Ungaria intenționează să inițieze discuții cu aliații regionali pentru a diminua efectele creșterii prețurilor petrolului, cauzate de un nou set de sancțiuni impuse de SUA asupra sectorului de petrol și gaze al Rusiei, a declarat ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, citat de Reuters.
Administrația președintelui american Joe Biden a adoptat cel mai amplu pachet de sancțiuni de până acum, vizând veniturile Rusiei din petrol și gaze. Aceste măsuri sunt menite să ofere Ucrainei și echipei nou alese a lui Donald Trump pârghii pentru un posibil acord de pace. După anunțul sancțiunilor, prețurile petrolului au atins cel mai înalt nivel din ultimele trei luni, scrie News.ro.
Trezoreria SUA a sancționat companiile rusești Gazprom Neft și Surgutneftegas, care explorează, produc și comercializează petrol, precum și 183 de nave implicate în transportul petrolului rusesc.
”Acest pachet de sancțiuni generează din nou provocări severe pentru Europa Centrală”, a declarat Szijjarto într-un videoclip publicat pe Facebook.
Ministrul a avertizat că reducerea livrărilor de petrol brut va crește cererea de produse rafinate, precum benzină și motorină, ceea ce ar putea duce la ”creșteri foarte serioase” ale prețurilor în regiune.
Ungaria importă majoritatea petrolului său brut prin conducta Drujba, care transportă petrol rusesc prin Belarus și Ucraina către Ungaria și Slovacia. Grupul energetic ungar MOL nu a răspuns imediat la întrebările adresate prin e-mail.
Szijjarto a precizat că Ungaria va începe discuții cu aliații săi regionali pentru a reduce impactul asupra prețurilor și economiei în general, fără a specifica ce state vor fi implicate.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Barna Tanczos, noul ministru de Finanțe: Facem bugetul fără majorări de impozite-taxe, dar ANAF va veni cu venituri suplimentare mai ambițioase. Vom tăia iar cheltuieli. După buget, pregătim reformă fiscală. Anunț despre impozitarea marilor averiCosturile mai mari ale energiei și deprecierea forintului, amplificate de amenințarea tarifelor americane asupra Europei după realegerea lui Trump, au dus indicele prețurilor producției industriale din Ungaria la cel mai înalt nivel din ultimele 19 luni, în noiembrie.
Forintul se tranzacționează aproape de minimul ultimilor doi ani față de euro, ceea ce crește riscurile de inflație.
Economistii consultați de Reuters estimează că inflația din decembrie va ajunge la 4,4%, în afara țintei stabilite de Banca Națională a Ungariei, care a fost forțată să întrerupă ciclul de reducere a dobânzilor anul trecut, pe fondul scăderii monedei și al revenirii prețurilor pe un trend ascendent.