Rusia anunță că nu poate accepta propunerile SUA pentru oprirea războiului din Ucraina, în forma lor actuală.
Motivul - acestea nu abordează problemele pe care Moscova le consideră cauzele conflictului, a declarat marți un diplomat rus de rang înalt, sugerând că discuțiile dintre SUA și Rusia pe acest subiect au stagnat, conform Reuters.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Comentariile făcute de viceministrul rus de externe Serghei Riabkov sugerează că Moscova și Washingtonul nu au reușit până acum să depășească divergențele ridicate de președintele Vladimir Putin în urmă cu mai bine de două săptămâni, când acesta a spus că propunerile americane trebuie revizuite, arată Hotnews.
Aceste declarații vin în contextul în care președintele american Donald Trump pare din ce în ce mai nerăbdător, sugerând recent că Moscova tergiversează un acord mai amplu.

În ultimele zile, Trump a declarat că este „enervat” de Putin și a vorbit despre impunerea de sancțiuni asupra țărilor care cumpără petrol rusesc, dacă va considera că Moscova blochează un acord de pace cu Ucraina.
Riabkov, un specialist în relațiile ruso-americane, a spus însă că Moscova nu este încă în măsură să avanseze cu un acord.
„Luăm foarte în serios modelele și soluțiile propuse de americani, dar nu le putem accepta în forma lor actuală”, a fost citat Riabkov de presa de stat de la Moscova, în urma unui interviu acordat revistei ruse „Afaceri Internaționale”, publicat marți.
„Din câte vedem, în acest moment nu există loc în ele pentru principala noastră cerere, și anume soluționarea problemelor legate de cauzele profunde ale acestui conflict. Aceasta lipsește complet și trebuie corectată”, a mai spus oficialul rus.
Ce cere Putin pentru a opri războiul din Ucraina
Putin a afirmat că dorește ca Ucraina să renunțe la ambițiile de a adera la NATO, ca Rusia să primească integral cele patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat încă din septembrie 2022 și ca dimensiunea armatei ucrainene să fie limitată. Kievul spune că aceste cereri echivalează cu o capitulare.

Întrebat despre cele mai recente declarații ale lui Trump privind dorința ca Putin să încheie un acord privind Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus marți reporterilor că Moscova „își continuă contactele cu partea americană”.
„Subiectul este foarte complex. Chestiunile pe care le discutăm, legate de soluționarea conflictului din Ucraina, sunt extrem de complicate. Acest lucru necesită eforturi suplimentare considerabile”, a adăugat el.
Președintele Donald Trump a declarat anterior că este „foarte furios” și „enervat” după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a pus la îndoială credibilitatea conducerii lui Volodîmîr Zelenski, președintele Ucrainei, adăugând că afirmațiile lui Putin „nu merg în direcția corectă”.
Agenția France-Presse a relatat că, vineri, Putin a cerut formarea unui guvern de tranziție în Ucraina, o mișcare care ar putea duce, în fapt, la înlăturarea lui Zelenski.

„Dacă Rusia și cu mine nu reușim să ajungem la un acord pentru oprirea vărsării de sânge în Ucraina – și dacă voi considera că a fost vina Rusiei (ceea ce e posibil, dar nu sigur) – atunci voi impune tarife secundare pe petrol, pe tot petrolul provenit din Rusia,” a declarat Trump într-un apel telefonic dat duminică dimineață pentru NBC News.
„Asta înseamnă că, dacă cumperi petrol din Rusia, nu vei mai putea face afaceri în Statele Unite,” a continuat Trump. „Va exista o taxă vamală de 25% pe tot petrolul, o taxă între 25 și 50 de puncte procentuale.”
Declarațiile vin în contextul în care Trump l-a criticat anterior pe Zelenski, spunând că este „sătul” de modul în care gestionează războiul și acuzându-l în mod fals că este dictator.

Trump a făcut din încheierea războiului din Ucraina o prioritate a politicii externe în campania sa electorală, ceea ce a dus la mai multe întâlniri trilaterale între oficiali americani, ucraineni și ruși în primele luni ale celui de-al doilea mandat. Săptămâna trecută, Rusia și Ucraina au căzut de acord asupra unui armistițiu parțial și limitat, care permite navigarea în siguranță în Marea Neagră și suspendarea atacurilor asupra infrastructurii energetice.
„Va exista o taxă vamală de 25% pe petrol și alte produse vândute în SUA – tarife secundare,” a reiterat Trump, precizând că tarifele pe petrolul rusesc vor intra în vigoare într-o lună dacă nu se încheie un acord de încetare a focului.

Trump a mai spus că Putin știe că este furios, dar a adăugat că are „o relație foarte bună cu el” și că „furia se disipă rapid... dacă face ce trebuie”.
Cei doi lideri urmează să mai discute din nou în această săptămână, a adăugat Trump.