Președintele american Donald Trump s-a declarat enervat de omologul său rus Vladimir Putin și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, exprimându-și frustrarea față de obstacolele care împiedică un acord de încetare a focului între cele două țări, relatează AFP.
Donald Trump s-a declarat inițial „foarte supărat” și „furios” de reticența președintelui rus de a se angaja într-un acord de încetare a focului în Ucraina și a amenințat că va impune noi taxe pe petrolul rusesc, potrivit unui interviu acordat postului NBC.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
"Am fost foarte enervat, furios" pe Vladimir Putin după ultimele sale comentarii cu privire la Ucraina, a declarat Donald Trump la telefon jurnalistei NBC Kristen Welker, scrie News.ro.
Șeful statului a amenințat că va impune „tarife secundare pentru tot petrolul care pleacă din Rusia”.
Vineri, președintele rus evocase ideea unei „administrații de tranziție” pentru Ucraina, sub egida ONU, pentru a organiza alegeri prezidențiale „democratice” în țară și a negocia apoi un acord de pace cu noile autorități.
Cu toate acestea, în declarațiile ulterioare de duminică, Trump și-a moderat tonul față de Putin și l-a atacat pe omologul său ucrainean, pe care l-a acuzat că vrea să întoarcă spatele unui acord privind mineralele ucrainene pe care Statele Unite doresc să le exploateze.
Vorbind cu jurnaliștii la bordul Air Force One, președintele american și-a explicat frustrarea.
„Am fost dezamăgit într-un fel”, a declarat Trump, în special în legătură cu «unele dintre lucrurile pe care (Vladimir Putin) le-a spus în ultimele două zile despre Zelenski, pentru că el nu îl consideră pe Zelenski credibil». „El ar trebui să facă o înțelegere cu el, indiferent dacă îi place sau nu”. „Așa că nu am fost mulțumit, dar cred că va fi unul bun și cu siguranță nu aș vrea să impun Rusiei tarife secundare”.
"Probleme mari”
Donald Trump și-a îndreptat apoi criticile către președintele ucrainean. „Văd că încearcă să se retragă din acordul privind pământurile rare. Și dacă o va face, va avea probleme. Mari, mari probleme”, a spus el. „Avem un acord privind pământurile rare și acum el spune, ei bine, știți, vreau să renegociez acordul. Vrea să devină membru al NATO. Ei bine, el nu va fi niciodată membru al NATO. El înțelege asta. Așa că vrea să renegocieze acordul".

Zelenski a anunțat vineri că a primit o nouă versiune a acordului privind mineralele strategice din partea Statelor Unite, care, potrivit mass-media, este foarte nefavorabilă Ucrainei.
"Crime de război”
După trei ani de război care au făcut zeci de mii de victime, Donald Trump își propune să pună capăt conflictului. În acest scop, el a rupt izolarea diplomatică impusă de Occident lui Vladimir Putin după invazia rusă din Ucraina.
Administrația sa face presiuni pentru o încetare rapidă a războiului, organizând discuții indirecte cu oficiali ruși și ucraineni, dar acestea nu au produs niciun progres concret.
Sub presiunea SUA, Kievul a fost de acord cu o încetare necondiționată a luptelor timp de 30 de zile, pe care Moscova a respins-o de atunci.
Rusia a fost de acord cu un moratoriu mult mai limitat asupra siturilor energetice, dar Moscova și Kievul se acuză reciproc de încălcarea acestuia.
Ambele părți au fost de acord în principiu cu un armistițiu în Marea Neagră, dar Moscova a pus apoi condiții, inclusiv ridicarea sancțiunilor de către țările occidentale, care nu par a fi acceptate pe termen scurt.

"De prea mult timp, propunerea americană pentru o încetare necondiționată a focului a rămas pe masă fără un răspuns adecvat din partea Rusiei", a declarat Volodimir Zelenski sâmbătă seara.
Kievul a acuzat Rusia de „crime de război” după ce o serie de atacuri cu drone au ucis cel puțin două persoane și au lovit un spital militar din Harkov sâmbătă seara.
Duminică, Rusia a revendicat capturarea unui sat aflat la șapte kilometri de frontiera administrativă a regiunii Dnipropetrovsk din centrul Ucrainei, o regiune în care forțele Moscovei nu au mai pătruns până acum.