Coreea de Nord a lansat două rachete balistice, după încheierea unui nou exercițiu SUA-Coreea de Sud-Japonia

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice, după încheierea unui nou exercițiu SUA-Coreea de Sud-Japonia
Profit.ro
Profit.ro
scris luni, 13:12

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice, dar este posibil ca una dintre ele să fi zburat anormal, a anunțat armata sud-coreeană, la o zi după ce Nordul a promis răspunsuri "ofensive și copleșitoare" la un nou exercițiu militar american cu Coreea de Sud și Japonia, relatează AP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Statul Major Interarme a precizat într- un comunicat că rachetele au fost lansate la un interval de 10 minute, în direcția nord-est, din orașul Jangyon din sud-estul Coreei de Nord, scrie News.ro.

Peste 40.000 de firme au fost radiate la nivel național în acest an CITEȘTE ȘI Peste 40.000 de firme au fost radiate la nivel național în acest an

Prima rachetă a zburat 600 de kilometri (370 de mile), iar a doua rachetă 120 de kilometri (75 de mile). Coreea de Sud nu a precizat unde au aterizat rachetele. Coreea de Nord testează de obicei rachete către apele sale estice, însă distanța de zbor a celei de-a doua rachete a fost prea scurtă pentru a ajunge în aceste ape.

Purtătorul de cuvânt al Statului Major Interarme, Lee Sung Joon, a declarat ulterior, în cadrul unei ședințe de informare, că a doua rachetă a suferit un posibil zbor anormal în timpul etapei inițiale a zborului său. El a declarat că, în cazul în care racheta ar fi explodat, resturile acesteia s-ar fi împrăștiat probabil pe sol, deși nu au fost raportate imediat pagube. Lee a declarat că este în curs o analiză suplimentară a lansării celei de-a doua rachete.

Presa sud-coreeană, citând surse militare sud-coreene neidentificate, a raportat că este foarte probabil ca a doua rachetă să se fi prăbușit într-o zonă interioară a Nordului.

Potrivit relatărilor, prima rachetă a aterizat în apele din largul orașului Chongjin din estul Nordului.

Statul Major Interarme a condamnat lansările Nordului drept o provocare care reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii în Peninsula Coreeană. Acesta a declarat că Coreea de Sud menține o disponibilitate fermă de a respinge orice provocări din partea Coreei de Nord în conjuncție cu alianța militară cu Statele Unite.

Lansările au avut loc la două zile după ce Coreea de Sud, Statele Unite și Japonia și-au încheiat noile exerciții trilaterale multidomeniu în regiune. În ultimii ani, cele trei țări și-au extins parteneriatul trilateral de securitate pentru a face față mai bine amenințărilor nucleare în evoluție ale Coreei de Nord și asertivității crescute a Chinei în regiune.

CARBURANȚI Ponderea taxelor în prețul la pompă se apropie de 50% în urma majorării semnificative de astăzi a accizelor. La cât au ajuns prețurile CITEȘTE ȘI CARBURANȚI Ponderea taxelor în prețul la pompă se apropie de 50% în urma majorării semnificative de astăzi a accizelor. La cât au ajuns prețurile

Exercițiul "Freedom Edge" a fost menit să sporească gradul de sofisticare al exercițiilor anterioare cu exerciții simultane aeriene și navale menite să îmbunătățească apărarea comună împotriva rachetelor balistice, războiul antisubmarin, supravegherea și alte abilități și capacități. Exercițiul de trei zile a implicat un portavion american, precum și distrugătoare, avioane de luptă și elicoptere din cele trei țări.

Duminică, Ministerul de Externe al Coreei de Nord a emis un lung comunicat în care a denunțat cu fermitate exercițiul "Freedom Edge", calificând parteneriatul SUA-Coreea de Sud-Japonia drept o versiune asiatică a NATO. Acesta a declarat că exercițiul a distrus în mod deschis mediul de securitate din Peninsula Coreeană și a conținut o intenție a SUA de a asedia China și de a exercita presiuni asupra Rusiei.

Comunicatul precizează că Nordul va "apăra cu fermitate suveranitatea, securitatea și interesele statului și pacea în regiune prin contramăsuri ofensive și copleșitoare".

viewscnt
Afla mai multe despre
coreea de nord
rachete