Dosarul Romgaz-Interagro: Adriean Videanu și Ioan Niculae, citați la DIICOT. Avocații și procurorii se contrazic pe prejudiciu

Dosarul Romgaz-Interagro: Adriean Videanu și Ioan Niculae, citați la DIICOT. Avocații și procurorii se contrazic pe prejudiciu

Sursa foto: Laszlo Raduly

Profit.ro
Profit.ro
scris 9 oct 2015

Expertiza financiar-contabilă efectuată în dosarul Romgaz - Interagro arată că prejudiciul se ridică la 62 de milioane de euro, precizează DIICOT. Avocații lui Adriean Videanu și Ioan Niculae susțin, însă, că prejudiciul ar fi zero. Videanu și Niculae au fost citați la DIICOT, ultimul dintre ei fiind adus cu duba, din penitenciar.

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu s-a prezentat vineri la sediul DIICOT, unde procurorii i-au adus la cunoștință rezultatele expertizei financiar-contabile efectuate în dosarul Romgaz-Interagro.

Urmărește-ne și pe Google News

La sediul DIICOT a fost adus cu o dubă de la Penitenciarul Găești și omul de afaceri Ioan Niculae, care execută o condamnare în alt dosar. Adriean Videanu este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat (în modalitatea normativă a aderării și sprijinirii), abuz în serviciu și complicitate la delapidare.

În dosar este menționat și numele fostului ministru Varujan Vosganian, însă Parlamentul nu a încuviințat inculparea sa, în pofida faptului că DIICOT a adresat două cereri în acest sens.

Situația este diferită în ceea ce îl privește pe Adriean Videanu, în cazul căruia avizul a fost dat de Palatul Cotroceni, dat fiind faptul că el nu mai este parlamentar.

Expertiza financiar-contabilă arată că în dosar există un prejudiciu de 62 de milioane de euro, susține DIICOT. "Vă facem cunoscut că la data de 08.10.2015, în dosarul 146/D/P/2010, a fost adus la cunoștința suspecților raportul de expertiză financiar-contabilă de unde rezultă inclusiv prejudiciul constatat în cauză", precizează DIICOT prin intermediul unui comunicat.

Avocații suspecților susțin, însă, că expertiza demonstrează că nu există niciun prejudiciu. “Sursa în virtutea căreia eu afirm că prejudiciul este zero este raportul de expertiză. Dacă DIICOT are și alte rapoarte de expertiză sau orice alt mijloc de probă din care să rezulte că paguba este de 62 de milioane, atunci are dreptate Direcția, dar cu următorul amendament: niciunul dintre suspecți sau apărătorii acestora nu au cunoștință de vreo asemenea probă. Prin urmare, consider că aceasta este o intoxicare”, susține avocatul Ion Panaitescu, care îl reprezintă pe Ioan Niculae.

Avocații suspecților pot depune obiecțiuni la expertiză până pe 2 noiembrie, urmând ca acestea să fie, apoi, clarificate de experți. 

Procurorii DIICOT arată că, în perioada decembrie 2006 — decembrie 2008, Varujan Vosganian și, în perioada decembrie 2008 — septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern șase ordine, respectiv trei memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către Ioan Niculae și au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate națională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz SA, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care Interagro SA înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

DIICOT mai susține că demersurile miniștrilor Varujan Vosganian și Adriean Videanu s-au realizat în condițiile în care Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societății naționale, fiind grav afectate principalele activități ale Romgaz SA, aceasta fiind transformată practic într-un furnizor al unui "client privat privilegiat" și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii mai arată că, prin activitatea miniștrilor Vosganian și Videanu, respectiv prin vânzarea preferențială către Interagro a unor cantități masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziție de monopol pe piața gazelor naturale.

Mai mult, Romgaz și Ministerul Economiei, fiind entități ale statului cu atribuții în domeniul energetic, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost înființată, s-au creat riscuri semnificative în planul securității energetice a României.

Romgaz a livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal, mai arată DIICOT.

Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către Romgaz aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către Interagro este de aproximativ 43 milioane lei (15 milioane dolari), iar TVA este de aproximativ 54 milioane lei (19 milioane dolari).

Valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate către Interagro pentru achizițiile de gaze naturale din producția internă a Romgaz reprezintă un procent de circa 51% din totalul de 500 milioane lei, aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 — decembrie 2010, susțin procurorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
diicot
ioan niculae
adrian videanu
romgaz