NATO în alertă - Rusia vrea să plaseze în spațiu arme nucleare

VECINI   
NATO în alertă - Rusia vrea să plaseze în spațiu arme nucleare

Secretarul general al NATO se anunță profund îngrijorat că Rusia vrea să plaseze în spațiu arme nucleare.

Acestea ar fi capabile să dezactiveze sateliți de telecomunicații.

Urmărește-ne și pe Google News

El consideră că rușii ar încerca astfel să compenseze decalajul tehnologic față de Occident.

Evenimente
VIDEO O bombă a explodat în fața Hellenic Train CITEȘTE ȘI VIDEO O bombă a explodat în fața Hellenic Train

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat, într-un interviu pentru publicația Welt am Sonntag, că Alianța este alarmată de informațiile potrivit cărora Rusia ia în considerare amplasarea de arme nucleare în spațiu, arată BiziDay.

Acesta a descris un asemenea efort ca fiind “profund îngrijorător”, subliniind riscul ca Rusia să poată duce un eventual război spațial prin atacuri asupra sateliților.

Potrivit lui Mark Rutte, capacitățile Rusiei în domeniul spațial sunt învechite și nu se compară cu cele ale țărilor occidentale. Astfel, arată oficialul, tocmai pentru că Rusia nu poate concura cu Occidentul prin tehnologie avansată, ar putea încerca să recupereze diferența prin mijloace mai agresive, cum ar fi plasarea de arme nucleare în spațiu.

Bulgaria - Pas înapoi cu intrarea în zona euro CITEȘTE ȘI Bulgaria - Pas înapoi cu intrarea în zona euro

Totodată, o astfel de acțiune ar reprezenta o încălcare gravă a Tratatului pentru spațiul extra-atmosferic, semnat în 1967 de 114 state, inclusiv de SUA și URSS. Tratatul urmărește să garanteze utilizarea pașnică a spațiului cosmic și interzice plasarea de arme de distrugere în masă în afara atmosferei.

“Spațiul este foarte important pentru apărarea noastră – la fel de important ca pământul, marea, aerul și spațiul cibernetic În ultimii ani, spațiul a devenit din ce în ce mai aglomerat, periculos și imprevizibil. Știm că concurența în spațiu este acerbă”, a spus Rutte.

Deși armele nu ar viza Pământul, doborârea sateliților ar putea avea consecințe grave, deoarece multe sisteme pe care le folosim se bazează pe sateliți, inclusiv sistemele de navigație și comunicare, precum și monitorizarea mediului. În contextul noilor amenințări, NATO își adaptează strategia în domeniul spațial, potrivit lui Rutte.

Aliații își împărtășesc informațiile, intensifică operațiunile spațiale și dezvoltă sateliți mai mici și mai bine protejați.

Rușii s-au trezit cu o veste proastă - Vânzarea de alcool, pregătită să fie interzisă în weekend CITEȘTE ȘI Rușii s-au trezit cu o veste proastă - Vânzarea de alcool, pregătită să fie interzisă în weekend

Tot în acest context, Rutte a anunțat, în premieră, consolidarea supravegherii prin satelit a regiunii arctice. El a spus că Rusia și China folosesc tot mai frecvent noile rute maritime și militarizează anumite zone din Arctica, iar sateliții pot sprijini urmărirea acestor mișcări și pot asigura comunicații sigure pentru aliații NATO.

Pe aceeași temă, ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a declarat recent că industria spațială este o “zonă vulnerabilă” pentru armata franceză.

La rândul său, comisarul european pentru Apărare și Spațiu, Andrius Kubilius, a propus crearea unui “Scut Spațial European” pentru a consolida apărarea comună în acest domeniu.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
nato
arme nucleare