Marile fonduri de investiții americane și-au trimis reprezentanți la Guvernul României pentru a se asigura la fața locului că România ia măsuri pentru a-și asigura stabilitatea financiară și a evita scăderea rating-ului de țară, au declarat pentru Profit.ro surse apropiate discuțiilor. Clienții fondurilor americane au investit și au expuneri în obligațiuni românești, iar venirea la București are scopul de liniști temerile investitorilor, după ce agențiile de rating au înrăutățit perspectiva de rating a țării.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Vizita fondurilor americane a coincis cu emiterea de noi obligațiuni ale României, iar acestea au înregistrat o cerere mai slabă. România a împrumutat 2,8 miliarde de euro și 1,25 miliarde de dolari la prima ieșire pe piața externă din acest an, fiind vorba de un împrumut la dobânzi mari, pe o piață dificilă.
Dobânzile la care statul s-a împrumutat sunt ridicate față de emisiuni similare de anul trecut, situație care reflectă nevoia de bani a Guvernului, condițiile dificile de pe piețele externe, dar și percepția nu tocmai pozitivă a investitorilor privind finanțele și solvabilitatea statului român, după ce două mari agenții de rating au înrăutățit perspectiva ratingului de țară la negativă.
Deciziile din decembrie (Fitch) și ianuarie (S&P) de a înrăutăți perspectiva de rating au condus la o înrăutățire a percepției privind bonitatea statului român, însă adoptarea (la acest moment doar de către Guvern) a unui buget în limita stabilită de deficit a mai atenuat reticența investitorilor.
”Investitorii americani au dorit să ducă mai departe un mesaj de stabilitate economică, pe ideea că România nu se va mai confrunta cu o scădere de rating. L-au primit de la autoritățile române”, susțin sursele citate.
De altfel, mesajul a venit și public, într-o formă euforică, de la premierul Ciolacu, care a postat pe o rețea socială că: ”Stabilitatea politică și economică a României, investițiile publice record și reformele pentru aderarea la OECD întăresc credibilitatea României în rândul mediului de afaceri. I-am asigurat pe reperezentnații fondurilor de investiții cu care m-am întâlnit că România rămâne o destinație atractivă pentru investiții, oferind oportunități grozave”.
CITEȘTE ȘI PSD a revenit cu proiectul care limitează comisioanele dezvoltatorilor imobiliariMorgan Stanley Investment Management este una dintre diviziile băncii Morgan Stanley, fiind una dintre cele mai mari organizații globale de gestionare a activelor, aflându-se sub umbrela marelui grup bancar și având în administrare active de aproximativ 1,6 trilioane de dolari.
Wellington Management Company are în administrare active ale clienților de circa 1,4 trilioane de dolari și era, în 2020, consilier de investiții pentru peste 2.200 de instituții din peste 60 de țări. Clienții săi includ bănci centrale și fonduri suverane, fonduri de pensii, companii de asigurări, intermediari financiari.
Bank Degroof Petercam este cea mai mare bancă privată independentă din Belgia, fiind prezentă și în Luxemburg, Franța, Elveția, Spania, Olanda, Germania, Italia, cu peste 1.400 de angajați și active administrate de 51 miliarde de euro.