FMI sfătuiește Turcia să evite o nouă majorare consistentă a salariului minim

FMI sfătuiește Turcia să evite o nouă majorare consistentă a salariului minim
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 16:14

Turcia ar trebui să evite o repetare a ultimei majorări a salariului minim care a alimentat inflația, atunci când va decide noua creștere care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, și în schimb să își concentreze măsurile de sprijin pe categoriile cele mai defavorizate, a declarat pentru Reuters șeful misiunii FMI din Turcia, Jim Walsh.

Cu prilejul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, Jim Walsh a mai spus că discuțiile privind reducerea dobânzii de politică monetare sunt "probabil premature", având în vedere că inflația este în continuare cu mult peste nivelul de 2%, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
American Airlines - amendată cu 50 milioane dolari. Pasageră cu handicap: Am fost făcută să mă simt ca un bagaj, așa că nu mai zbor! CITEȘTE ȘI American Airlines - amendată cu 50 milioane dolari. Pasageră cu handicap: Am fost făcută să mă simt ca un bagaj, așa că nu mai zbor!
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Autoritățile de la Ankara ar urma să anunțe în decembrie cu cât va fi majorat salariul minim de la începutul lui 2025, după ce în luna ianuarie 2024 salariul minim a fost majorat cu 49%, o decizie care a creat o inflație mare în primul trimestru al anului.

"Sperăm că scenariul nu se va repeta în acest an, pentru că știm din experiența multor țări cu inflație ridicată, că stabilirea în acest fel a salariilor la nivel național este o ancoră importantă pentru așteptările inflaționiste. Acesta este un compromis pe care autoritățile trebuie să îl facă și sunt conștiente de acest lucru", a spus Walsh.

În schimb, autoritățile de la Ankara ar trebui să se concentreze pe elaborarea de programe sociale care să ofere sprijin pentru gospodăriile cu venituri reduse, prin transferuri de bani gheață sau printr-un sprijin guvernamental mai bine țintit, pentru a ajuta la creșterea veniturilor muncitorilor cu salarii mici, a spus Walsh.

Piețele financiare se așteaptă ca salariul minim să fie majorat cu aproximativ 25% de la 1 ianuarie 2025.

După majorarea salariului minim cu 49% la începutul acestui an, inflația în Turcia a crescut semnificativ, atingând un vârf de 75% în luna mai, dar între timp a coborât până la 49,4% în luna septembrie, coborând pentru prima dată în actualul ciclu sub dobânda de politică monetară, care este stabilită la 50%.

Fermierii olandezi se confruntă cu probleme legate de stocarea bălegarului CITEȘTE ȘI Fermierii olandezi se confruntă cu probleme legate de stocarea bălegarului

La ședința de politică monetară din octombrie, Banca Turciei a lăsat nemodificat costul creditului și a avertizat că recenta creștere a cifrelor privind inflația a creat și mai multă incertitudine, un semnal care a confirmat punctul de vedere al analiștilor că o relaxare a politicii monetare va începe abia anul următor.

În contextul în care condițiile financiare au fost deja înăsprite, Walsh a spus că Banca Centrală a Turciei ar trebui să își intensifice comunicarea și că ar putea fi nevoie de mai multe majorări dacă instituția monetară vrea să își atingă ținta de inflație de 14% pe care și-a fixat-o pentru finalul lui 2025.

FMI a încurajat de asemenea Turcia să continue să reducă subvențiile costisitoare la energie, protejând însă gospodăriile sărace de consecințe. "Cu cât mai repede faci asta, cu atât mai mulți bani economisești de pe urma reformării subvențiilor", a spus Walsh.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
salariu
turcia