Zelenski: Oprirea gazului este una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei

Zelenski: Oprirea gazului este una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei
scris vineri, 17:37

Întreruperea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina reprezintă „una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei”, a spus Volodimir Zelenski. „Când Putin a obținut puterea în Rusia în urmă cu mai bine de 25 de ani, pomparea anuală de gaz prin Ucraina către Europa era de peste 130 de miliarde de metri cubi. În prezent, tranzitul de gaz rusesc este egal cu zero. Aceasta este una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei”, a subliniat liderul ucrainean, denunțând „șantajul energetic cinic” al rușilor, potrivit Rador Radio România.

Kievul și Moscova au confirmat în două declarații separate că livrările de gaz rusesc către Europa prin Ucraina au încetat definitiv miercuri dimineață, după expirarea contractului de cinci ani semnat între cele două părți la sfârșitul anului 2019. „Am întrerupt tranzitul gazului rusesc, un eveniment istoric. Rusia pierde piețe și va suferi pierderi financiare”, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Guerman Galușcenko. „Începând cu ora locală 8:00, gazul rusesc nu mai este furnizat pentru tranzit prin Ucraina”, a declarat Gazprom, gigantul rusesc al gazelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice, în scădere CITEȘTE ȘI Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice, în scădere

„UE este bine pregătită să abordeze sfârșitul tranzitului de gaze prin Ucraina, datorită eforturilor de colaborare ale Comisiei și ale statelor membre”, scrie Comisia Europeană în concluziile evaluării sale privind oprirea contractului dintre Kiev și Moscova, indicând rutele alternative de aprovizionare „pentru a aduce volumele necesare” în Europa prin cele „patru principale rute de diversificare, cu volume provenind în principal de la terminalele GNL din Germania, Grecia, Italia și Polonia, dar poate și din Turcia”.

„Întreruperea tranzitului de gaze prin Ucraina va avea un impact drastic asupra tuturor celor din UE, nu doar asupra Federației Ruse”, a declarat într-un videoclip pe Facebook premierul slovac Robert Fico, unul dintre puținii din Europa care au rămas aproape de Kremlin, care avertizează asupra consecințelor grave după ce Kievul și Moscova au confirmat întreruperea furnizării de gaze rusești către Europa prin Kiev.

Polonia salută încheierea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina ca pe o „nouă victorie”, după ce Moscova și Kievul au confirmat încheierea acordului de 10 ani. Reducerea capacității Moscovei de a exporta gaze direct în UE este „o altă victorie după extinderea NATO la Finlanda și Suedia” în 2023 și 2024, scrie pe X ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski. Ministrul a subliniat că Rusia „a cheltuit miliarde pentru a construi Nordstream (două gazoducte în Marea Baltică) pentru a ocoli Ucraina și a șantaja Europa de Est, amenințănd-o că îi va întrerupe aprovizionarea cu gaz”. Simbol al dependenței energetice a Europei, și în special a Germaniei, față de Rusia, aceste gazoducte, mult criticate de Washington și Varșovia, s-au aflat în centrul tensiunilor geopolitice după invazia Ucrainei, înainte de a înceta definitiv activitatea după scurgeri de gaz uriașe precedate de explozii subacvatice, toate în ape internaționale.

Regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria, a întrerupt furnizarea de încălzire și apă caldă a gospodăriilor, după ce Rusia a blocat aprovizionarea cu gaz prin Ucraina, relatează Reuters. Transnistria este o entitate pro-rusă care s-a desprins de restul Moldovei, după prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991. Regiunea primea gaze rusești prin Ucraina, dar această rută de aprovizionare a fost întreruptă miercuri odată cu expirarea acordului de tranzit între cele două țări aflate în război. O declarație de pe site-ul companiei energetice a spus că tăierile de încălzire au intrat în vigoare miercuri la ora locală 7:00 dimineața, dar unele structuri, cum ar fi spitalele, au fost scutite. Comunicatul îi îndeamnă pe locuitori să se îmbrace gros, să adune membrii familiei într-o singură cameră, să atârne pături groase sau perdele la ferestre și ușile de la balcon și să folosească calorifere electrice. Până la expirarea acordului de tranzit al gazelor cu Ucraina, Rusia a furnizat Moldovei circa 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an, pompat prin Transnistria, scrie Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
rusia