Președintele Austriei l-a însărcinat pe actualul cancelar Karl Nehammer să formeze un nou guvern, deși alegerile au fost câștigate de extrema dreaptă

Președintele Austriei l-a însărcinat pe actualul cancelar Karl Nehammer să formeze un nou guvern, deși alegerile au fost câștigate de extrema dreaptă
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 19:59

Președintele austriac Alexander Van der Bellen a anunțat că l-a însărcinat pe cancelarul Karl Nehammer, șeful Partidului Popular conservator (OeVP), să formeze o coaliție de guvernare, chiar dacă Partidul Libertății, de extremă dreapta, a câștigat alegerile generale de luna trecută, relatează Reuters.

Într-o declarație publică, președintele Alexander Van der Bellen a anunțat că îi cere lui Karl Nehammer, al cărui partid s-a clasat pe locul al doilea, să poarte negocieri de coaliție cu social-democrații, clasați pe locul al treilea, deoarece niciun partid nu este dispus să guverneze cu liderul Partidului Libertății, Herbert Kickl.

Urmărește-ne și pe Google News
Exporturile de automobile electrice chinezești spre UE au explodat înainte de tarifele suplimentare CITEȘTE ȘI Exporturile de automobile electrice chinezești spre UE au explodat înainte de tarifele suplimentare
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„În mod clar și fără echivoc: Herbert Kickl nu va găsi un partener de coaliție care să-l facă cancelar federal”, a declarat Van der Bellen, citat de presa austriacă.

Nu este adevărat că partidul care primește cele mai multe voturi la alegerile pentru Consiliul Național (parlament) trebuie automat să formeze guvernul, și-a început discursul de marți președintele federal Alexander Van der Bellen cu privire la următorii pași în formarea unui guvern. La urma urmei, este vorba și despre majorități, a arătat el. Orice partid are nevoie de un partener pentru a obține o majoritate stabilă, scrie News.ro.

Acum trebuie găsite compromisuri, a mai declarat Van der Bellen. El are încredere că ÖVP, SPÖ și celelalte părți implicate în negocieri vor da dovadă de „simțul măsurii și al responsabilității”.

În actuala coaliție guvernamentală, partidul lui Nehammer este aliat cu ecologiștii, partid din care provine președintele Van der Bellen.

viewscnt
Afla mai multe despre
alexander van der bellen
austria