reușește lichidatorul să valorifice, firmele de asigurare au șanse extrem de mici să își acopere întreaga pagubă, sau măcar o parte semnificativă a sa. În nicio procedură de lichidare creditorii nu reușesc să își recupereze toată paguba.

Nu doar prețul ar fi atrăgător pentru asigurători ci și structura portofoliului. Raiffeisen Bank este, surprinzător, principalul creditor potențial al Astra. Creanța cu care banca s-a înscris, provine, după cum a arătat Profit.ro în exclusivitate, din existența a proximativ 12.000 de polițe de asigurare pentru credite. Tocmai acest portofoliu ar putea fi principalul punct de atracție pentru un potențial cumpărător.

“Sunt asigurări de credit, acolo unde daunalitatea nu mai este atât de mare. Nivelul restanțelor nu mai crește ca în primii ani de criză. Pe de altă parte, sunt asigurări cesionate băncii, care se pot înnoi automat. Cine cumpără are șansa să intre într-o relație pe termen lung cu o bancă de dimensiuni mari“, afirmă un specialist din asigurări. 

Telekom Mobile Romania ajunge la o acoperire 4G de 96% din populația urbană, în urma parteneriatului cu Orange Romania CITEȘTE ȘI Telekom Mobile Romania ajunge la o acoperire 4G de 96% din populația urbană, în urma parteneriatului cu Orange Romania

Astra a mai vândut un număr important de asigurări și către BCR, prezentă de asemenea în tabelul creditorilor. Compania falimentară era o prezență semnificativă în zona asigurărilor maritime, care ar putea, de asemenea, să constituie un punct de interes. Astra avea un număr important de asigurări vândute și pe segmentul property care, mai ales în zona de companii, este unul extrem de profitabil pentru asigurători.

Tocmai atractivitatea portofoliului încă valid al Astra Asigurări ar putea să îngreuneze procesul de vânzare. Dacă vreunul dintre membrii comitetului creditorilor decide să cumpere, nivelul portofoliului său ar crește, ceea ce ar însemna că ar putea chiar să câștige poziții în topul asigurătorilor.

“Dacă, să zicem, locul doi din piață decide să cumpere și dacă această achiziție îl va plasa pe primul loc, eu nu cred că locul I, care este și membru în comitetul creditorilor, va vota pentru. La fel ar fi discuția între locul 4 și locul 5“, arată surse implicate în lichidare.

În procedura de lichidare eventualele vânzări de active trebuie aprobate de către comitetul creditorilor și, ulterior, de către Adunarea Creditorilor.

Astra Asigurări a fost, până la jumătatea anului 2014, cea mai mare societate de asigurări din România. Societatea se află în lichidare, starea sa de faliment fiind confirmată definitiv de Curtea de Apel București.

În momentul în care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți.

În 2014 Astra a înregistrat prime brute subscrise de 777 de milioane de lei. În prezent, potrivit unui raport al KPMG Restructuring (lichidatorul numit de tribunal), firma mai avea, în luna martie, aproape 400.000 de polițe active, majoritatea RCA, de locuință și CASCO.

viewscnt
Afla mai multe despre
astra asigurari
faliment astra
kpmg
omniasig
portofoliul astra
allianz tiriac