Guvernul pregătește un plan de investiții bugetare în refacerea infrastructurii și sistemelor IT din administrație, care va fi aplicat cu argumentul că, potrivit unui document confidențial analizat la nivelul Guvernului și obținut de Profit.ro, suportul pentru sistemul de operare Windows XP pe computerele statului a încetat iar atacurile cibernetice sunt zilnice.
Planul de investiții va fi derulat la nivel național, în regim de urgență, în zone critice IT, prin alocări și realocări bugetare.
În 2009, Guvernul a cumpărat, pentru toate ministerele și alte instituții publice, peste 153.000 de calculatoare și aproape 10.000 de servere iar după trei ani, la sfârșitul anului 2012, a optat pentru cumpărarea licențelor prin activarea opțiunii de buy-out. Contractele pentru închiriere sau leasing de software sunt încheiate pe trei ani, perioadă la finalul căreia clientul are opțiunile de a prelungi contractul cu încă trei ani, de a achiziționa licențele perpetue pentru software-ul închiriat la un preț mai scăzut sau de a renunța cu totul la software-ul închiriat, dezinstalând echipamentele.
În 2012, Guvernul a decis să cumpere aceste licențe. Având în vedere hardware-ul existent, peste 88% dintre cele 162.960 de licențe incluse în contract au fost licențe Windows XP (144.000 licențe).
Achiziționarea la acel moment a acestui tip de licențe este argumentată de către autorități prin faptul că infrastructura hardware existentă la acea dată nu putea suporta versiuni mai noi de sisteme de operare, că acreditările de rețele IT erau făcute pe soluții Windows XP/Windows Server 2003 iar re-acreditarea pe sisteme de operare mai noi nu putea fi făcută și că soluțiile informatice erau construite pe o infrastructură mai veche (Windows Server 2003) iar upgrade-ul lor nu putea fi efectuat fără costuri suplimentare.
În aprilie anul trecut, însă, suportul pentru sistemul de operare Windows XP a încetat, în contextul în care zilnic sunt înregistrate atacuri cibernetice asupra sistemelor IT din România.
La acel moment, concernul Microsoft a anunțat că asistența și actualizările pentru Windows XP nu mai sunt disponibile și i-a avertizat pe clienți să nu își lase computerele neprotejate.
”Dacă veți continua să utilizați Windows XP, acum că perioada de asistență s-a încheiat, computerul dvs. va funcționa în continuare, dar poate deveni mai vulnerabil la riscurile de securitate și la viruși”, atenționa Microsoft.
Problema încetării suportului Windows este punctată în documentul citat, scris de specialiști în IT și înaintat Guvernului. Aceștia arată totodată că zilnic sunt înregistrate atacuri cibernetice de care nu scapă nici sistemele acoperite de suport tehnic și că serviciile de suport asigurate în general de către producătorii de programe informatice sunt necesare, dar nu suficiente pentru asigurarea securității cibernetice, fiind astfel nevoie de investiții.
”Cu privire la presupusele riscuri și vulnerabilități cauzate de încetarea suportului Microsoft, trebuie precizat faptul că, la nivel național, atacuri sau incidente cibernetice au loc zilnic asupra infrastructurilor IT din sectorul public și privat, indiferent dacă acestea beneficiază de suport sau nu”, se arată în document.
Guvernul a fost avertizat și de faptul că bugetele instituțiilor pentru întreținerea și completarea sistemelor IT existente au fost reduse drastic începând cu 2009, din cauza crizei financiare.
La acestea se adaugă problemele generate de faptul că șefii instituțiilor publice nu discută cu specialiștii IT din structurile administrației, nici măcar cu cei care gestionează infrastructura critică.
Concluzia prezentată Guvernului a fost că este critică asigurarea unui suport solid pentru sistemele IT, pe baza unui plan de acțiuni coerent și susținut de investiții în refacerea și asigurarea funcționării la parametri optimi, pe termen lung, a infrastructurii și sistemelor IT din administrația publică.
Guvernul a preluat recomandările specialiștilor și a început deja un proces de inventariere a echipamentelor și aplicațiilor IT din administrația publică, pentru a avea o evidență clară a acestora, precum și de identificare a unor măsuri urgente, fiind luate în calcul, după caz, și soluții informatice alternative, cu accent pe folosirea de soluții de tip open-source, gratuite.
Un studiu redactat recent de către Bitdefender relevă că, la aproape un an și jumătate de când Microsoft a încetat să mai ofere servicii de suport tehnic pentru Windows XP, popularitatea sistemului de operare în rândul IMM-urilor și instituțiilor de stat din România, deși în scădere față de anul trecut, se menține la un nivel ridicat, peste o treime dintre companii utilizând în prezent sistemul de operare lansat în 2001.
Astfel, în iulie 2014, Windows XP era instalat pe 57% dintre computerele utilizate companiile mici și mijlocii din România, iar gradul de penetrare în rândul companiilor de stat era de 70%.
Principalele motive pentru care companiile românești refuză încă să treacă la un nou sistem de operare au legătură cu problemele de compatibilitate ale aplicațiilor care ar putea să apară odată cu trecerea la un alt sistem, dar și cu atașamentul emoțional al utilizatorilor, care sunt mulțumiți de performanțele Windows XP, se arată în studiul firmei de soluții de securitate.
Alte considerente țin de costurile trecerii la un nou sistem de operare, precum și de o posibilă scădere a productivității muncii în timpul tranziției.