Cea mai gravă secetă înregistrată vreodată în Amazonia reduce nivelurile râurilor la minime istorice

Cea mai gravă secetă înregistrată vreodată în Amazonia reduce nivelurile râurilor la minime istorice
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 11:48

Cea mai gravă secetă înregistrată vreodată în Brazilia a redus nivelul apei râurilor din bazinul Amazonului la minime istorice, în unele cazuri secând albia unor râuri care erau până de curând căi navigabile, informează Reuters.

Solimoes, unul dintre principalii afluenți ai puternicului fluviu Amazon, ale cărui ape provin din Anzii peruani, a scăzut până la cel mai mic nivel înregistrat vreodată în Tabatinga, un oraș brazilian situat lângă granița cu Columbia, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Suedia își va majora bugetul apărării CITEȘTE ȘI Suedia își va majora bugetul apărării
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În aval, Tefe, un braț al râului Solimoes, a secat complet, după cum au constatat reporterii de la Reuters care au survolat râul duminică.

Lacul Tefe din apropiere, unde peste 200 de delfini de apă dulce au murit în timpul secetei de anul trecut, a secat și el, privând astfel aceste mamifere roz pe cale de dispariție de unul dintre habitatele lor preferate.

"Trecem printr-un an critic", a declarat Romulo Batista, un purtător de cuvânt al organizației Greenpeace, arătând spre locul în care albia acelui braț al râului Solimoes s-a transformat în mormane de nisip. "În acest an, mai multe luni au depășit recordurile de anul trecut", a adăugat el.

Al doilea an consecutiv de secetă gravă a uscat o mare parte din vegetația Braziliei și a provocat incendii de vegetație în țările sud-americane, acoperind orașele cu nori de fum.

"Schimbările climatice nu mai sunt ceva de care să ne facem griji în viitor, peste 10 sau 20 de ani. Ele sunt deja aici și se află aici cu o forță mult mai mare decât ne așteptam", a adăugat Romulo Batista.

Nivelul râului Solimoes a fost măsurat în Tabatinga la 4,25 metri sub media multianuală pentru prima jumătate a lunii septembrie.

Primăria Arad reclamă o tentativă de fraudă cu carduri de transport public CITEȘTE ȘI Primăria Arad reclamă o tentativă de fraudă cu carduri de transport public

În ceea ce privește Tefe, acest râu a fost cu 2,92 metri sub nivelul mediu pentru aceleași două săptămâni ale anului trecut, iar specialiștii se așteaptă ca apa să scadă și mai mult în perioada următoare și să atingă cel mai scăzut nivel din istoria sa.

În Manaus, cel mai mare oraș din Amazonia, unde Solimoes se unește cu Rio Negro pentru a forma fluviul Amazon propriu-zis, nivelul lui Rio Negro se apropie de recordul său de minim istoric, atins în octombrie anul trecut.

"Anul trecut, ne aflam în această situație în octombrie", a declarat liderul indigen Kambeba. "Anul acesta, seceta s-a agravat", a adăugat el. 

viewscnt
Afla mai multe despre
amazonia
seceta
rauri