Bugetul 2016 și mai multe legi importante, blocate după demisia lui Ponta

Bugetul 2016 și mai multe legi importante, blocate după demisia lui Ponta

Guvernul Ponta pleacă lăsând legi importante neaprobate

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 4 nov 2015

Construcția bugetului pe anul viitor este blocată după ce Guvernul și-a depus mandatul, deoarece prognoza de venituri și cheltuieli trebuie asumată de noul Cabinet. Nici alte proiecte extrem de importante inclusiv pentru mediul de afaceri, precum Legea salarizării, a redevențelor și a dialogului social, nu mai pot fi finalizate de actualul Executiv. Viitorul Guvern va decide și continuarea sau oprirea programelor Prima Casă și Prima Mașină, dar și eventuala încheiere a unui nou acord cu FMI.

Cu mandatul depus, Guvernul nu mai poate aproba decât acte normative care să asigure activitatea curentă a administrației.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul de buget era aproape finalizat și ar fi trebuit transmis Parlamentului în această lună, spre dezbatere, dar depunerea mandatului lasă Guvernul fără atribuția de a mai aproba o proiecție de venituri și cheltuiali pe care trebuie să și-o asume un alt Cabinet. În funcție de configurația politică a viitorului Cabinet și de momentul la care acesta va fi învestit de către Parlament, finalizarea proiectului de buget poate întârzia până în luna decembrie sau chiar mai mult și suferi modificări legate de programele care să mai fie finanțate.

Unele dintre aceste programe sunt Prima Casă și Prima Mașină, pe care Guvernul Ponta a anunțat că vrea să le continue, dar ale căror norme au fost criticate de către BNR, respectiv de producătorii de mașini. Viitorul Cabinet poate decide modificarea sau întreurperea acestora, iar o decizie în acest sens trebuie luată cel târziu la începutul anului viitor.

Și Legea salarizării unitare a bugetarilor, care influențează inclusiv politica salarială în mediul privat, este finalizată în proporție de 99% și pregătită să fie aprobată în următoarea săptămână, pentru a fi aplicată din luna ianuarie cu o primă etapă de creștere a salariilor chiar în decembrie. Legea este necesară având în vedere remunerațiile scăzute din diferite domenii importante ale societății, dar nu mai poate fi aprobată de Guvern.

Viitorul Cabinet poate avea o viziune diferită legată de nivelul de creștere și etapele aferente, iar o astfel de viziune diferită ar întârzia mult adoptarea legii, având în vedere că grilele pregătite de Guvernul Ponta au fost elaborate într-un interval de șase luni.

Legea dialogului social, care reglementează și relația patronat-sindicat, urma de asemenea să fie modificată până la finalul acestui an, conform programului legislativ al Guvernului Ponta. Este evident că discuțiile pe această temă trebuie oprite și continuate doar din momentul în care viitorul Guvern va fi instalat.

Actualul sistem de redevențe în sectorul petrolier va rămâne în vigoare și anul viitor, dar Guvernul începuse deja discuții cu Comisia Europeană pentru introducerea și a unui impozit pe profitul din upstream suplimentar, de 35%. Depunerea mandatului împiedică actualul Executiv să mai aprobe vreun act în acest sens, astfel că operatorii din domeniu vor scăpa cel puțin o perioadă de acest nou impozit.

Nu în ultimul rând, viitorul Guvern trebuie să decidă și în privința unui eventual nou acord cu Fondul Monetar Internațional, ai cărui oficiali au plecat recent din București dezamăgiți că recomandările lor nu sunt urmate de către autorități. Ei au anunțat că nu vor reveni în România decât în primăvara anului viitor. La acel moment, vor discuta cu un nou Guvern, deja instalat, care va trebui să decidă dacă va încheia un nou acord cu FMI,  necesitate de care premierul Ponta s-a arătat tot mai puțin convins, sau va pune punct relației cu Fondul.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
legi
blocaj