Turcia își propune să își crească de patru ori capacitatea de energie eoliană și solară până în 2035

Turcia își propune să își crească de patru ori capacitatea de energie eoliană și solară până în 2035
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 11:12

Turcia va avea nevoie de investiții publice și private de 108 miliarde de dolari, deoarece își propune să își mărească de patru ori capacitatea de producție de energie eoliană și solară, la 120.000 MW până în 2035, a declarat ministrul Energiei, Alparslan Bayraktar, transmite Reuters.

Vorbind la un eveniment în care a fost prezentat planul Turciei în domeniul energiei regenerabile, Bayraktar a spus că termenii pentru prima licitație din acest an pentru resursele de energie regenerabilă vor fi anunțate săptămâna viitoare. Ministerul Energiei lucrează la modificarea reglementărilor actuale pentru investițiile în energie regenerabilă și pentru a încuraja sectorul privat să participe mai mult, a adăugat Bayraktar.

Urmărește-ne și pe Google News
Dacia Sandero, depășită în septembrie de trei rivale, dar rămâne lider în Europa CITEȘTE ȘI Dacia Sandero, depășită în septembrie de trei rivale, dar rămâne lider în Europa
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ca parte a eforturilor de a crește capacitatea, ministerul se va concentra pe 34.000 MW de aplicații pentru pre-licențe și permise pentru centrale care nu au fost încă transformate în investiții.

”Trebuie să accelerăm și să ne concentrăm asupra capacității aflate în proces de investiție... Ne propunem să reducem perioada de obținere a unui permis la doi ani de la patru ani,” a spus Bayraktar.

Din totalul investițiilor necesare pentru a crește capacitatea, aproximativ 28 de miliarde de dolari vor fi alocate pentru îmbunătățirea infrastructurii de transmisie, construirea transformatoarelor și instalarea rețelelor de transmisie la înaltă tensiune în întreaga țară, a mai spus Bayraktar.

Deși capacitatea de energie eoliană și solară a Turciei a crescut rapid în ultimii ani, un proces lung de autorizare și lipsa de finanțare au fost principalele probleme de îngrijorare pentru investitorii din sectorul energetic.

EXCLUSIV FOTO Planul pentru celebrul magazin Eva al noului proprietar Vlad Papuc. Vizează noi plasamente și vrea să își extindă puternic și fabrica din Câmpina CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Planul pentru celebrul magazin Eva al noului proprietar Vlad Papuc. Vizează noi plasamente și vrea să își extindă puternic și fabrica din Câmpina

Turcia va organiza o licitație pentru alocarea a 2.000 MW de centrale eoliene și solare la începutul anului viitor, cu un nou sistem care va oferi un preț minim și garanții pe termen lung pentru achiziția de electricitate, ceea ce va facilita finanțarea investițiilor, a spus Bayraktar.

Turcia, care dispune de resurse modeste de petrol și gaze naturale, încurajează investițiile din sectorul privat în centralele de energie regenerabilă încă din 2005, pentru a reduce costurile mari pentru importuri și a se izola de riscurile geopolitice.

Centralele solare, eoliene, geotermale și pe biomasă care au început să funcționeze după 2005 au atins o capacitate instalată de aproximativ 30.000 MW, reprezentând 17,7% din capacitatea instalată națională totală, în ultimii 18 ani, conform datelor.

Deși consumul de electricitate al Turciei s-a triplicat în 20 de ani, este așteaptat să crească și mai rapid în următorii ani datorită transformării energetice pe termen lung, care implică înlocuirea energiei pe bază de combustibili fosili cu electricitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
eoliene