Beijingul cere producătorilor auto chinezi să oprească investițiile în țările UE care susțin taxele vamale pentru mașinile electrice. Cum a votat România

Beijingul cere producătorilor auto chinezi să oprească investițiile în țările UE care susțin taxele vamale pentru mașinile electrice. Cum a votat România
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 14:55

Guvernul de la Beijing a transmis producătorilor auto chinezi să își oprească investițiile majore în țările europene care susțin creșterea taxelor vamale pentru mașinile electrice importate din China, au declarat pentru Reuters două surse informate despre situație.

Noile taxe vamale ale UE pentru importurile de autoturisme electrice din China, care pot ajunge până la 35,3%, urmează să intre în vigoare joi, după ce au fost introduse inițial ca măsură temporară, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Ultimele imagini înaintea deschiderii unui tronson la Autostrada Ford CITEȘTE ȘI VIDEO Ultimele imagini înaintea deschiderii unui tronson la Autostrada Ford
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Zece țări membre ale UE, printre care Franța, Polonia și Italia au votat la începutul lunii octombrie pentru permanentizarea taxelor, după ce investigația declanșată anul trecut de Comisia Europeană a concluzionat că subvențiile masive primite de producătorii chinezi din partea statului reprezintă o formă de concurență neloială.

Alte 5 state membre ale UE, printre care Germania, au votat luna aceasta împotriva măsurii, în timp ce 12 s-au abținut. România s-a numărat printre țările care s-au abținut, guvernul considerând că nu a primit suficiente date din partea Comisiei Europene în ceea ce privește concluziile investigației sale.

Sursele Reuters afirmă că guvernul chinez le-a transmis producătorilor auto pe 10 octombrie, în cadrul unei întâlniri în spatele ușilor închise ce a avut loc la ministerul comerțului de la Beijing, că ar trebui să își pună pe pauză investițiile majore, precum cele în uzine, în țările care au susținut creșterea taxelor vamale.

Guvernul chinez îndeamnă la „prudență” în cazul țărilor care s-au abținut de la vot

Cele două surse Reuters, care au cerut să fie citate sub condiția anonimității din cauza naturii secrete a întâlnirii, afirmă că solicitarea a fost formulată în contextul în care guvernul de la Beijing încearcă pe canalele diplomatice să obțină din partea UE măsuri alternative taxelor vamale pentru mașinile electrice.

Mai mulți producători auto din străinătate au participat de asemenea la întâlnire, cei prezenți fiind încurajați să fie prudenți cu privire la investițiile lor în țările care s-au abținut de la vot, ca România. În schimb, participanții au fost „încurajați” să investească în țările care au votat împotriva taxelor vamale. Cele 5 au fost Germania, Ungaria, Slovacia, Slovenia și Malta.

FOTO Contract semnat pentru o nouă centură ocolitoare în România. Austriecii de la PORR au luat contractul CITEȘTE ȘI FOTO Contract semnat pentru o nouă centură ocolitoare în România. Austriecii de la PORR au luat contractul

Deși au votat pentru taxele vamale, Italia și Franța se numără printre țările europene care au curtat producătorii auto din China să investească în economiile lor.

SAIC, al doilea cel mai mare exportator auto din China, este în procesul de selectare a unui nou loc pentru o fabrică de autoturisme electrice în Europa. Separat, compania plănuia să își deschidă în Franța al doilea său centru de componente auto din Europa, pentru a răspunde cererii tot mai mare pentru mașinile sale din brandul MG.

Guvernul italian poartă la rândul său negocieri cu Chery, cel mai mare producător auto din China raportat la exporturi, dar și cu alte companii precum Dongfeng Motor, pentru posibile investiții.

Cel mai mare producător de mașini electrice din lume va deschide o fabrică în Ungaria

BYD în schimb, care anul trecut a depășit Tesla pentru a deveni cel mai mare producător de mașini electrice din lume, construiește o uzină majoră în Ungaria, la Szeged.

Două surse separate ale jurnaliștilor de la Reuters afirmă că BYD analizează de asemenea posibilitatea de a-și muta sediul european din Olanda în Ungaria. Dacă va fi luată, decizia ar urma să fie justificată prin creșterea costurilor în Olanda.

Reprezentanților producătorilor auto li s-a transmis de asemenea în cadrul întâlnirii ce a avut loc pe 10 octombrie la Beijing că ar trebui să evite discuțiile separate privind investițiile cu diferitele guverne din UE și să țină în schimb discuții colective.

Directiva transmisă de guvernul chinez companiilor auto vine după un avertisment asemănător din luna iunie, când ministerul comerțului de la Beijing a îndemnat la evitarea investițiilor în țări ca India și Turcia.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe vamale
china
masini