Biriș, unul dintre cei care au avizat măsura privind cardurile: "Scandalul" este degeaba. În trecut, se "minuna" că ANAF vrea toate conturile

scris 30 iul 2016

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, a scris pe o rețea de socializare că degeaba spun unii că această prevedere (transmiterea numărului de card și a datelor despre posesor către ANAF n.n.) reprezintă o intruziune a ANAF în viața privată pentru că secretul bancar nu mai există demult. Totuși, în urmă cu un an și jumătate, când au apărut primele propuneri ca obligațiile băncilor să fie înăsprite, se minuna că fiscul vrea să primească toate rulajele la toate conturile și se întreba ce ar putea face cu aceste informații.

În urma nemulțumirilor din spațiul public referitoare la intenția Fiscului de a primi numărul de card și datele despre utilizatori în cazul tranzacțiilor făcute la comercianți, Ministerul Finanțelor a anunțat joi că renunță la cerință. Au urmat alte două communicate de justificare ale propunerii din partea ANAF, petiții din partea unor ong-uri și comentarii privind intruziunea ANAF în viața privată.

Urmărește-ne și pe Google News

Vineri, secretarul de stat Biriș, unul dintre oficialii care au avizat proiectul, a scris pe facebook că scandalul este degeaba și că, oricum, nu mai există secret bancar în România. Codul de procedură fiscală conține de câțiva ani prevederi referitoare la devoalarea unor informații despre conturi către Fisc, însă, din 2016, obligațiile au fost drastic înăsprite, fiind impuse cerințe de a transmite zilnic informații despre conturi închise/deschise, rulaje etc.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Băncile trebuie să comunice Fiscului toate conturile închise în ultimii șase ani CITEȘTE ȘI Băncile trebuie să comunice Fiscului toate conturile închise în ultimii șase ani

La data la care au apărut în spațiul public aceste intenții din partea Finanțelor, secretarul de stat, care nu era încă oficial al guvernului, scria pe facebook:

Biriș, unul dintre cei care au avizat măsura privind cardurile:

 

Pe 29 iulie, postarea sa exprimă o poziție diferită:

"Introducerea caselor de marcat cu memorie fiscală și modul de comunicație (AMEF) reprezintă, în opinia mea, cel mai important pas înainte în îmbunătățirea administrării fiscale în retailul românesc care poate fi făcut în acest moment. Crește transparența, face posibile analizele de risc în mod eficient, elimină controalele acolo unde nu sunt necesare, elimină excesele, reduce evaziunea, crește conformarea. Face viața mai ușoară în primul rând contribuabililor onești, adică imensă noastră majoritate.

În acest context, mi se pare foarte ciudat acest "scandal"...

Este ciudat, în primul rând pentru că pare a fi degeaba.

Degeaba a cerut ANAF (și MF, adică și eu, am avizat pentru a nu mai începe un ping pong care să dureze luni de zile, așa cum a fost și cu 088) că normele să includă acea prevedere tehnică cu privire la datele de pe card ce ar trebui incluse în informația ce trebuie transmisă de AMEF-uri către ANAF. Acest proiect vizează declararea vânzărilor de către vânzători (adică dacă se colectează sau nu TVA), nu urmărirea cumpărătorilor...

Degeaba și spun unii că această prevedere reprezintă o intruziune a ANAF în viață noastră. Cu unul dintre ei am stat de vorba, omul însă nu știa că, de ani buni deja, codul de procedura fiscală stabilește obligația băncilor să dea ANAF, la simplă cerere, toate informațiile cu privire la rulajul contului, șold, documente justificative. Adică TOT! Ceea ce înseamnă că unii vorbesc despre subiecte pe care pur și simplu nu le stăpânesc... Secret bancar nu mai există de ani buni în țara noastră, iar în câțiva ani va fi istorie pe tot globul!

   Degeaba a și "explodat" subiectul, pentru că el deja nu mai era un subiect. În cadrul discuțiilor avute cu reprezentanții operatorilor de carduri problemă fusese deja rezolvată, în sensul în care cerința fusese deja în mare parte eliminată (strict din motive tehnice).

De fapt, dacă stau bine să mă gândesc-ar putea să nu fie degeaba... Unii pur și simplu nu vor că acest proiect să fie dus până la capăt. Când am venit la minister, proiectul zăcea prin sertare (de mai bine de 1 an!)... După ce l-am readus la viață, au început tergiversările... Când ajungem aproape de final (proiectul tocmai a primit aviz favorabil de la CES, atât reprezentanții sindicatelor cât și cei ai patronatelor votându-l în unanimitate!), încep să explodeze "bombele"...

Important este însă "să nu plecăm după fentă" și să ne vedem de treabă, adică să combatem evaziunea acolo unde ea există, nu să stresăm inutil micii antreprenori onești! "Intruziunea" este aici doar "fentă" după care unii vor să ne ducem.

Unii pur și simplu nu vor să înțeleagă că țara asta se schmiba, mai repede decât ar vrea cei care au ținut-o atâta timp în întuneric, prin corupție și furt".

 

viewscnt
Afla mai multe despre
finanțe
carduri
biriș
anaf