Humane World for Animals indică nevoia urgentă ca industria fast-food din România să își intensifice eforturile pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a puilor crescuți pentru carne.
Aceasta mai ales în contextul unui interes tot mai mare din partea consumatorilor pentru o producție alimentară etică.

Analiza raportului se bazează pe criteriile ștințifice din Angajamentul European pentru Pui (ECC), aprobate de 38 de organizații care se ocupă de bunăstarea animalelor din întreaga lume.
Aceste criterii stabilesc standarde minime pentru combaterea celor mai grave probleme de bunăstare din producția de pui de carne, precum supraaglomerarea, mediul inadecvat, creșterea accelerată și sacrificarea în condiții inumane. Până în prezent, peste 380 de companii din Europa, inclusiv 13 din România, s-au angajat să respecte criteriile ECC, arată G4Food.ro.
Lanțurile Paul, Ikea și Pizza Hut, pe primele locuri
Companiile au fost evaluate pe baza politicilor declarate și a practicilor lor de achiziții privind bunăstarea puilor.
Pe primele locuri în clasament se află PAUL, IKEA și Pizza Hut, care au anunțat public politici de bunăstare aliniate la standardele ECC. Totuși, aceste companii trebuie să îmbunătățească modul în care raportează progresul în atingerea obiectivelor de bunăstare, pentru a demonstra consumatorilor că iau măsuri reale pentru îmbunătățirea condițiilor puilor din lanțurile de aprovizionare.

McDonald’s și alte lanțuri cunoscute nu au făcut public un angajament de respectare a standardelor ECC
În clasament urmează Subway și KFC, două companii ale căror politici fie nu menționează un termen limită, fie nu adresează probleme esențiale de bunăstare.
5toGo, Burger King, Domino’s, McDonald’s, Salad Box, Spartan și Starbucks au obținut cele mai scăzute scoruri, deoarece nu au publicat un angajament de respectare a standardelor ECC.
Peste 6 miliarde de pui sacrificați anual în UE
Peste 6,4 miliarde de pui sunt sacrificați anual în Uniunea Europeană, dintre care 300,8 milioane provin din România, iar practicile de creștere în sisteme intensive continuă să cauzeze probleme grave de bunăstare acestor păsări.
Pentru producția de carne sunt selectate rase de păsări care iau rapid în greutate, ceea ce duce la probleme ale membrelor și dificultăți de mișcare ale puilor.