O companie controlată de conglomeratul industrial ROCA Industry a semnat un contract de finanțare UE nerambursabilă pentru proiectul unei fabrici de reciclare a deșeurilor din fibră de sticlă, a anunțat grupul, listat la Bursa de Valori București.
Beneficiarul este BICO Industries, primul și cel mai mare producător național de plasă din fibră de sticlă, totodată singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă.

″(...) BICO Industries SA, companie deținută de ROCA Industry în proporție de 60%, a semnat un contract de finanțare cu Administrația Fondurilor pentru Mediu (AFM) pentru finanțarea unui proiect de construcție și dotare a unei fabrici de producție material nețesut din fibră de sticlă prin reciclarea deșeurilor de fibră de sticlă rezultate atât din activitatea sa actuală (producție din plasă de fibră de sticlă pentru armarea termosistemelor), cât și prin colectare din piață″, a transmis ROCA Industry.
Restul de 40% din capitalul BICO Industries se află în posesia lui Mihai Bîrliba.

Valoarea totală eligibilă a proiectului care face obiectul finanțării nerambursabile acordate prin PNRR este de maximum 37.825.728,92 lei, echivalentul a 7.619.856,35 euro, cu o intensitate a sprijinului de 60%.
″Astfel, sprijinul financiar nerambursabil este în sumă de maximum 22.695.437,35 lei, echivalentul a 4.571.913,81 euro. Perioada de implementare a proiectului nu poate depăși data de 30.06.2026″, precizează ROCA Industry.

Prin acest proiect, BICO dorește să reducă cheltuielile de gestionare a deșeurilor provenind din activitatea principală, precum și să își diversifice portofoliul de activități. Prin intermediul noilor produse, BICO va accesa noi piețe de desfacere, convertind deșeul generat din activitatea curentă, cea de producție a textilelor tehnice specifice construcțiilor, în materiale nețesute cu proprietăți de izolare, utilizate în industrii conexe.
″În plus, inițiativa susține angajamentul holdingului față de principiile ESG, prin valorificarea acestor deșeuri și integrarea lor într-un circuit productiv secundar, în conformitate cu modelul economiei circulare″, mai spune ROCA Industry.