Rusia va avea un deficit de un milion de IT-iști

Rusia va avea un deficit de un milion de IT-iști
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 20:21

Rusia va avea cu aproximativ un milion de IT-iști mai puțin decât necesarul său până în 2030, a avertizat șeful celei mai mari bănci private din Rusia, Sberbank, citat de Reuters.

Șomajul din Rusia a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de scăzut pe fondul invaziei din Ucraina, atât datorită mobilizării bărbaților pe front, cât și transformării economiei în una de război.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Gigant din industria avioanelor a deschis un hub IT în România, în clădirea proprietarilor Dedeman de care s-a interesat și Țiriac CITEȘTE ȘI FOTO Gigant din industria avioanelor a deschis un hub IT în România, în clădirea proprietarilor Dedeman de care s-a interesat și Țiriac
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Însă un număr mare de angajați cu studii superioare, inclusiv programatori și dezvoltatori de software, au ales să părăsească țara la scurt timp după declanșarea invaziei pe scară largă, îngrijorați că ar putea fi încorporați în forțele armate, scrie Hotnews.ro.

Situația a fost discutată inclusiv în Consiliul de Securitate al țării, încă din iulie 2022. Încă un val de plecări a fost înregistrat începând cu luna septembrie a anului respectiv, după ce președintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea „parțială”.

„Vedem că cererea pe piața muncii pentru specialiști în domeniul inteligenței artificiale (A.I.) crește într-un ritm enorm”, a declarat miercuri German Gref, directorul executiv al Sberbank, în timpul unei prelegeri pe care a ținut-o la o școală.

El le-a spus elevilor că Rusia va avea un deficit de aproximativ un milion de IT-iști până la sfârșitul acestui deceniu.

„Și, cel mai probabil, acest deficit doar va crește deoarece este vorba de probabil cea mai căutată specializare din ziua de azi”, a adăugat el.

Cea mai mare bancă din Rusia pariază și ea pe A.I.

Pe lângă activitățile financiare, Sberbank este de asemenea un jucător important pe piața tehnologică din Rusia. Compania condusă de Gref a anunțat că va investi în IT peste 450 de miliarde de ruble (4,63 de miliarde de dolari) doar în perioada 2024-2026.

Gref afirmă că banca speră să își recupereze investiția încă de anul acesta prin veniturile generate de inteligența artificială.

Rusia a interzis serviciul de mesagerie Discord CITEȘTE ȘI Rusia a interzis serviciul de mesagerie Discord

Agenția Reuters amintește că IT-iștii au reprezentat un procent mare din angajații calificați care au ales să plece din Rusia după februarie 2022, lucru facilitat de faptul că meseria e una cu grad ridicat de mobilitate.

Guvernul de la Moscova estima înspre sfârșitul lui 2022 că aproximativ 100.000 de specialiști în IT lucrează din străinătate pentru companii rusești, dar a declarat ulterior că unii dintre programatorii ruși s-au întors în țară.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
it