Comisia Europeană respinge ridicarea sancțiunilor rusești, condiție impusă de Kremlin pentru a susține armistițiul la Marea Neagră. Trump declarase că „analizează” cererea Rusiei

VECINI   
Comisia Europeană respinge ridicarea sancțiunilor rusești, condiție impusă de Kremlin pentru a susține armistițiul la Marea Neagră.  Trump declarase că „analizează” cererea Rusiei

Solicitările Rusiei privind ridicarea sau reducerea sancțiunilor, în contextul negocierilor pentru un armistițiu limitat în războiul din Ucraina, a fost respinsă de executivul UE, scrie Reuters. În vreme ce Ucraina și-a exprimat la rândul său opoziția față de o astfel de concesie, SUA au semnalat că se gândesc dacă să accepte.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că retragerea tuturor militarilor ruși din Ucraina ar fi una dintre principalele condiții pentru ridicarea sau modificarea sancțiunilor impuse Moscovei, scrie Hotnews.ro

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Piedone a închis stații GPL, după ce a descoperit că buteliile pentru aragaz erau umplute direct din portbagajul autoturismelor CITEȘTE ȘI VIDEO Piedone a închis stații GPL, după ce a descoperit că buteliile pentru aragaz erau umplute direct din portbagajul autoturismelor
Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

„Sfârșitul agresiunii ruse neprovocate și nejustificate în Ucraina și retragerea necondiționată a tuturor forțelor militare ruse de pe întregul teritoriu al Ucrainei ar fi una dintre principalele condiții prealabile pentru modificarea sau ridicarea sancțiunilor”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Declarația a venit în contextul negocierilor privind un armistițiu în spațiul Mării Negre, pentru care Rusia a impus mai multe condiții.

Rusia și Ucraina au convenit marți să „elimine utilizarea forței” în Marea Neagră după discuții paralele cu negociatorii americani în Arabia Saudită, dar Kremlinul a declarat ulterior că o încetare a focului în spațiul maritim va începe numai dacă va primi o reducere a sancțiunilor privind exporturile agricole.

Kremlinul a afirmat ulterior că va pune în aplicare armistițiul din Marea Neagră numai după ce SUA vor reduce sancțiunile asupra produselor agricole și îngrășămintelor rusești și vor permite tranzacțiile făcute de o importantă bancă de stat numită Rosselkhozbank, care deservește industria agricolă rusă și care este în acest moment sancționată, neavând acces la sistemul SWIFT de tranzacții securizate.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat deja marți că nu susține ridicarea sau slăbirea sancțiunilor impuse Rusiei.

Miercuri, un oficial al președinției de la Kiev a adăugat că nicio precondiție nu a fost discutată cu Ucraina pentru încetarea fodcului în Marea Neagră, în ciuda declarațiilor Rusiei.

Trump nu a confirmat că SUA sunt de acord cu o reducere a sancțiunilor și a spus că solicitările Kremlinului sunt încă în curs de examinare.

„Le vor analiza, iar noi ne gândim la toate chiar acum”, a declarat Trump. „Există aproximativ cinci sau șase condiții. Ne uităm la toate”, a spus el.

Avertismentul unui economist: Cu un deficit de 6 miliarde de euro, România se îndreaptă către stagflație, cel mai prost scenariu. Dacă nu reducem drastic cheltuielile, riscăm să încheiem 2025 cu un deficit de peste 10%, ca o țară în război CITEȘTE ȘI Avertismentul unui economist: Cu un deficit de 6 miliarde de euro, România se îndreaptă către stagflație, cel mai prost scenariu. Dacă nu reducem drastic cheltuielile, riscăm să încheiem 2025 cu un deficit de peste 10%, ca o țară în război

Miercuri, guvernul german nu avea cunoștință de nicio modificare planificată a sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, a declarat un purtător de cuvânt, comentând cererea Moscovei ca o bancă rusească să fie readmisă în sistemul internațional de mesagerie SWIFT.

Întrebat despre această problemă în cadrul unei conferințe de presă obișnuite la Berlin, purtătorul de cuvânt a declarat că SWIFT are sediul central în Belgia, ceea ce înseamnă că se află sub incidența legislației UE.

„Nu am cunoștință de niciun efort în Europa de a ridica aceste sancțiuni”, a adăugat el.

Orice reducere a sancțiunilor impuse Rusiei va fi limitată de disponibilitatea Europei de a lua măsuri similare – dar acordul de marți reflectă totuși o reorientare serioasă a politicii americane și lasă Europa mai izolată în ceea ce privește relația cu Rusia, a scris The Guardian, într-o analiză dedicată armistițiului.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
marea neagră