Fermierii pierd aproape 30 mil. euro anual din subvențiile de la UE, asigurătorii propun ca primele pentru asigurările agricole să fie subvenționate cu până la 65%.
Peste 200 de milioane de euro din fondurile Uniunii Europene ar putea intra până în 2020 în fermele și terenurile din România, însă fermierii nu au accesat nici un leu în 2014 și 2015, potrivit datelor Asociației profesionale a companiilor locale de asigurare (UNSAR), care intenționează să propună autorităților revizuirea legislației în ceea ce privește fondurile europene destinate agriculturii.
În 2014, când a adoptat legislația pentru utilizarea fondurilor europene destinate agriculturii, România a ales să acceseze banii de la UE, alocați prin Politica Agricolă Comună (PAC) 2014-2020, prin înființarea unui fond mutual, care însă nu este funcțional nici acum.
”Din 2014 încoace, în fiecare iarnă, pierdem ca țară 30 de milioane de euro. Avem 200 de milioane de euro pentru șapte ani și nu am încasat până acum nimic. S-au pierdut deja circa 70 de milioane de euro, dacă luăm în calcul și prima jumătate a lui 2016. Este nevoie urgentă de subvenționare a primelor de asigurare achiziționate de fermierii locali”, a declarat responsabilul secțiunii asigurări agricole din cadrul UNSAR, Francois Coste.
Cum o altă posibilitate, în afară de cea a înființării unui fond mutual, prin care România putea lua banii europeni acordați pentru gestionarea riscurilor în agricultură era subvenția primei de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor, membrii UNSAR cer autorităților să modifice legislația, astfel încât asigurările agricole să fie subvențioate cu până la 65%, așa cum se întâmplă în Franța, Italia, Ungaria și Croația.
„Inițial s-a crezut că fondul mutual va funcționa, însă se pare că nu este așa. Subvenționarea primei de asigurare ar fi mai ușor de aplicat. vor avea costuri mai mici cu asigurarea, iar riscul de secetă ar deveni accesibil pentru ei, dacă ar exista subvenția. În prezent, asigurătorii refuză să preia riscurile de secetă, revărsări de ape și umiditate excesivă, din cauza suprafețelor mari afectate,probabilitatea de producere foarte ridicată și lipsa sistemelor de irigații.", a mai spus sursa citată.
Principalele riscuri asigurate de companii pe segmentul agricol sunt grindina, furtuna, incendiul, ploaia torențială, înghețul târziu de primăvară, înghețul timpuriu de toamnă, prăbușirea și alunecarea de teren cultivat.
Suprafața arabilă la nivelul întregii țări se ridică la circa 7 milioane de hectare, însă potrivit asigurătorilor în jur de 3 milioane de hectare sunt asigurate, adică circa de 40%. Suma medie asigurată în sectorul agricol este de aproximativ 3.000 de lei, iar tariful poliței ajunge la 35 de lei pe hectar.
Piața locală a asigurărilor agricole cumulează aproximativ 100 de milioane de lei anual, dintre care circa 94 de milioane de lei reprezintă volumul de prime bute subscrise la culture, potrivit datelor UNSAR pe 2014.