Scăderea consumului de gaze naturale în România în ultimii doi ani a determinat Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să reducă stocurile de gaze pe care furnizorii au obligația de a le înmagazina în depozite subterane în vederea iernii 2015-2016 cu 11,5% față de nivelul normei de stocare aferent iernii trecute.
ANRE stabilește stocurile minime de gaze pentru sezonul curent de iarnă în baza consumului efectiv înregistrat în ultimii doi ani.
Astfel, potrivit unui ordin al ANRE, publicat în Monitorul Oficial, furnizorii de gaze naturale trebuie să înmagazineze, până la finalul acestei luni, o cantitate totală de 17,477 milioane MWh de gaze, cu peste 2 milioane MWh mai mică (-11,5%) decât cea pe care au avut obligația de a o stoca pentru iarna trecută (19,765 milioane MWh). Pentru iarna de acum doi ani, 2013-2014, stocul total minim de gaze naturale fusese stabilit la 24,14 milioane MWh.
Scăderea obligațiilor de stocare se datorează în primul rând reducerii ample a consumului de gaze din industrie. Astfel, stocul minim de gaze pe care furnizorii trebuie să-l constituie în depozite subterane pentru iarna aceasta în vederea aprovizionării clienților noncasnici a fost stabilit de ANRE la 6,742 milioane MWh. Pentru iarna trecută, stocul obligatoriu de gaze naturale pentru segmentul concurențial al pieței fusese fixat la 8,213 milioane MWh.
De la 1 ianuarie 2015, segmentul de piață al clienților noncasnici a fost dereglementat integral. Anul trecut, însă, clienții industriali care își procurau gaze de pe piața liberă aveau o pondere de circa 80% în totalul consumului clienților noncasnici, restul de 20% reprezentând consumul clienților noncasnici care primeau încă gaze la preț reglementat.
De ce a scăzut consumul
Pentru segmentul casnic, reprezentat de populație și de CET-urile care alimentează cu energie termică sistemele de încălzire centrală, furnizorii vor trebui să constituie, pentru iarna aceasta, stocuri totale de 10,734 milioane MWh, în scădere cu 7% față de cele aferente sezonului rece de anul trecut (11,551 milioane MWh).
Obligațiile de stocare ale operatorului sistemului de transport de gaze, Transgaz, au fost reduse cu 55% comparativ cu anul trecut, de la 212.000 la doar 95.000 MWh.
Consumul de gaze naturale al României a scăzut accentuat în 2013 și 2014, după un vârf de consum înregistrat în perioada 2010 - 2012. Consumul a scăzut cu peste 8% în 2013 și cu încă 4% anul trecut. Principala cauză a fost reducerea masivă a consumului din industrie, în special cel al producătorilor de îngrășăminte chimice, o serie de combinate majore încetându-și sau reducându-și activitatea, dar și al centralelor electrice pe gaze naturale, ca urmare a creșterii masive a producției de energie electrică din surse regenerabile.
Din aceeași cauză, s-au redus drastic și importurile de gaze naturale de la gigantul rus Gazprom. Anul trecut, importurile de gaze au scăzut la jumătate față de 2013. În 2015, din aprilie încoace, România nu a mai importat deloc gaze din Rusia.
Potrivit ANRE, iarna aceasta, România își va asigura din import doar 3% din necesarul de gaze. Iarna trecută, importurile au reprezentat circa 4% din consum. Scăderi masive față de anii anteriori, cum ar fi 2013, când importurile de la Gazprom au depășit 12% din consum. De anul viitor, România ar putea renunța cu totul la importuri, întrucât producția internă ar putea fi capabilă să asigure integral consumul.