Motivele pentru care muncitorii străini sunt preferați chiar și în Delta Dunării. „Păi cum să fie mai buni ai noștri? "

Motivele pentru care muncitorii străini sunt preferați chiar și în Delta Dunării. „Păi cum să fie mai buni ai noștri? "
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 11:09

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a admis pentru acest an introducerea unui contingent de 100.000 de lucrători străini pe piața forței de muncă din România, în timp ce necesarul ar fi de 200.000-250.000 de oameni, conform companiile de recrutare și a patronatelor autohtone. În multe cazuri, antreprenorii preferă să lucreze cu muncitori din alte state și consideră că românii au devenit mult pretențioși.

Foarte mulți angajatori, chiar și cei din zona Deltei Dunării, preferă muncitorii străini, deoarece lucrează ore suplimentare, inclusiv în weekend, arată Termene.ro.

VIDEO Profit Energy.forum – Energia românească post-plafonare: Nu liberalizarea este de temut, ci incertitudinea. Nici investiții fără bani, nici decarbonare fără gaze naturale CITEȘTE ȘI VIDEO Profit Energy.forum – Energia românească post-plafonare: Nu liberalizarea este de temut, ci incertitudinea. Nici investiții fără bani, nici decarbonare fără gaze naturale
Urmărește-ne și pe Google News

Agențiile de recrutare recunosc că rata de retenție în rândul străinilor este, de obicei, mai mare decât cea a salariaților români. Și angajatorii spun că preferă de multe ori să lucreze cu muncitorii aduși de peste mări și țări.

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Străinii n-au probleme cu munca în weekend

În timp ce românii refuză, în general, să lucreze ore suplimentare, mai ales în weekend, nu același lucru se întâmplă când vine vorba de muncitorii străini. Acesta este și motivul pentru care unii angajatori au ajuns să-i prefere, susține sursa citată.

„Ai un personal pregătit, dispus să muncească și suplimentar, plătit suplimentar, bineînțeles, și cu care ai randament, productivitate a muncii. Știi că ai vorbit ceva, aceea este treaba lui și este rezolvată. Sunt serioși, pentru că și sancțiunea ar fi destul de dură dacă nu-și fac treaba, nu numai că nu-i plătesc, dar îi dau la emigrări să-i trimită înapoi în țara lor. Credeți-mă, sunt plătiți la fel cum sunt românii”, a declarat pentru Termene.ro Daniel Ilașcu, proprietarul unui hotel din localitatea Crișan din județul Tulcea, care este și președintele Asociației Patronatului în Turismul din Delta Dunării.

Acesta recunoaște că a avut situații în care angajații români l-au „sfătuit” să nu mai aducă străini, pentru că „tot mai buni sunt ai noștri”. N-a avut, însă, ce face, pentru că altfel ar fi fost afectat business-ul.

„Păi cum să fie mai buni ai noștri? Au fost perioade în cursul anului în care nu primeam turiști pentru că nu aveam personal destul ca să asigur serviciile. Dacă umpleam tot complexul hotelier, nu aveam suficient personal. Decât să văd niște comentarii că nu am asigurat masa sau curățenia în cameră sau orice altceva, mai bine am preferat să nu ocup capacitatea de cazare, adică serviciile pentru care turistul plătește”, mărturisește Ilușcă.

Recunoaște că a depășit, însă, acele momente, apelând la forța de muncă străină adusă din India, Sri Lanka sau Filipine, țări recunoscute în lume pentru calitatea personalului furnizat în domeniul HoReCa, și chiar din Ucraina.

Încrederea în economia zonei euro a revenit pe creștere CITEȘTE ȘI Încrederea în economia zonei euro a revenit pe creștere

Dorința de integrare

Disponibilitatea personalului străin pentru munca în weekent este recunoscută și de către agențiile de recrutare care aduc personal din afară în România.

„Atunci când sunt bine aleși, angajații străini sunt, în general, foarte motivați și dispuși să lucreze ore suplimentare. Aceștia sunt loiali, au un nivel ridicat de disciplină și se adaptează rapid la cerințele angajatorilor”, a declarat pentru Termene.ro Melania Pop, Business Development Manager International Work Finder (IWF).

IWF recrutează doar persoane care au experiență internațională, pentru a se asigura că se pot integra în alte culturi și trăi departe de casă.

„Deși există diferențe culturale, muncitorii străini manifestă dorința de a se integra în echipele locale, iar rata de retenție în rândul acestora este, de obicei, mai mare decât cea a angajaților români, în special atunci când li se oferă condiții bune de muncă și oportunități de dezvoltare profesională”, susține Melania Pop.

Ea vorbește și despre faptul că acești muncitori pot să se dezvolte profesional în România, ajungând chiar să ocupe funcții de coordonare.

„Chiar dacă personalul non-UE vine, de cele mai multe ori pe poziții de muncitori calificați / necalificați, avem situații de oameni care au evoluat profesional, au învățat limba română și au obținut poziții de coordonare sau de interfață cu clienții. Acest lucru ne dovedește potențialul lor, atunci când sunt tratați corespunzător”, afirmă expertul în comunicare.

FOTO Statele Unite anunță aprobarea provizorie a vânzării sistemelor radar Sentinel către România CITEȘTE ȘI FOTO Statele Unite anunță aprobarea provizorie a vânzării sistemelor radar Sentinel către România

Sectoare deficitare

Anul trecut, domeniul în care s-au înregistrat cele mai multe locuri vacante a fost construcțiile (lucrări de construcții rezidențiale) – 68.739.

Deficit mare de personal a fost și în ceea ce privește activitățile poștale și de curierat – 38.522, activitățile de contractare a personalului – 28.237, a restaurantelor – 26.776, pe segmentul transporturilor rutiere de marfă – 14.986 sau a activităților de protecție și gardă – 14.257, potrivit datelor oficiale.

Pentru 2024, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a admis pe piața forței de muncă din România un nou contingent de 100.000 de lucrători străini.

viewscnt
Afla mai multe despre
delta dunării
muncitori straini