VIDEO Protest într-un sat pe care Chișinăul vrea să-l mute de la rețeaua energetică a Transnistriei la cea a restului Republicii Moldova. Locuitorii se tem de scumpirea curentului

VIDEO Protest într-un sat pe care Chișinăul vrea să-l mute de la rețeaua energetică a Transnistriei la cea a restului Republicii Moldova. Locuitorii se tem de scumpirea curentului

Sursă foto: captură Studio-L

scris astăzi, 17:00

Mai multe zeci de locuitori ai satului basarabean Copanca, situat în așa numita ″zonă de securitate″ dintre Transnistria și teritoriul controlat de autoritățile constituționale din Republica Moldova, de pe malul drept al Nistrului, protestează față de intenția autorităților de la Chișinău de a deconecta localitatea de la rețeaua energetică a regiunii separatiste și de a o racorda la cea a restului Republicii Moldova.

Asta deși Transnistria se confruntă cu o criză energetică gravă, marcată de întreruperea zilnic timp de câteva ore a alimentării cu curent electric, după oprirea livrărilor de gaze rusești în regiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Video: Papa Francisc se joacă cu un câine de la circ – vezi momentul adorabil care a făcut înconjurul lumii CITEȘTE ȘI Video: Papa Francisc se joacă cu un câine de la circ – vezi momentul adorabil care a făcut înconjurul lumii

După cum a relatat Profit.ro, Guvernul Republicii Moldova a anunțat pe 6 ianuarie că mai multe localități basarabene din zona de securitate, instituită în 1992 după războiul din Transnistria, care sunt racordate în prezent la rețelele de alimentare cu energie electrică și gaze naturale din regiunea separatistă, vor fi conectate de urgență la cele ale Republicii Moldova

Planul anunțat prevede că satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, cuplate tehnologic în prezent la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi racordate la rețelele electrice de distribuție ale ÎCS Premier Energy Distribution SA.

VIDEO Ciolacu, despre amendarea rețelelor sociale: Nu cred că va fi cineva vreodată amendat. Este exclus ca în România să se interzică TikTok sau alte rețele CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu, despre amendarea rețelelor sociale: Nu cred că va fi cineva vreodată amendat. Este exclus ca în România să se interzică TikTok sau alte rețele

Acum, zeci de locuitori ai satului Copanca au blocat lucrările de instalare a pilonilor electrici de către Premier Energy Distribution, potrivit deschide.md, care citează postul local de televiziune Studio-L.

Motivul prezentat al nemulțumirii este acela că, în dreapta Nistrului, prețurile finale la energie electrică ar fi semnificativ mai mari decât pe malul stâng, chiar și cu compensațiile acordate de stat, din cauza încetării livrărilor de la centrala transnistreană MGRES de la Cuciurgan, după oprirea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina. Și tarifele de distribuție, parte a prețului final, ar fi mai mari, este arătat.

″Noi nu suntem de acord cu condițiile lor. Cei 300 de lei (n.r. - compensații) sunt de râsul găinilor. Dar noi cu ce să trăim?″, a spus o locuitoare.

Alta a susținut că mulți pensionari au pensii mai mici de 2.000 de lei, de aceea ei nu-și pot permite asemenea tarife, iar compensațiile nu ajută la acoperirea cheltuielilor.

FOTO Temu accelerează livrările spre România cu o nouă opțiune CITEȘTE ȘI FOTO Temu accelerează livrările spre România cu o nouă opțiune

Cetățenii din Copanca afirmă că pensiile și salariile lor sunt de nivelul celor din regiunea transnistreană, de aceea ei nu-și pot permite gaz sau electricitate la tarifele propuse de Chișinău.

Oamenii s-au organizat în mașini și au mers la marginea localității, unde au oprit echipele care efectuau lucrările. Protestul are loc în contextul unor nemulțumiri legate de proiectul de conectare a localității la rețeaua electrică din dreapta Nistrului″, a transmis Studio-L.

Potrivit postului de televiziune, în jur de cinci echipaje de Poliție din Căușeni sunt la fața locului și îndeamnă oamenii la calm.

Ca urmare a protestului, Premier Energy Distribution a întrerupt lucrările de racordare de la Copanca, care presupun construirea unei porțiuni de linie electrică aeriană de 10 kV în lungime de circa 1 kilometru. ″Le vom relua când vor fi asigurate condiții de lucru adecvate pentru echipe″, au declarat reprezentații companiei, pentru Unimedia.

VIDEO TV Căușeni

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie republica moldova
criză energetică transnistria
criză energetică republica moldova
oprire tranzit gaze rusești prin ucraina
război rusia ucraina
gaze transnistria ucraina rusia