Guvernul alocă bani ca febra aftoasă să nu ajungă în România

Agribusiness   
Guvernul alocă bani ca febra aftoasă să nu ajungă în România

Guvernul a aprobat alocarea sumei de 50 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară, în vederea suplimentării bugetului Autorității Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranța Alimentelor pentru a întări capacitatea nationalã de prevenire, control si combatere a bolilor la animale, in special a febrei aftoase.

Măsura este luată pentru ca febra aftoasă sã nu ajungă în România, după ce în Ungaria si Slovacia au fost confirmate mai multe focare.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV VIDEO \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO "Amenzi enorme" - Piedone anunță de când îi ia la țintă cu controale pe furnizorii de energie și gaze reclamați pentru nereguli grave

În acest context,. ANSVSA a activat mecanisme suplimentare pentru a preveni pätrunderea virusului si a proteja sănătatea animalelor: au fost restrictionate transporturile din zonele afectate, sunt controale mai stricte la granitã si s-au intensificat testările si verificările.

Prin fondurile alocate, ANSVSA va putea achiziționa peste 145.000 de doze de vaccinuri, precum și teste, kituri, materiale de laborator, dezinfectanți și echipamente de protecție, esențiale în desfășurarea activitäților de diagnostic și interventie rapidă.

Ciolacu le-a spus americanilor să-i explice ei cum Georgescu a ajuns în 2 săptămâni ”a 8-a” cea mai cunoscută persoană la nivel mondial pe TikTok CITEȘTE ȘI Ciolacu le-a spus americanilor să-i explice ei cum Georgescu a ajuns în 2 săptămâni ”a 8-a” cea mai cunoscută persoană la nivel mondial pe TikTok

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a tras recent un semnal de alarmă privind riscurile majore de răspândire a virusului febrei aftoase în România, în contextul eliminării controalelor vamale. ANSVSA face apel la responsabilitate și vigilență, în condițiile existenței mai multor focare de animale bolnave în regiune - patru focare în Slovacia și unul confirmat la 26 martie 2025 într-o fermă de bovine din Ungaria.

Ungaria a sugerat un „atac biologic” ca posibilă sursă a primului focar de febră aftoasă din țară după mai bine de jumătate de secol, ceea ce a provocat închiderea granițelor și sacrificarea în masă a vitelor în nord-vestul țării, 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
ansvsa
febra
aftoasă