România se află printre statele europene care taxează cel mai agresiv munca salariaților, concurând la acest capitol cu economiile bogate, deși are cel mai scăzut salariu mediu, alături de Bulgaria. Țara vecină aplică, însă, una dintre cele mai reduse rate de taxare și, din acest motiv, când vine vorba de salariul „în mână”, avantajul românilor se topește în conturile statului. De exemplu, salariul complet mediu anual al unui român (cu toate contribuțiile) este cu 1.248 euro mai mare decât al unui bulgar, însă câștigul net se subțiază drastic, rămânând doar 50 euro în plus.
Datele reies din studiul „Povara impozitării pentru angajatul mediu” al Institut Economique Molinari, publicat la sfârșitul lunii trecute.
Calculele Institutului Molinari arată că România are a opta cea mai mare rată de taxare efectivă a salariaților din UE, după Franța, Belgia, Austria, Ungaria, Germania, Grecia și Italia, deși are al doilea cel mai mic salariu mediu, surclasând doar Bulgaria. Iar diferențele dintre salariile medii complete (cu toate taxele și contribuțiile angajatului și ale angajatorului) sunt substanțiale: în Luxemburg, unde se remunerează cel mai bine munca, este de peste 62 mii euro anual, iar în Bulgaria – aflată pe ultimul loc -, de 5.927 euro.
Angajații bulgari se bucură mai mult de roadele muncii lor
Dar angajații bulgari se bucură de o sumă mai mare din munca lor decât românii pentru că statul vecin impune o povară a taxării cu 10 puncte procentuale sub cea din România.
În vreme ce salariul complet anual, cu toate taxele angajatului și al angajatorului, din România ( de 7.157 euro) este cu 1.248 euro mai mare decât în Bulgaria, salariul în mână pe care îl primește angajatul român ( de 3.758 euro) este cu doar 50 de euro peste cel al unui bulgar. Statul român ia cu 1.200 de euro mai mult prin impozitare decât țara de la sud de Dunăre.
Bulgaria nu deține, însă, primul loc la cea mai scăzută povară fiscală pentru angajați. Cele mai mici rate sunt în Cipru și Malta, urmate de Marea Britanie care aplică o rată cu puțin peste 35%.
Taxele măresc ecartul dintre salariile românilor și ale britanicilor: Salariul complet din Regat e de 7,5 ori mai mare, iar net de 9,2 ori mai mare
Iar comparația cu una dintre cele mai bogate țări, încă membră UE, arată că ecartul dintre câștigul net al unui român și cel al unui britanic este mărit substanțial de rata de taxare efectivă. În timp ce salariul mediu complet anual al unui român este de 7.175 euro pe an, adică de 7,5 ori mai mic decât al unui britanic, când vine vorba de net, din cauza taxării, ajunge să fie de 9,2 ori mai mic.
Studiul mai constată că țările care impun cota unică de impozit pe venit – cum este și România – au, în contrapartidă, rate mult mai ridicate ale contribuțiilor de asigurări decât statele cu sisteme progresive. Practic, este o taxare ascunsă pentru că, de exemplu, contribuțiile angajatorului nu sunt percepute ca parte a salariului de către angajați. Însă efortul pentru a plăti toate costurile unui loc de muncă sunt mult mai mari în România, deși suma totală este mult inferioară economiilor dezvoltate. Chiar dacă angajații ignoră sumele pe care angajatorul le achită în contul lor către stat, acestea reprezintă, în fapt, tot munca lor. Din acest motiv, cel puțin jumătate din ce produce un salariat român este dată statului, iar prin taxele de consum (TVA, accize), precum și prin taxele pe proprietate (pe case, mașini), statul mai colectează o parte însemnată din veniturile sale.
CITEȘTE ȘI O țară plătită la minimDe exemplu, aplicația openbudget calculează că la un salariul mediu brut lunar de 2.721 lei (3.347 lei complet), cel net este de 1.918 lei. Dacă sunt aplicate și taxele pe consum, suma care îi rămâne lunar unui angajat este de 1.663 lei, în timp ce statul ia restul de 1.683 lei.
TVA, accizele și taxele pe proprietate mai trag o parte din salarii
Taxele pe consum sunt, deși TVA a scăzut la 9% la alimente și la 20% standard, însemnate pentru salariați, având în vedere că, din cauza veniturilor mici, marea majoritate a banilor este cheltuită pentru alimente și utilități și doar o foarte mică parte este investită. Institutul Național de Statistiscă estimează că 70% din veniturile unei gospodării sunt pentru consum curent.
Studiul Institutului Molinari își propune să compare povara impozitării pentru angajații cu salarii medii din fiecare dintre cele 28 de state membre UE și să stabilească „ziua eliberării fiscale”, măsurând câte zile dintr-un an sunt dedicate plății taxelor. Astfel, studiul ia în calcul salariul mediu complet (care include și contribuțiile plătite de angajator pentru angajat), respectiv costul total unui loc de muncă, salariul mediu brut (care include doar taxele și contribuțiile angajatului), salariul mediu net sau în mână, procentul de taxare (pentru fiecare categorie de impozit și contribuție, precum și cel total). Totodată, stabilește rata efectivă de taxare, luând în considerare și TVA pe care angajatul o plătește din salariu pentru ceea ce consumă.