ANAF nu a scos la vânzare sediile Antenelor, considerând că, din cauza litigiilor, nu ar avea cumpărători și ar scădea prețul

ANAF nu a scos la vânzare sediile Antenelor, considerând că, din cauza litigiilor, nu ar avea cumpărători și ar scădea prețul
scris 14 dec 2015

Sediile Antenelor și al Grivco, confiscate de stat în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), nu au fost încă scoase la vânzare, întrucât există litigii în curs, precizează Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), care afirmă că le poate scoate la licitație, însă și-ar asuma riscul de a nu primi nicio ofertă.

Potrivit unui comunicat, ANAF susține că bunurile confiscate în dosarul ICA sunt disponibile pentru valorificare. Este vorba de patru bunuri imobile: terenul 29.220 mp (din str. Gârlei 1D) imobilul unde funcționează postul de televiziune Antena 3 (Șos. București-Ploiești nr. 25-27) teren 4.457 mp+clădire P+3 (str. Gârlei 1B) teren 3.000 mp+clădire P+8 (str. Gârlei 1B) - sediul Grivco.

Urmărește-ne și pe Google News

“Acestea nu sunt scoase la licitație, în prezent, întrucât există litigii în curs care vizează aceste bunuri imobile, litigii care au fost notate ca sarcini în cartea funciară”, se arată în comunicatul ANAF, care precizează că litigiile sunt rezultatul acțiunilor demarate în instanță de către SC Antena 3 SA, SC Antena Grup SA, Grupul Industrial Voiculescu și compania SC Grivco SA.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Subiectul litigiilor îl constituie atât recunoașterea contractelor de închiriere dintre reclamanți și foștii proprietari și, implicit, a dreptului de preemțiune (prioritate la cumpărare) al chiriașilor la achiziționarea imobilelor, cât și legalitatea intabulării dreptului de proprietate înscris pe numele statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice.  

“Potrivit legislației în vigoare, ANAF poate scoate la licitație imobilele, asumându-și însă riscul de a nu primi nicio ofertă, în condițiile în care probabilitatea ca un potențial cumpărător să-și asume achizițonarea unor imobile de valoare ridicată cu sarcini este extrem de scăzută. Menționăm faptul că scoaterea la licitație publică având ca rezultat nevânzarea imobilelor, din cauza lipsei ofertanților, conduce automat la diminuarea prețului de vânzare cu 25%, la fiecare licitație. În cazul în care s-ar iniția procedurile de valorificare, cu reducerea succesivă a prețului de vânzare (potrivit legii), există riscul real al valorificării în ultima etapă la un preț cu mult sub cel din rapoartele de evaluare. Din acest motiv, ANAF apreciază că, până la soluționarea tuturor litigiilor, nu este oportună scoaterea la vânzare a bunurilor imobile, având în vedere că interesul ANAF este de a obține pentru statul român o sumă cât mare”, susține comunicatul ANAF.

ANAF prezintă stadiul litigiilor

În dosarul nr.17616/3/2015 aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti secția a IV-a civila, Societatea Antena TV Group SA a solicitat constatarea valabilității contractului de închiriere încheiat cu Compania de Cercetări Aplicative și Investiții SA și a dreptului de preemțiune la cumpărarea imobilului situat în Șoseaua București-Ploiești, nr. 25-27, sector 1.

Prin sentința civila nr. 1299/04.11.2015,Tribunalul București secția a IV-A civila, a admis acțiunea, respectiv a constatat valabilitatea la data de 08.08.2014 a contractului de închiriere încheiat la 01.09.2007 între Antena TV Group S.A, și S.C. Compania de Cercetări Aplicative și Investiții S.A , astfel cum a fost modificat prin Actul Adițional nr.1/27.03.2009, Actul Adițional nr. 2/01.08.2011, Actul Adițional nr. 2 bis /31.08.2012 și actul adițional nr. 3 /09.10.1012. Instanța a constatat dreptul de preemțiune al reclamantei la cumpararea imobilului ce reprezintă spațiul închiriat potrivit contractului de închiriere menționat, la prețul stabilit de comisia de evaluare pe baza raportului de expertiză tehnică sau de evaluare, potrivit art. 22 alin. 8 din Normele metodologice de aplicare a O.G. nr. 14/2007. ANAF a formulat cale de atac împotriva acestei decizii.

În ceea ce privește terenul de 3.000 mp+clădire P+8 (str. Gârlei 1B) - sediul Grivco (dosar 36368/3/2015), ANAF, spune că, după ce plângerea reclamanților a fost respinsă, aceștia au continuat demersurile în instanță, iar în luna octombrie au introdus noi acțiuni, înregistrându-le în cartea funciară în 23.10.2015.

În ceea ce privește dosarul 61665/299/2014 (terenul 29.220 mp din str. Gârlei 1D), cât și dosarul 61666/299/2014 (teren 4.457 mp+clădire P+3 din str. Gârlei 1B), acestea au ca obiect reclamarea nelegalității intabulării dreptului de proprietate înscris pe numele statului român. În aceste dosare, instanța de fond a respins acțiunea reclamanților, aceștia având drept de a exercita cale de atac împotriva sentinței judecătorești, în termen de 30 de zile de la data la care hotărârea le-a fost comunicată.

ANAF subliniază că instanța nu a comunicat, încă, motivarea sentințelor pronunțate în luna iunie și că toate litigiile au fost înscrise ca sarcină de reclamanții din dosare în cartea funciară, înscriere contestată de instituție.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
antena
vânzare