Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din Republica Moldova a explicat public factorii care au influențat creșterea prețurilor carburanților auto peste Prut în ultimele 2 săptămâni, când s-a înregistrat o majorare la pompă de aproximativ 3-4%.
În Basarabia, prețurile benzinei și motorinei sunt reglementate, în sensul în care ANRE stabilește plafoane maxime zilnice, ce includ și o marjă comercială de asemenea reglementată.
Cei mai importanți jucători din piață sunt subsidiarele locale ale Lukoil, Rompetrol și OMV Petrom.
CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai mare contract de achiziție de camioane electrice din istorie, semnat de Mercedes și Amazon″Principalele motive sunt:
- Creșterea cotațiilor Platts la bursele internaționale cu aproximativ 5%;
- Majorarea accizelor la carburanți începând cu 1 ianuarie 2025, cu circa 7%, acestea fiind aplicate etapizat timp de 14 zile;
- Ajustarea marjei comerciale specifice, aplicată de companiile petroliere începând cu 1 ianuarie 2025, cu o creștere de 6 bani sau 1,8%;
- Deprecierea monedei naționale față de dolarul american cu aproximativ 1,5%″, a transmis ieri ANRE-ul moldovenesc.
Potrivit sursei citate, în perioada următoare, valoarea accizelor și a marjei comerciale specifice va rămâne neschimbată, ANRE estimând că fluctuațiile prețurilor se vor stabiliza parțial și vor depinde doar de cotațiile internaționale la carburanți și de cursul de schimb al monedei naționale.
″De remarcat este faptul că prețul petrolului Brent a depășit pe 13 ianuarie 2025 pragul de 81 dolari/baril, marcând cel mai înalt nivel din ultimele trei luni. Această creștere este atribuită sancțiunilor stricte impuse de SUA asupra sectorului petrolier al Rusiei. Noile restricții afectează exportatori-cheie, peste 180 de nave și mai mult de 150 de tancuri petroliere, reducând semnificativ capacitatea Rusiei de a aproviziona piețele mari, cum ar fi China și India. Ca rezultat, aceste state sunt așteptate să-și diversifice sursele de petrol, orientându-se spre alte regiuni″, spune ANRE.
CITEȘTE ȘI Wolt finalizează achiziția Tazz de la eMAG. Mesaj către clienți În aceste condiții, pentru ziua de 14.01.2025, au fost stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul pentru produsele petroliere principale de tip standard:
- 24,12 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+22 bani);
- 20,88 lei/litru - pentru motorina standard (+20 bani).
Un leu românesc este echivalentul a 3,8795 lei moldovenești, potrivit cursului de schimb oficial al Băncii Naționale a Moldovei. 1 euro = 19,2929 lei moldovenești.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Românii au peste 30 de miliarde de euro în conturile personale din Pilonul 2 de pensii private ANRE-ul de peste Prut a revenit cu explicații pe temă, arătând că trendul de creștere a prețurilor la pompă continuă să se mențină.
Potrivit instituției, factorii care influențează direct procesul sunt cotațiile Platts, relevante pentru produsele petroliere principale de tip standard, care s-au majorat comparativ cu ziua precedentă cu circa 20-21 dolari/tonă, în funcție de produs și cursul de schimb al monedei naționale, care continuă să genereze o presiune suplimentară asupra prețurilor la carburanți, înregistrând o creștere cu circa 23 bani, fiind tot mai aproape de nivelul de 19 lei pentru un dolar SUA.
″ANRE reiterează că, urmare a recentelor sancțiuni impuse de SUA asupra industriei energetice rusești, prețurile petrolului au atins un maxim din ultimele luni. Aceste evoluții, în consecință, afectează direct aprovizionările la nivel global. Primele semne care atestă aceste prognoze nu au întârziat să apară, fiind confirmate prin declarațiile unor oficiali indieni, care au menționat că navele sancționate vor fi interzise la descărcare în această țară, iar China tot mai mult încearcă să-și securizeze aprovizionarea cu petrol din alte surse, precum Emiratele Arabe Unite sau Oman″, spune Agenția.
Aceasta adaugă că, într-o acțiune conexă, conform Reuters, șase țări din Uniunea Europeană (Suedia, Danemarca, Finlanda, Letonia, Lituania și Estonia) au cerut luni Comisiei Europene să reducă plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc impus de țările G7. Plafonul de preț pentru țițeiul rusesc și produsele petroliere rafinate a fost stabilit de G7 pentru a limita veniturile Rusiei din comerțul cu petrol și, în acest fel, a reduce capacitatea țării de a finanța invazia în Ucraina.
″În aceste condiții, pentru data de 15.01.2025, sunt stabilite următoarele prețuri maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la următoarele niveluri:
- 24,27 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+15 bani);
- 21,03 lei/litru - pentru motorina standard (+15 bani).
ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile de pe piețele petroliere internaționale și asigură consumatorii că actualul mecanism de formare a prețurilor este extrem de transparent, garantând corectitudinea maximă în stabilirea prețurilor pentru produsele petroliere″, conchide ANRE.