BCR nu se așteaptă ca revenirea industriei românești de la finele verii să continue

BCR nu se așteaptă ca revenirea industriei românești de la finele verii să continue
scris 16 oct 2024

Producția industrială românească a crescut în august, dar a rămas în zona de contracție în termeni anuali. BCR estimează că industria va scădea pentru al doilea an consecutiv în 2024, dar ar putea reveni în 2025.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Producția industrială a crescut cu 1,1% în august față de iulie, România fiind printre țările UE unde industria a arătat o revenire în ultima lună de vară. Pe de altă parte, față de august 2023, industria a scăzut cu 2%, rezultat însă mai bun decât declinul anual de 3,7% înregistrat în iulie.

Urmărește-ne și pe Google News
Vânzările de mașini electrificate au crescut CITEȘTE ȘI Vânzările de mașini electrificate au crescut

„Credem că 2024 ar putea fi al doilea an consecutiv de contracție a producției industriale, cu o evoluție estimată la -2%, după -2,5% în 2023. Evoluțiile ciclice legate de prețul energiei ajută anumite industrii, dar problemele structurale legate de competitivitatea de cost continuă să afecteze unele sectoare cu o valoare adăugată redusă”, scrie analistul BCR Eugen Sinca.

UniCredit estima o revenire și mai susținută în august, la o contracție anuală de 0,8%, în timp ce mediana analiștilor arăta o contracție de 1,3% față de august 2023.

SpaceX va încerca o manevră spectaculoasă: să prindă din zbor o parte din mega-racheta sa Starship CITEȘTE ȘI SpaceX va încerca o manevră spectaculoasă: să prindă din zbor o parte din mega-racheta sa Starship

Industria prelucrătoare a crescut cu 1,7% față de iulie și s-a contractat cu 2% în termeni anuali. Industria auto a scăzut cu 4% în termeni anuali, dar și-a revenit ușor în august. Prelucrarea lemnului a înregistrat o creștere anuală de peste 18%, urmată de una de aproape 15% pentru construcțiile metalice și produsele din metal, în timp ce industria metalurgică s-a contractat cu 22%.

Industria minieră s-a contractat cu 1,2% față de iulie și a rămas la același nivel în termeni anuali.

Producția de energie a scăzut cu 4,5% față de iulie și cu 4,7% în termeni anuali.

„Unele industrii intensiv consumatoare de energie, cum ar fi produsele chimice, produsele din hârtie și producția de lemn, continuă să se redreseze în august, ajutate de evoluțiile ciclice legate de reducerea prețului energiei. Industriile cu valoare adăugată scăzută, cum ar fi textilele, îmbrăcămintea și industria pielăriei, au rămas profund pe un teritoriu negativ din cauza problemelor structurale legate de erodarea competitivității costurilor. Producția totală este încă cu aproximativ 5% sub nivelul de dinaintea pandemiei în termeni reali”, arată BCR.

GRAFICE Băncile scad accelerat dobânzile la depozite, dar au scumpit unele credite CITEȘTE ȘI GRAFICE Băncile scad accelerat dobânzile la depozite, dar au scumpit unele credite

Sondajele de specialitate din sectorul manufacturier continuă să arate o contracție în ultimele luni – indicele PMI BCR a scăzut de la 48,4 puncte în august la 47,3 puncte în septembrie, fiind pentru a treia lună la rând sub valoarea neutră de 50 de puncte, în contextul unei cereri scăzute. Notabilă este și scăderea efectivului angajaților în rândul companiilor industriale, ca răspuns la scăderea producției.

De asemenea, indicele ESI arată o contracție în industrie în septembrie, mai acută decât cea din luna august, pe fondul comenzilor reduse, în timp ce stocurile au crescut.

Industria germană, destinație importantă pentru exporturile românești din sector, arată în continuare date slabe în sondaje, cu cel mai redus nivel al indicatorului Ifo de după mijlocul lui 2020.

GRAFICE România, pe locul al 2-lea în topul UE al scumpirii carburanților din ultimul an. În absența majorări agresive a accizelor, s-ar fi situat pe poziția a doua în topul ieftinirilor CITEȘTE ȘI GRAFICE România, pe locul al 2-lea în topul UE al scumpirii carburanților din ultimul an. În absența majorări agresive a accizelor, s-ar fi situat pe poziția a doua în topul ieftinirilor

La nivel european, industria a crescut cu 1,3% în august față de iulie, în timp ce la nivelul țărilor zonei euro avansul a fost de 1,8%. Față de august 2023, avansul a fost însă de doar 0,2%, respectiv 0,1%.

Pentru 2025, BCR estimează o creștere cu 3,3% a producției industriale românești.

Industria are o contribuție de 17% la formarea PIB însă a scăzut 0,1 din creșterea economică de 0,9% din trimestrul al doilea din acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
industrie
productia industriala
industria manufacturiera