Tranzacția prin care Netcity Telecom, operatorul rețelei subterane pentru fibră optică a Municipiului București, deținut de grupul UTI, a fost preluat de furnizorul independent de infrastructură de fibră optică pentru telecomunicații Direct One, aparținând antreprenorilor români Teofil Mureșan si Simion Mureșan, depășește 30 de milioane de euro, potrivit unor surse din piața telecom. Contactat de Profit.ro, Tiberiu Urdăreanu, proprietarul UTI, nu comentează legat de preț, explicând că este confidențial.
La rândul său, Marian Pantazescu, directorul general al Direct One și unul dintre acționarii companiei, a transmis că, din motive de confidențialitate, nu comentează pe această temă.
Consiliul Concurenței a anunțat, joi, că analizează tranzacția prin care grupul Direct One, prin intermediul Direct One Infrastructure, a preluat Netcity Telecom. Autoritatea de concurență face aceste analize de fiecare dată când are loc o tranzacție importantă, dorind să se asigure că cel care a cumpărat nu ajunge să aibă o poziție dominantă pe piață.
Urdăreanu precizează doar, pentru Profit.ro, că negocierile pentru vânzarea Netcity au durat un an și jumătate. "A plecat toată povestea de la exprimarea interesului din partea unor investitori. Au început să ne bată la ușa unii care ne-au spus: ne-ar interesa proiectul Netcity. După o lună au venit alții. Și atunci am spus: dacă există interesul ăsta, hai să facem un proces organizat, transparent de licitație. Și am făcut o licitație care a avut 5 oferte, dintre care au rămas două companii și au câștigat cei pe care îi știți", spune Tiberiu Urdăreanu.
Înainte de a fi publicată aici, această știre a fost prezentată cu mult timp înainte pe Profit Insider
Întrebat dacă valoarea tranzacției depășește 30 de milioane de euro, așa cum susțin surse din piața telecom, Urdăreanu evită să răspundă, invocând clauze de confidențialitate. El nu confirmă, dar nici nu neagă informația.
"Ce pot să vă spun e că am vândut. Mai mult nu pot să vă spun, pentru ca suntem într-un contract de confidențialitate. Nu știu de unde știți chestia asta. A fost un proces de vânzare pe care l-am anunțat, l-am făcut public, însă detaliile acestui proces nu vi le pot spune acum, cu atât mai mult valoarea tranzacției", afirmă Urdăreanu.
El adaugă că, deși se spune că investitorii americani stau cu banii pregătiți pentru investiții în România, până la urmă tot unul român a cumpărat Netcity, nu unul american, chinez sau rus. Proprietarul UTI crede că Netcity este poate singurul exemplu de parteneriat public-privat care funcționează în România, plătind cea mai mare redevență, respectiv 12% din venituri, nu din profit, "căci profitul poate fi foarte ușor manipulat". Prin urmare, Netcity plătește anual peste 1,5 milioane de euro redevență la primărie. În plus, mai spune Tiberiu Urdăreanu, aceasta este cam singura soluție pentru un oraș ca Bucureștiul. "Și se vede clar, zonele acoperite de Netcity sunt zonele cât de cât civilizate, respirabile din punct de vedere al cablurilor aeriene, pe când celelalte nu", precizează acesta.
CITEȘTE ȘI Visul internetului gratuit începe să se năruie: Senatul respinge proiectul care obligă operatorii de telefonie și autoritățile să asigure internet gratuitNetcity Telecom este operatorul rețelei "Netcity", fiind responsabilă cu proiectarea, realizarea și operarea acesteia, în baza unui contract de concesiune semnat în 2008 cu Primăria București pe 49 de ani. Lucrările au fost estimate la peste 200 milioane euro și ar fi trebuit să se încheie în 2012.
Investiția în rețeaua Netcity, asigurată exclusiv din surse private, a depășit 40 milioane de euro, potrivit datelor UTI. Rețeaua suport de infrastructură pentru fibră optică are în prezent o lungime de aproximativ 1.000 km, fiind pusă la dispoziția operatorilor de telecomunicații care oferă servicii pe teritoriul Municipiului București.
Direct One operează o rețea aeriană națională de fibră optică în lungime de peste 5.500 kilometri și care asigură exclusiv conexiuni între orașe.