Alegerile din Franța: Cum a pierdut extrema dreaptă

Alegerile din Franța: Cum a pierdut extrema dreaptă
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2024

Șampania era la gheață la sediul Rassemblement National (RN) de extremă dreapta, dar atmosfera de sărbătoare s-a transformat rapid în dezamăgire atunci când primele rezultate ale alegerilor parlamentare au apărut pe ecranele televizoarelor, relatează Reuters.

De mai multe zile, Marine Le Pen preconiza cu încredere că partidul său va triumfa cu o majoritate absolută, iar protejatul său Jordan Bardella va fi prim-ministru. Însă, Rassemblement National era pe cale să ajungă pe locul al treilea, în spatele unei alianțe de stânga și a blocului centrist al președintelui Emmanuel Macron, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Traficul pe Valea Oltului se închide pe timpul zilei timp de o lună. CNAIR a stabilit rute ocolitoare, fără restricții. Temeri cu privire la prelungirea lucrărilor CITEȘTE ȘI Traficul pe Valea Oltului se închide pe timpul zilei timp de o lună. CNAIR a stabilit rute ocolitoare, fără restricții. Temeri cu privire la prelungirea lucrărilor
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Totul a venit în mare măsură ca urmare a unor înțelegeri tactice între opozanții de centru și de stânga, care au scos peste 200 de candidați din cursa în trei pentru a evita divizarea votului anti-RN.

Rezultatul a oprit ceea ce părea a fi ascensiunea implacabilă a extremei dreapta în Franța, planificată cu grijă de Le Pen, care a încercat să curețe imaginea partidului său și să exploateze nemulțumirile alegătorilor supărați pe costul vieții, serviciile publice suprasolicitate și imigrație.

Desigur, Le Pen și partidul său au mai suferit dezamăgiri, cea mai recentă fiind înfrângerea sa din 2022 în fața lui Macron în alegerile prezidențiale, și au reușit să revină mai puternici decât înainte.

Dar, pentru moment, rezultatul a fost o pastilă amară de înghițit.

"Rezultatele sunt dezamăgitoare și nu reprezintă ceea ce doresc francezii", a declarat Jocelyn Cousin, în vârstă de 18 ani, care venise la sediul partidului așteptându-se la o petrecere a victoriei.

Avântul RN părea de neoprit după ce a învins centriștii în alegerile europene de la începutul lunii iunie și s-a clasat pe primul loc, în fața noului Front Popular de stânga, constituit în grabă, în primul tur al scrutinului parlamentar, din 30 iunie.

Le Pen și Bardella au pus eșecul partidului lor pe seama a ceea ce Bardella a numit "alianța rușinoasă" a forțelor anti-RN, despre care a spus că au caricaturizat partidul și nu au respectat alegătorii săi.

Miezul Pământului a încetinit atât de mult, încât se deplasează în sens invers, confirmă oamenii de știință. Cum se explică acest fenomen și ce efecte ar putea avea CITEȘTE ȘI Miezul Pământului a încetinit atât de mult, încât se deplasează în sens invers, confirmă oamenii de știință. Cum se explică acest fenomen și ce efecte ar putea avea

Însă Brice Teinturier, specialist al IPSOS, a subliniat propriile deficiențe ale RN, inclusiv dezvăluirile de dinaintea turului doi, conform cărora mai mulți dintre candidații săi și-au exprimat opiniile xenofobe, ridicând semne de întrebare cu privire la faptul dacă partidul a abandonat cu adevărat trecutul său mai toxic.

"Ceea ce s-a întâmplat este că și candidații RN au arătat în această campanie că fie nu erau pregătiți, fie aveau în rândurile lor candidați antisemiți, xenofobi sau homofobi", a declarat Teinturier pentru postul de televiziune France 2.

Florent de Kersauson, un candidat RN în Bretania, în vestul Franței, a recunoscut că repercusiunile au fost dăunătoare. Dar el a spus, de asemenea, că alegătorii ar fi putut simți că partidul a fost arogant în prezicerea unei majorități absolute.

"Mi s-a părut ciudat că au spus asta", a spus Kersauson, care a pierdut cursa împotriva unui candidat pro-Macron. "Părea ceva foarte greu de realizat".

Bardella și Le Pen s-au străduit să arate curajoși după rezultatul lor. Partidul și-a mărit cota de locuri în Adunarea Națională la un nivel record, au remarcat ei, promițând să continue să lupte până când vor câștiga puterea.

"Valul crește, dar de data aceasta nu a crescut suficient de mult", a declarat Le Pen, care este posibil să își organizeze a patra campanie prezidențială în 2027. "Victoria noastră a fost doar amânată".

Acesta a fost și sentimentul multora dintre susținătorii reuniți la sediul partidului, la Paris.

"Văd victoria noastră apropiindu-se. Oamenii vor înțelege că Rassemblement National nu este atât de oribil. Cred că se va întâmpla în 2027. Am multă speranță și voi continua să lupt", a declarat Elea da Cunha, 17 ani.

Frederic-Pierre Vos, un apropiat al lui Le Pen și fost avocat al partidului RN ales într-o circumscripție la nord de Paris, a declarat că parlamentul divizat generat de alegeri ar însemna o Franță neguvernabilă, oferind noi oportunități pentru RN în 2027.

Cu toate acestea, în ciuda discursului de luptă al partidului, rezultatul de duminică a fost un eșec clar.

Cotidianul de business Les Echos a publicat pe prima pagină un Bardella încruntat, cu titlul "la claque" sau "lovitura".

viewscnt
Afla mai multe despre
alegerile din franța
extrema dreaptă