Guvernul a cheltuit discreționar în 2014, prin fondul de rezervă, de 10 ori mai mult decât prevedea legea

Guvernul a cheltuit discreționar în 2014, prin fondul de rezervă, de 10 ori mai mult decât prevedea legea
scris 17 nov 2015

Executivul a cheltuit anul trecut 1,75 miliarde lei din fondul de rezervă, cu 83% mai mult decât în 2013 și de 10 ori mai mult față de suma aprobată prin legea bugetului de stat, se arată în raportul Consiliului Fiscal pentru 2014.

Fondul de rezervă este un instrument folosit de toate guvernele pentru a ocoli prevederile bugetare votate în parlament prin legea anuală. Astfel, se explică faptul că, prin legea bugetului de stat votată în decembrie 2013 în parlament, au fost alocate fondului de rezervă aproximativ 168,3 milioane lei, iar, până la încheierea anului, a fost cheltuită o sumă de 10 ori mai mare.

Urmărește-ne și pe Google News

Suma crește pe parcursul anului prin realocarea fondurilor destinate, inițial, altor instituții - ordonatori de credite și includerea lor în fondul de rezervă. Guvernul emite hotărâri prin care acordă banii altor autorități sau instituții. Conform legii finanțelor publice, acest fond ar trebui să fie folosit pentru situații urgente și neprevăzute, dar, în realitate, finanțează, preponderent, cheltuieli curente ale administrației locale și centrale și chiar diverse evenimente culturale sau sportive, zile aniversare ale unor localități, dezveliri de statui.
Practica de a utiliza fondul de rezervă ca un buget paralel, scăpat de control parlamentar, a fost criticată în repetate rânduri de toate instituțiile cu atribuții în domeniu, cum sunt Curtea de Conturi, și Consiliul Fiscal.

Primăriile, favorizate de fondul de rezervă

”În anul 2014, principalii beneficiari ai alocărilor din fondul de rezervă la dispoziția Guvernului au fost: autoritățile locale, cu o pondere de 37% din total, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care a primit 25% din alocări, Ministerul Apărării Naționale cu 16% și Secretariatul General al  Guvernului (10%)”, se arată în raportul Consiliul fiscal.

Documentul constată că, în 2014, a avut loc o deteriorare la nivelul utilizării fondului de rezervă, semnalându-se o modificare de comportament a Guvernului față de perioada 2009-2013 atât din perspectiva totalului cheltuielilor angajate, cât și din cea a numărului hotărârilor de Guvern adoptate în vederea alocării unor sume din fondul de rezervă.

Utilizarea fondului de rezervă implică practici arbitrare și netransparente, așa cum observă Consiliul Fiscal, care constată „caracterul discreționar al constituirii și utilizării acestui fond”.

Într-un raport din 2013, Curtea de Conturi concluziona că „fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului nu a fost utilizat în scopul pentru care a fost creat, alocările realizându-se fără criterii transparente, acest fond reprezentând de fapt o modalitate de a suplimenta bugetele unor ordonatori de credite fără a fi nevoie de aprobarea Parlamentului, funcționând practic fără control parlamentar”.

Creșterea fondului de rezervă în 2014 vine după ce, în anii precedenți, avusese loc o diminuare constantă. Astfel, după un vârf de 4 miliarde lei în 2008, fondul a scăzut la 2,58 miliarde lei în 2009 și 2010, la 2,13 miliarde lei în 2011, 1,38 miliarde lei în 2012 și 0,95 miliarde lei în 2013.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul de rezerva
guvern