Rețeaua de socializare X a revenit surprinzător în Brazilia, o provocare pentru autorități

Rețeaua de socializare X a revenit surprinzător în Brazilia, o provocare pentru autorități
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 08:29

O operațiune tehnică a permis rețelei de socializare X să revină în Brazilia, evitând blocarea impusă de justiție, un nou episod în lupta dintre Elon Musk și autoritățile braziliene.

Unii brazilieni au fost surprinși să aibă din nou acces la aplicația mobilă a fostului Twitter prin intermediul rețelei celulare și wifi, în timp ce pentru alți utilizatori accesul a rămas imposibil, scrie AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Republica Moldova va cumpăra electricitate de la centrala nucleară Cernavodă CITEȘTE ȘI Republica Moldova va cumpăra electricitate de la centrala nucleară Cernavodă
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Un judecător al Curții Supreme, Alexandre de Moraes, hotărâse suspendarea X la 30 august, criticând platforma miliardarului american pentru ignorarea unor hotărâri judecătorești referitoare la lupta împotriva dezinformării.

Asociația braziliană a furnizorilor de internet (Abrint) a fost cea care a explicat cum a fost posibilă din punct de vedere tehnic preluarea parțială a X, scrie News.ro.

"Aplicația X a fost actualizată (...) peste noapte, ceea ce a dus la o modificare semnificativă a structurii sale", a precizat aceasta într-un comunicat.

Autoritățile par să fi fost luate prin surprindere.

Curtea Supremă "verifică informațiile privind accesul la X din partea anumitor utilizatori. Se pare că este vorba doar de o instabilitate în blocarea anumitor rețele", a reacționat inițial Înalta Curte. Ulterior, aceasta a precizat că nu dispune în prezent de "nicio informație" cu privire la această chestiune.

Un român preia conducerea operațiunilor Coca-Cola în Egipt CITEȘTE ȘI Un român preia conducerea operațiunilor Coca-Cola în Egipt

Anatel a declarat pentru AFP că investighează "cazurile semnalate" de utilizatori care accesează X, subliniind că nu a existat nicio "schimbare de decizie" privind blocarea.

Hashtagurile "A revenit" sau "Cloudflare" au fost printre cele mai utilizate miercuri în Brazilia.

În timp ce aplicația se actualiza automat pentru unii brazilieni, Elon Musk a scris pe contul său: "Orice magie suficient de avansată nu se distinge de tehnologie" - o variație a unei formule bine cunoscute, considerată o "provocare" de presa braziliană.

Miliardarul a criticat suspendarea, numindu-l pe judecătorul Moraes un "dictator". Dreapta braziliană, condusă de fostul șef de stat Jair Bolsonaro, i-a urmat exemplul.

Bolsonaro, care are o relație apropiată cu antreprenorul, a postat rapid pe X.

"Îi felicit pe toți cei care au făcut presiuni pentru a apăra democrația în Brazilia", a declarat Bolsonaro, susținând că "prin interzicerea celei mai mari rețele sociale din țară, nu a fost pedepsită o companie, ci milioane de brazilieni".

Suspendarea a fost susținută de guvernul președintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, în numele respectului pentru lege.

Suspendarea platformei în Brazilia, unde aceasta avea aproximativ 22 de milioane de utilizatori, a declanșat o dezbatere animată în cea mai mare țară din America Latină, și nu numai, cu privire la limitele libertății de exprimare pe rețelele sociale.

viewscnt
Afla mai multe despre
reteaua x
brazilia