Indicatorul privind încrederea în economie a crescut puternic în octombrie, la cel mai ridicat nivel de după finele anului 2019, pe fondul unor date mai bune raportate de firmele din servicii, comerț și mai ales industrie. Pe de altă parte, managerii din construcții și consumatorii au devenit mai pesimiști.
Indicele de încredere în economie (economic sentiment indicator - ESI) a crescut cu 2 puncte în octombrie față de septembrie, la 105,9 puncte, cel mai ridicat nivel de după pandemia COVID-19. O revenire a încrederii firmelor în economie deschide calea pentru o accelerare a creșterii economice în ultimul trimestru al anului. În T3, ESI a avut o medie de 103,7 puncte, față de 104 puncte în T2.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
ESI este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele sectoare ale economiei, precum și a consumatorilor, și are un grad înalt de corelare cu evoluția produsului intern brut. O valoare de peste 100 de puncte indică, în general, că economia este în creștere, în timp ce una sub acest nivel arată o contracție.
BCR estimează că economia va crește cu 1,9% în acest an și că va accelera la 2,8% în 2025, dar cu riscuri ca dinamica să fie una mai lentă, ca urmare a modificării politicii fiscale și de venituri.
CITEȘTE ȘI Economia Islandei a fost mai performantă decât a altor state europene anul trecut, după ce majoritatea angajaților a trecut la un program de lucru mai scurt, dar și-a păstrat nivelul de salarizare„Consumul gospodăriilor va crește mai lent în 2025, deoarece creșterea veniturilor personale s-ar putea decelera, în timp ce formarea brută de capital fix este probabil să primească sprijin din partea lucrărilor de infrastructură finanțate de UE”, arată Eugen Sinca, analist la BCR.
Revenire în mai multe sectoare
Încrederea în sectorul manufacturier a crescut cu 1,4 puncte față de septembrie, pe fondul așteptărilor privind creșterea producției în perioada următoare. Pe de altă parte, comenzile la export au scăzut ușor față de septembrie. Utilizarea capacității de producție a crescut în termeni trimestriali la peste 72%, față de 68% în T3.
Managerii din servicii au raportat o creștere a cererii în ultimele trei luni și se așteaptă de asemenea la o activitate mai mare de afaceri în următorul trimestru, astfel că indicele pentru domeniu a crescut cu 3 puncte.
În sectorul retail, managerii se așteaptă la o creștere a vânzărilor în perioada următoare, astfel că indicatorul de încredere a crescut cu 0,7 puncte.
Pe de altă parte, consumatorii au devenit mai pesimiști față de luna precedentă, cu o scădere a indicatorului de 0,5 puncte, pe fondul unor intenții substanțial mai reduse de achiziții majore în următoarea perioadă. Populația chestionată este însă mai optimistă cu privire la situația financiară în următorul an și au crescut intențiile de achiziție a unui imobil sau pentru renovarea locuinței.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu s-a plâns ca i-a luat mult pentru a ieși din București și a ajunge la Mioveni, la Dacia. Premierul a promis sprijin companiei și sindicatelor. ”Nu vom crește taxele în 2025. Reducere cu 5 procente a impozitării salariilor mici spre medii!”„Un ușor optimism alimentat de creșterea puternică a veniturilor probabil că stă în spatele acestor tendințe, dar perspectiva pentru anul următor e încețoșată de schimbările așteptate a politicilor oficiale”, arată BCR.
Scăderea comenzilor în construcții a dus la o scădere a indicatorului de încredere cu 0,6 puncte.
Indicatorul privind intențiile de angajare a rămas la 103,6 puncte și se află sub nivelurile atinse în vară.
La nivelul UE, ESI a scăzut cu 0,7 puncte la 96 de puncte, ceea ce arată că economia europeană nu va ieși prea curând din perioada de creștere lentă.