INFOGRAFIC Ce active au legătură cu evoluția dolarului

INFOGRAFIC Ce active au legătură cu evoluția dolarului
scris luni, 15:00

Monedele de mare circulație pot fi folosite la construirea unui portofoliu de investiții (sau de protecție) bine echilibrat și diversificat implică includerea activelor cu corelații variate. Dolarul, sau euro, pot fi incluse într-un astfel de portofoliu, datorită corelațiilor slabe sau negative cu alte active.

Un grafic realizat de VisualCapitalist ilustrează corelațiile dolarului cu alte active și indici. 

Urmărește-ne și pe Google News
Activ Corelație
S&P 500 38,6%
Apple 38,0%
DJIA 37,1%
DAX 30,6%
FTSE 19,0%
Aur -4,8%
Petrol -59,6%

Acțiuni

Dintre activele selectate, dolarul are cea mai mare corelație cu acțiunile americane. Legătura este cea mai puternică cu S&P 500 și acțiunile Apple, urmate îndeaproape de indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA).

Economist: România se îndreaptă către o criză foarte mare, similară cu cea care s-a produs în Grecia CITEȘTE ȘI Economist: România se îndreaptă către o criză foarte mare, similară cu cea care s-a produs în Grecia

Totuși, trebuie menționat că orice corelație sub 40% este considerată „slabă.” Acest lucru sugerează că includerea dolarului într-un portofoliu care are expunere la oricare dintre activele din acest set de date poate, totuși, să îmbunătățească diversificarea.

Dolarul arată, de asemenea, o corelație pozitivă slabă cu indicele german DAX și cu FTSE din Marea Britanie.

Mărfuri

Singurele active din acest set de date cu corelații negative față de dolar sunt cele două mărfuri: petrolul și aurul.

Relația dintre dolar și aceste mărfuri este complexă. Totuși, un factor cheie al acestei relații este că atât aurul, cât și petrolul sunt de obicei evaluate în dolari americani. Astfel, un dolar mai puternic tinde să scadă prețurile acestora (și invers).

EXCLUSIV Încasările din amnistie au depășit 6 miliarde lei, de câteva ori mai mult față de amnistiile din 2015 și 2020 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Încasările din amnistie au depășit 6 miliarde lei, de câteva ori mai mult față de amnistiile din 2015 și 2020

Dolarul are corelații slabe sau negative cu multe active importante. Prin urmare, indiferent dacă investitorii au expunere la acțiuni americane, acțiuni europene sau mărfuri, adăugarea dolarului ar putea îmbunătăți diversificarea generală a portofoliului.

Dar Euro?

Politicile monetare ale Rezervei Federale a SUA (Fed) și ale Băncii Centrale Europene (BCE) joacă un rol central în diferența dintre dolar și euro. Dacă Fed crește ratele dobânzilor mai rapid decât BCE, dolarul tinde să se aprecieze față de euro. Tot așa, diferențele în creșterea economică dintre SUA și zona euro influențează direct raportul USD-EUR.

De exemplu, o economie americană robustă poate atrage fluxuri de capital către SUA, consolidând dolarul. Deoarece multe mărfuri, precum petrolul și aurul, sunt evaluate în dolari, fluctuațiile acestor piețe pot influența indirect raportul USD-EUR.

De-a lungul ultimului deceniu, dolarul și euro au arătat o relație invers proporțională față de piețele de risc. În perioade de incertitudine globală, dolarul tinde să se aprecieze ca monedă de refugiu, în timp ce euro, perceput ca o monedă mai expusă riscurilor, poate pierde din valoare.

Teoria „banilor din elicopter” revine în actualitate în UE, pe fondul temerilor legate de stagnare CITEȘTE ȘI Teoria „banilor din elicopter” revine în actualitate în UE, pe fondul temerilor legate de stagnare

În prezent, raportul USD-EUR continuă să fluctueze în jurul politicilor monetare divergente dintre Fed și BCE, precum și în funcție de perspectivele economice globale. Corelația poate varia între -0,3 și +0,3 pe termen mediu, indicând o relație slabă și ușor variabilă, dar suficient de relevantă pentru a influența strategiile de tranzacționare și investiții. 

Notă: Performanțele din trecut nu garantează rezultate viitoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
acrive
portofoliu