Anunțul public de miercuri al autorităților nerecunoscute de la Tiraspol, că Rusia va relua, în curând, livrările de gaze naturale către Transnistria, sub formă de ″ajutor umanitar″, a fost însoțit aproape concomitent, în presa din Republica Moldova, de o știre pe surse potrivit căreia Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău îl audiază pe Arcadie Vicol, acționarul majoritar al companiei basarabene de furnizare de gaze Natural Gaz DC SRL, în legătură cu un contract semnat de aceasta pentru aprovizionarea cu gaze a aceleiași Transnistrii, suspectându-l pe Vicol de ″activități dușmănoase în favoarea Federației Ruse″.
Întrebat în legătură cu speța, premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a spus că este la curent cu audierea și că ″Noi nu vom permite absolut nimănui să facă parte din scenariul agresiunii hibride a Rusiei aici, la Chișinău″.
Ulterior, după audierile de la SIS, Vicol a făcut declarații mai multor publicații din Republica Moldova. El a arătat că firma sa, Natural Gaz DC SRL, a încheiat marți, 14 ianuarie, un contract-cadru cu operatorul Tiraspoltransgaz din Transnistria, pentru a furniza acestuia gaze naturale achiziționate din Uniunea Europeană. În aceeași zi, autointitulatul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, se întorcea de la Moscova, unde discutase reluarea livrărilor Gazprom către Transnistria.
Potrivit lui Vicol, contractul-cadru cu Tiraspoltransgaz ar avea girul Secretariatului Comunității Energetice și prevede o cantitate de 2 până la 3 milioane de metri cubi pe zi, adică cel mult jumătate din livrările Gazprom de dinaintea opririi tranzitului prin Ucraina, de 5,7 milioane metri cubi pe zi, insuficientă, deci, pentru a permite ca centrala MGRES din Transnistria a companiei ruse de stat InterRAO să producă energie electrică și pentru consumul malului drept al Nistrului, controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău. Înțelegerea ar stipula prețuri bazate pe cotațiile angro de pe hub-urile europene, în principal cel olandez TTF.
″Am avut o discuție (cu SIS – n.r.) pe tema contractului încheiat. Eu nu pot să dezvălui ce a fost acolo, dar pot să confirm că nu mi-au fost aduse acuzații oficiale. S-a discutat despre anumite riscuri care ar prezenta contractul semnat dintre Natural Gaz DC și Tiraspoltransgaz. Noi nu avem contract cu Gazprom și gazele pe care noi intenționăm să le furnizăm acolo (în Transnistria – n.r.) vor fi contractate, dacă vor fi, de la traderii și bursele europene. (…) noi am negociat cu mai mulți traderi europeni aceste cantități de gaze și, după ce unii dintre ei au exprimat cam care sunt posibilitățile lor, noi atunci am semnat un contract-cadru (cu Tiraspoltransgaz – n.r.), care nu înseamnă că noi mâine furnizăm gaze naturale. După asta mai este multă muncă. Trebuie de făcut un contract individual, trebuie agreate cantitățile, capacitățile, plata etc. (…) acest contract poartă un caracter comercial, în urma căruia Republica Moldova, malul drept, urmează să beneficieze de impozite sub formă de TVA la gazele naturale în sumă de aproape trei milioane de lei (moldovenești – n.r.) zilnic. Această sumă ar urma să vină în bugetul Republicii Moldova, dacă acest contract va fi realizat″, a spus Arcadie Vicol.
Publicația rusă Kommersant a speculat ulterior că, probabil, costul acestor gaze, estimat la 164 milioane dolari pentru livrări ce s-ar întinde până în aprilie, va fi compensat de la bugetul de stat al Federației Ruse, de unde caracterul de ″ajutor umanitar″ acordat de Moscova.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMĂ ORĂ Poșta Română pregătește reduceri de personal. Viitorii disponibilizați pot să nu primească compensațiiNumele lui Arcadie Vicol este relativ notoriu peste Prut, unde acesta a fost director general adjunct al Căii Ferate din Moldova (CFM), director adjunct la Chișinău-Gaz, director comercial adjunct la Metalferos și consilier al vicepreședintelui Consiliului de Administrație al Moldovagaz, cel mai mare furnizor de peste Prut, la care Gazprom are 50% din acțiuni și care controlează și Tiraspoltransgaz.
Furnizorul de gaze Natural Gaz DC SRL, la care Vicol este acționar majoritar, este unul dintre jucătorii importanți de profil din Republica Moldova (detalii aici și aici), cu activitate pe bursa locală operată de BRM East Energy, subsidiară a BRM din România.
CITEȘTE ȘI INEDIT Directorii și angajații din băncile belgiene, puși să jureMai puțin cunoscută este activitatea sa de pe celălalt mal al Prutului, Arcadie Vicol având și cetățenie română, potrivit termene.ro.
El este asociat și administrator unic la societatea Arvi Invest Ro SRL, înființată în 2020 la Iași, cu obiect principal de activitate ″Comerț cu ridicata al deșeurilor și resturilor″. Aceasta a înregistrat rulaje de 9,7 milioane lei (românești) în 2021, 12,9 milioane lei în 2022 și 2,3 milioane lei în 2023, cu profituri nete anuale de ordinul a câtorva zeci de mii de lei.
Începând din toamna lui 2023, Arvi Invest Ro SRL deține licență românească de trading și furnizare de gaze naturale din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de la București, iar din noiembrie anul trecut – și licență de furnizare de energie electrică în România.
CITEȘTE ȘI Mesajul cu care România cheamă, în fața unei săli pline la Viena, investitorii străini: Hidroelectrica este probabil cel mai mare producător de energie din lume!De asemenea, Arvi Invest Ro SRL este înregistrată ca participant pe piața angro de gaze operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), precum și pe cea bulgărească a Balkan Gas Hub ЕAD. Are, de asemenea, statut de utilizator de rețea și contracte de transport de gaze cu operatorii sistemelor naționale de profil Transgaz din România și Bulgartransgaz de la sud de Dunăre.
Toate acestea i-ar permite în principiu, din punct de vedere legal, să facă trading de gaze naturale în UE, respectiv să achiziționeze gaze din Bulgaria (unde ajung cantități semnificative și din gazoductul offshore Turkstream, folosit de Gazprom pentru livrări în Europa, dar și de la terminalele LNG din Grecia și din alte surse) și să le aducă comercial până la granița României cu Republica Moldova, de unde ar putea fi preluate de firma de peste Prut a lui Arcadie Vicol, Natural Gaz DC SRL.
Începând din 20 ianuarie, Transgaz organizează licitații de rezervare de capacități de transport pentru februarie pe toate granițele românești, inclusiv la punctele de interconectare Ungheni (cu Republica Moldova) și Negru Vodă 1 (cu Bulgaria).
CITEȘTE ȘI FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au decis când redeschid unul dintre cele mai mari complexuri hoteliere din Elveția, unitate celebră cu o istorie de aproape 150 de aniPe de altă parte, șeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că nu știe nimic despre acest contract comercial dintre Natural Gaz DC SRL și Tiraspoltransgaz și s-a arătat contrariat de informațiile apărute. El a adăugat că nu intenționează să pună piedici unei eventuale aprovizionări cu gaze a Transnistriei, dar a arătat și că livrările Moldovagaz către Tiraspoltransgaz sunt scutite de TVA, spre deosebire de cele (eventuale) ale Natural Gaz DC.
″Noi, cel puțin formal, suntem 100% acționari acolo la Tiraspoltransgaz și fără acordul fondatorului ei nu pot încheia astfel de contracte. Nu înțeleg sensul economic al acestui contract. Aveți (Tiraspoltransgaz) contract cu Moldovagaz, care este scutită de TVA, și nu cumpărați de la ea gaze, dar mergeți la altă companie, care nu este scutită de TVA și să plătiți impozite la buget?″, a spus Ceban.
Acesta a mai atras atenția asupra a 2 lucruri: dacă Tiraspoltransgaz își schimbă furnizorul de gaze, va trebui să plătească toate datoriile din urmă către Moldovagaz, de miliarde de dolari, iar compania transnistreană nu poate obține licență europeană de trader, pentru că este integrată pe verticală și, astfel, nu respectă legislația UE privind separarea activităților de transport și furnizare.
CITEȘTE ȘI Mohammad Murad a devenit președintele Comisiei pentru Turism din Camera DeputațilorO altă legătură – de această dată nefericită – a lui Arcadie Vicol cu România se leagă de o tragedie navală din Marea Neagră din urmă cu aproape 4 ani.
O companie a sa din Republica Moldova, traderul de mărfuri Arvi Invest SRL, la care deține 95% din capital, a contractat în martie 2021 nava Volgo Balt 179, cu pavilion Insulele Comore, pentru a transporta o cantitate de peste 3.000 de tone metrice de cărbune din portul rus Rostov până în portul Constanța. Nava, cu 13 marinari ucraineni la bord, s-a scufundat în apele teritoriale românești ale Mării Negre, aproape de portul Constanța, pe 11 martie 2021. Căpitanul și unul dintre membrii echipajului au decedat atunci.
Ulterior, firma lui Vicol s-a judecat în România cu asigurătorul încărcăturii, compania de profil Asterra Grup SA din Republica Moldova, după ce aceasta a refuzat să-i plătească o despăgubire de aproape 303.000 de dolari, valoarea la care fusese evaluată marfa în polița de asigurare încheiată între părți.
Nava Volgo Balt 179. Sursă foto: https://www.marinetraffic.com/
Motivele de refuz invocate de firma de asigurare au fost că ar fi fost ″încălcate cerințele impuse prin certificatul de clasificare pentru corp și mașini″ și că ″asiguratul, intenționat, în scopul economisirii rutelor de transport″, ar fi solicitat ″depășirea marjei limitei de încărcare a navei, aspecte ce sunt de natură a înlătura răspunderea asigurătorului, față de normele contractuale prevăzute de condițiile de asigurare″, potrivit documentelor din dosar, analizate de Profit.ro.
Arvi Invest SRL a câștigat însă definitiv procesul în primăvara anului trecut, instanța statuând că, dimpotrivă, din raportul de expertiză tehnică efectuat de organele de cercetare penală rezultă că ″nu s-a făcut dovada incidenței unui caz de înlăturare a obligației de plată a despăgubirii de către asigurător″ și că ″scufundarea navei a fost cauzată de (...) condițiile hidrometeorologice nefavorabile (valuri la pupa mai mari de 3,5 m), care au dus la solicitări în structura de rezistență a navei peste limitele constructive admise″, coroborate cu ″decizia greșită a comdandatului navei, de continuare a voiajului în condiții hidrometeorologice nefavorabile și de schimbare de drum (...), orientând nava direct către Constanța, având la bază evaluarea eronată a condițiilor hidrometeorologice reale″, conform motivării deciziei judecătorești definitive și executorii prin care asigurătorul a fost obligat la plata despăgubirii de circa 303.000 dolari, plus dobânzi și cheltuieli de judecată.
CITEȘTE ȘI Ciolacu: La prima rectificare, vom analiza dacă putem indexa pensiile în septembrieDupă cum a relatat Profit.ro, în presa ucraineană a fost promovată ideea că autoritățile de la Kiev ar trebui să decidă ca Ucraina să dea gaze naturale gratis Transnistriei și să fie compensată financiar de Uniunea Europeană pentru asta. Argumentul principal a fost că o eventuală reluare a livrărilor de către Rusia pe malul stâng al Nistrului, ce pare probabilă, ar fi o lovitură pentru Ucraina pe termen mediu, întrucât ar favoriza candidații pro-Kremlin la alegerile parlamentare din Republica Moldova din toamnă, cu riscul reatragerii Chișinăului în sfera de influență a Moscovei, ceea ce ar contraveni intereselor Ucrainei atât din punct de vedere strategic și militar, cât și politic, amenințând perspectivele de aderare la UE ale ambelor țări.
Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, revenit de la Moscova, a dat asigurări miercuri, într-o conferință de presă, că Rusia va relua în curând livrarea de gaze naturale în stânga Nistrului, ca ″ajutor umanitar″, adăugând că va oferi ulterior detalii despre ruta livrării gazelor și despre cine va achita tranzitul. Krasnoselski a mai spus că își dorește o întrevedere cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a o informa personal despre situația din regiune, și că i-a invitat oe reprezentanții OSCE să viziteze Transnistria pentru a vedea cum se descurcă regiunea separatistă în condițiile stării de urgență care a fost declarată din cauza crizei energetice.
Gazprom a refuzat autoritățile de la Chișinău, care au propus ca rută alternativă de furnizare a gazului coridorul transbalcanic Turkstream-Turcia-Bulgaria-România-Republica Moldova, invocând plata unei pretinse datorii pe care ar avea-o Moldova față de companie. Datoria, estimată de Gazprom la 709 milioane de dolari, nu este recunoscută de autoritățile Republicii Moldova. Moscova și Chișinăul se învinovățesc reciproc pentru suspendarea livrărilor de gaze, în timp ce Tiraspolul prorus a refuzat ajutorul propus de Chișinău.