Guvernul Ungariei vrea să perceapă o ''contribuție pentru apărare'' de la multinaționale, sectorul bancar și cel energetic

Guvernul Ungariei vrea să perceapă o ''contribuție pentru apărare'' de la multinaționale, sectorul bancar și cel energetic
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2024

Guvernul Ungariei va solicita o "contribuție la apărare" din partea băncilor, firmelor energetice și companiilor multinaționale în cadrul unui plan de acțiune antirăzboi, a declarat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, citat de MTI și Reuters.

Fiecare companie multinațională care obține profit suplimentar în condițiile actuale de "război" trebuie să plătească o contribuție la fondul de apărare al statului, a afirmat Gergely Gulyas.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Canadienii de la Gabriel Resources au contestat decizia prin care România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Canadienii de la Gabriel Resources au contestat decizia prin care România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Măsurile vor viza propaganda prorăzboi, a afirmat oficialul ungar, subliniind că partidele și media vor fi obligate "să își facă transparente resursele" financiare, scrie Agerpres.

"Ungaria își rezervă dreptul de a trimite înapoi la expeditor fondurile sosite din străinătate pentru propaganda de război", a afirmat Gergely Gulyas.

Profiturile băncilor din Ungaria au crescut dat fiind faptul că Banca Centrală a majorat ratele dobânzilor - la fel ca în restul Europei - pentru a contracara creșterea inflației provocată parțial de creșterea prețului la combustibili ca urmare a războiului în Ucraina. Creșterea prețului la electricitate a dus la mărirea veniturilor companiilor din sectorul energetic. Ratele dobânzilor din Ungaria sunt printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, notează Reuters.

De când forțele ruse au invadat Ucraina în 2022, Ungaria a refuzat să trimită arme Kievului și a menținut legături economice strânse cu Moscova.

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin vineri, iar luni cu președintele chinez Xi Jinping în ceea ce a declarat a fi o "misiune de pace" privind Ucraina.

Guvernul Orban se confruntă cu un deficit bugetar care depășește cu mult limitele UE: în ultimii patru ani, deficitul a fost în medie de aproape 7% din producția economică.

Anunțând măsuri dintr-un "plan de acțiune antirăzboi", Gulyas a declarat, după ședința de luni a guvernului, că Ungaria va menține și în acest an taxele excepționale pentru comercianții cu amănuntul și companiile multinaționale, în loc să le elimine treptat, așa cum era de așteptat, și că o parte din ele va merge la ceea ce el a calificat drept un "fond de apărare". 

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
ungaria