BCR revizuiește în sus prognoza de inflație pentru acest an. Analiștii băncilor se așteaptă la tăieri de dobânzi abia de anul viitor

BCR revizuiește în sus prognoza de inflație pentru acest an. Analiștii băncilor se așteaptă la tăieri de dobânzi abia de anul viitor

Foto dreamstime.com

Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris astăzi, 09:00

Inflația va depăși din nou nu doar ținta, ci și prognoza Băncii Naționale a României, cred analiștii bancari. BCR revizuiește în sus estimarea de inflație pentru finele anului. Din cauza deficitului bugetar și a cererii de consum, economiștii estimează că banca centrală nu va mai tăia dobânda cheie în acest an. Pentru anul viitor, perspectivele inflației sunt încurcate și mai mult de incertitudinile fiscale, adică de așteptatele creșteri de taxe și impozite.

Rata inflației a coborât la 4,6% în septembrie, de la 5,1% în august, pe fondul scăderii prețurilor administrate la gaze și curent electric, dar și al ieftinirii carburanților, în condițiile unui efect statistic de bază favorabil.

Urmărește-ne și pe Google News
Muncitorii străini cuceresc și provinciile din România. Lucrează și în zonele mai sărace CITEȘTE ȘI Muncitorii străini cuceresc și provinciile din România. Lucrează și în zonele mai sărace
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Inflația a rămas însă nu doar peste ținta BNR de 1,5-3,5%, ci și peste valoarea prognozată de banca centrală în vară, de 4,2% la finele lunii septembrie.

Evoluția așteptată a prețurilor internaționale la gaze naturale și țițeiul Brent determină BCR să-și majoreze prognoza de inflație pentru acest an de la 4% la 4,5%. Cotațiile futures ale petrolului au crescut cu 10% în ultima lună, ceea ce se transpune într-o inflație mai mare cu 0,09 puncte procentuale pe un orizont de timp de trei luni, estimează BCR, luând în calcul efectele totale.

Inflația de bază (CORE2 ajustat), adică rata inflației din care sunt excluse prețurile administrate, cele volatile, tutunul și alcoolul, și care este legată mai strâns de influența politicii monetare, a scăzut de la 5,8% în august la 5,6% în septembrie.

De ce stă BNR cu dobânzile? Creșterea salariilor pune presiune pe inflație, situația fiscală generează „riscuri mari”, deficitele amenință cursul CITEȘTE ȘI De ce stă BNR cu dobânzile? Creșterea salariilor pune presiune pe inflație, situația fiscală generează „riscuri mari”, deficitele amenință cursul

În termeni lunari, inflația a fost de 0,33%, după o creștere de 0,8% a prețurilor la alimente și una de 0,4% a prețurilor serviciilor, în timp ce componenta de bunuri nealimentare a rămas nemodificată.

Înaintea ședinței BNR din octombrie, BCR aștepta încă două reduceri a ratei cheie în acest an, care să ducă nivelul acesteia de la 6,5% la 6%. Însă, după ce BNR a menținut dobânda, analiștii BCR și-au schimbat estimările.

„La ultima ședință din acest an, programată pentru 8 noiembrie, ne așteptăm la menținerea ratei cheie la 6,5% de către o BNR care este dependentă de date, având în vedere derapajul fiscal de amploare, creșterea robustă a salariilor reale și o încetinire mai lentă decât era așteptată a ratei inflației. E așteptăm la următoarea tăiere a ratei chei în al doilea trimestru din 2025”, arată Dorina Ilașco, economistă la BCR.

OFICIAL Germania își confirmă căderea economică. Cum s-a prăbușit cea mai mare economie a Europei CITEȘTE ȘI OFICIAL Germania își confirmă căderea economică. Cum s-a prăbușit cea mai mare economie a Europei

ING Bank menține estimarea de inflație de 4,2% pentru finele acestui an, dar arată că riscurile sunt mai degrabă ca inflația să fie peste acest nivel.

„Aceste riscuri vin în special din creșterea recentă a prețurilor petrolului ca urmare a tensiunilor în creștere din Orientul Mijlociu, precum și din cererea internă puternică – ultima fiind parțial generată de deficitele fiscale mari”, arată economiștii ING Bank Valentin Tătaru și Ștefan Posea.

Creșterea salarială rămâne ridicată, la un nivel de două cifre, notează ING, ceea ce pune presiune pe inflație prin canalul cererii, cel puțin pe termen scurt. Economiștii notează inflația încă ridicată și persistentă din sectorul serviciilor, de 7,8% pe an – aceasta fiind în general mai sensibilă la creșterile costurilor salariale.

Pentru anul următor, ING estimează că inflația ar urma să scadă la 3,5%, în primul trimestru, dar mai apoi să crească către 4% și să încheie anul la 4,1%, în afara țintei BNR.

Universitățile din România - poziții onorante în clasamentul global CITEȘTE ȘI Universitățile din România - poziții onorante în clasamentul global

„Există incertitudini cheie anul viitor și aproape toate indică riscuri ca inflația să fie mai mare. Prețurile energiei pentru consumatorii casnici au potențialul să crească dacă plafonările sunt îndepărtate, în timp ce taxele mai mari ar putea aduce noi presiuni, în funcție de cum arată măsurile efective. Pentru moment, pare că pachetul mai amplu de măsuri fiscale este o chestiune pentru a doua parte a lui 2025 sau chiar pentru 2026”, cred economiștii ING.

Banca olandeză estimează că BNR va menține neschimbată rata cheie până în ianuarie 2025 și apoi va tăia 1 punct procentual pe parcursul anului, până la 5,5%.

Germania înregistrează o creștere neașteptată a exporturilor CITEȘTE ȘI Germania înregistrează o creștere neașteptată a exporturilor

Înainte de publicarea datelor, UniCredit arăta că se așteaptă ca scăderea inflației să fie temporară și rata să se întoarcă spre circa 5% până la finele anului, pe fondul presiunilor inflaționiste venite din prețurile alimentelor și serviciilor.

„Potrivit calculelor noastre, rata inflației va rata ținta BNR și în 2025, dar inflația de bază, excluzând modificările de taxe, ar putea reveni în ținta de 1,5-3,5% la începutul trimestrului al treilea din 2025. Acest lucru ar permite BNR să reducă treptat rata cheie în trepte de 25 puncte de bază, până la un nivel de 5% până la sfârșitul anului 2025, pentru a susține activitatea economică”, arată Anca Maria Negrescu, economist șef al UniCredit Bank România.

Libra Bank estimează o inflație de 4,6% în decembrie 2024 și și ca BNR să mențină dobânda de politică monetară la ultima ședință din acest an.

Goldman Sachs și-a redus probabilitatea de recesiune a economiei americane la numai 15% CITEȘTE ȘI Goldman Sachs și-a redus probabilitatea de recesiune a economiei americane la numai 15%

„Producția agricolă internă slabă, deficitul cronic între cerere și ofertă pe cele mai multe segmente ale pieței de consum locale, dinamica înaltă a veniturilor salariale, mai ales într-un an electoral, creșterea recentă a cotațiilor futures ale petrolului și, nu în ultimul rând, evoluția mai puțin predictibilă a prețurilor la energie, reprezintă elemente care pot marca traiectoria prețurilor de consum în ultimele trei luni din acest an”, arată Lucian Anghel și Dumitru Dulgheru de la Libra Bank.

BNR a anunțat deja că va rectifica în sus prognoza de inflație pentru acest an, cu ocazia publicării noului raport trimestrial din noiembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
dobanda cheie
inflatie
scadere dobanzi