Pariul electoral al liberalilor: pun totul pe 16

Pariul electoral al liberalilor: pun totul pe 16
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 20 ian 2016

PNL va iniția un proiect de reducere cu încă 5 puncte a CAS la angajator, din 2017, cu intenția ca, până în 2018, contribuțiile să ajungă la 16% atât pentru angajator, cât și pentru angajat, aliniindu-se la cota unică de impozitare. Surse apropiate liberalilor au precizat că unificarea la 16% a cotelor va fi folosită la alegeri ca punct central al programului electoral și principal slogan de campanie.

Co-președinții comisiei de finanțe și buget din PNL, Eugen Nicolăescu și Gheorghe Ialomițianu, au declarat pentru Profit.ro că Biroul Politic Național al partidului a aprobat această prioritate legislativă a liberalilor pentru sesiunea parlamentară care începe în februarie.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul de lege va prevede scăderea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator începând cu 1 ianuarie 2017 sau 1 iulie 2017, a declarat pentru Profit.ro Eugen Nicolăescu.

Potrivit acestuia, liberalii din comisia de finanțe și buget încă mai calculează impactul pe care o astfel de reducere îl va avea asupra bugetului și, în funcție și de evoluția economiei în acest an, vor decide care ar fi cel mai potrivit termen de intrare în vigoare a reducerii.

Liberalii au în vedere ca, până în 2018, cel mai târziu 2019, CAS la angajat și angajator să ajungă la un nivel identic de 16%, astfel încât taxarea muncii să fie egală cu cota unică de impozitare.

"Pasul următor va fi, undeva pentru 2018-2019, să reducem cu 0,5 puncte procentuale contribuțiile pentru angajat și cu aproximativ 1,5 puncte, cât mai rămâne, pentru angajator, în funcție de tipul acestuia, ajungându-se la o egalizare a CAS cu cota unică", a precizat deputatul liberal.

În prezent, pentru veniturile din salarii, de exemplu, este datorat un impozit de 16% și contribuții de asigurări cumulate pentru angajat, de 16,5%, și pentru angajator, de 23%.

EXCLUSIV Schimbările pregătite de Guvern, la cererea ANAF, care vor zgudui regulile insolvenței CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Schimbările pregătite de Guvern, la cererea ANAF, care vor zgudui regulile insolvenței

La rândul său, Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor, estimează că impactul acestei reduceri nu va fi unul considerabil, urmând să fie absorbit la nivelul veniturilor bugetare în aproximativ un an. În opinia acestuia, beneficiul major al ușurării poverii fiscale asupra angajatorului va consta în stimularea angajărilor și crearea de noi locuri de muncă.

Surse apropiate liberalilor au declarat pentru Profit.ro că proiectul de unificare a cotelor va deveni punctul central al programului de guvernare pe care îl vor prezenta înainte de debutul campaniei pentru alegerile locale și parlamentare din acest an. Inițiativa de a reduce cuantumul contribuțiilor la 16%, atât pentru angajat, cât și pentru angajator, se înscrie într-o logică electorală. Unificarea nivelului contribuțiilor ar putea relua tema campaniei din 2004, când introducerea cotei unice de impozitare de 16% a contribuit considerabil la câștigarea alegerilor.

Sloganul din acest an ar urma astfel să conțină de trei ori cifra 16, reprezentând cifra impozitului unic și pe cea a viitoarelor cuantumuri ale contribuțiilor de asigurări sociale pentru angajat și angajator.

Pe de altă parte, fostul guvern, condus de Victor Ponta, a propus în proiectul de Codul fiscal prezentat în februarie 2015 și reducerea contribuțiilor de asigurări sociale (pensii) de la 10,5% la 7,5% pentru angajat și de la 15,8% la 13,5% pentru angajator, începând tot cu 1 ianuarie 2017. Propunerea a fost însă respinsă în timpul dezbaterilor parlamentare, pe motiv că ar afecta negativ veniturile bugetare.

Finanțele estimau atunci că această reducere ar echivala cu o pierdere de încasări brute de 5,2 miliarde de lei anual, însă instituția prevedea o recuperare de încasări de 2,7 miliarde lei din TVA și impozit pe venit, ca urmare a apariției de noi locuri de muncă. Prin urmare, impactul net ar fi fost de 2,5 miliarde de lei.

Cea mai recentă diminuare a contribuțiilor de asigurări a fost aplicată de la 1 octombrie 2014, când acestea au fost reduse cu 5 puncte procentuale pentru angajator. În prezent, cotele de contribuții sunt: pentru angajat - 10,5% (asigurări sociale), 5,5% (sănătate) și 0,5% (șomaj), iar pentru angajator - 15,8% (asigurări sociale pentru condiții normale de muncă), 5,2% (sănătate), 0,5% (șomaj) și cel puțin 1,5% (procentul crește în funcție de specificul activității) la fondurile de sănătate (pentru concedii medicale), de creanțe salariale și de risc și accidente.

viewscnt
Afla mai multe despre
cas
reducere
angajator
pnl
16%