ULTIMA ORĂ Prima companie occidentală care revine pe piața rusă. Două concerne coreene fac la fel

VECINI   
ULTIMA ORĂ Prima companie occidentală care revine pe piața rusă. Două concerne coreene fac la fel

Compania italiană Ariston Group a anunțat că intenționează să revină pe piața rusă, după ce președintele Vladimir Putin a anulat decizia anterioară de naționalizare a activelor acesteia.

"Suntem foarte mulțumiți de decizia autorităților ruse de a restabili Ariston Group în calitate de proprietar și administrator al filialei noastre din Rusia. [...]

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Magazinul Romstal din Odesa a fost distrus în atacurile din cursul nopții CITEȘTE ȘI VIDEO Magazinul Romstal din Odesa a fost distrus în atacurile din cursul nopții
Evenimente

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Intenționăm să reluăm activitatea împreună cu conducerea noastră locală din Rusia, respectând pe deplin sancțiunile în vigoare”, a declarat directorul general al companiei, Paolo Merloni, citat de IStories.

Pentru ca întoarcerea companiei în Rusia să devină efectivă, decizia trebuie aprobată de consiliul de administrație.

Miercuri, Vladimir Putin a semnat un decret care anulează parțial decizia sa din 26 aprilie 2024, referitoare la trecerea activelor Ariston Group sub administrarea temporară a companiei Gazprom Bytovye Sistemy. Documentul a intrat în vigoare la data publicării.

La mijlocul lunii martie, în cadrul congresului RSPP (Uniunea Oamenilor de Afaceri din Rusia), Vladimir Putin a afirmat că este conștient de dorința unor companii străine de a reveni în Rusia și a cerut guvernului să ia în considerare această posibilitate doar ținând cont de prioritatea acordată companiilor rusești.

Gazprom, gigantul rusesc al gazelor, în declin sever după pierderea pieței europene. 1.500 de angajați de la sediul central din Lakhta Center, cel mai înalt zgârie-nori din Europa, urmează să fie concediați CITEȘTE ȘI Gazprom, gigantul rusesc al gazelor, în declin sever după pierderea pieței europene. 1.500 de angajați de la sediul central din Lakhta Center, cel mai înalt zgârie-nori din Europa, urmează să fie concediați

La Kiev, autoritățile au sugerat că ar putea lua în calcul ridicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei dacă acest lucru va contribui la asigurarea unei păci sigure și echitabile în Ucraina, scria publicația Politico. Revenirea companiilor străine pe piața rusă este doar „o chestiune de timp”, dar ea trebuie să se producă în condiții clare, a subliniat Vladislav Vlasuk, împuternicitul președintelui Ucrainei pentru politica de sancțiuni.

În contextul negocierilor dintre Putin și Trump, investitorii pariază pe obligațiunile rusești și pe rubla rusă, mizând pe faptul că dialogul dintre Rusia și SUA va contribui la întărirea economiei ruse, scrie Financial Times. Fondurile speculative și brokerii analizează modalitățile prin care ar putea tranzacționa active rusești, despre care cred că ar putea crește rapid în valoare.

Recent, SUA au ajuns la un acord cu Rusia și Ucraina privind un armistițiu în Marea Neagră. Partea rusă a declarat că va începe implementarea clauzei de pace în Marea Neagră după ridicarea unui set de sancțiuni, inclusiv cele impuse împotriva Rosselkhozbank și privind importul de echipamente agricole.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că încearcă să „rescrie” înțelegerile și să înșele SUA. Potrivit lui, armistițiul în Marea Neagră nu ar trebui să fie condiționat de problema sancțiunilor.

Putin a anulat decizia privind transferul temporar către compania „Gazprom Bîtovie Sistemi” a activelor rusești deținute de compania Ariston. Decretul corespunzător a fost publicat pe portalul oficial al actelor juridice.

Operatorul KFC în România a pregătit investiții de 100 miloane lei CITEȘTE ȘI Operatorul KFC în România a pregătit investiții de 100 miloane lei

Putin dispusese transferul activelor societății cu răspundere limitată „Ariston Termo Rus” către subsidiara Gazprom în aprilie 2024. Motivul anulării decretului nu este clar.

Odată cu activele rusești ale Ariston, în aprilie 2024 au fost transferate către „Gazprom Bîtovie Sistemi” și structurile rusești ale companiei Bosch.

În Rusia este în vigoare, din primăvara anului 2023, un decret prezidențial care permite transferul temporar al activelor companiilor străine aflate pe teritoriul Rusiei în administrarea Agenției Federale pentru Administrarea Proprietății de Stat (Rosimușestvo) — ceea ce, în practică, echivalează cu o naționalizare.

Printr-un astfel de mecanism au fost schimbați, de exemplu, proprietarii operațiunilor rusești ale companiilor Carlsberg, Danone și ale dealerului auto „Rolf”.

Samsung și LG

Marile companii sud-coreene fac pași pentru a relua activitatea în Rusia, în contextul în care negocierile de încetare a focului din Ucraina sporesc posibilitatea unei relaxări a sancțiunilor, a relatat vineri The Korea Times, citând oficiali din industrie care au dorit să rămână anonimi.

Proiect pe masă - Firmele în insolvență, scutite de impozite pe datoriile șterse CITEȘTE ȘI Proiect pe masă - Firmele în insolvență, scutite de impozite pe datoriile șterse

LG Electronics a reluat recent operațiunile la fabrica sa de lângă Moscova, care fusese suspendată din august 2022. Compania, un important producător de televizoare, mașini de spălat și frigidere, a oprit livrările către Rusia în martie 2022, după invadarea Ucrainei.

„Această măsură are ca scop prevenirea degradării instalațiilor de producție care au rămas inactive de la izbucnirea războiului,” a declarat un oficial LG, citat de publicație.

Samsung Electronics, principalul rival al LG, și-a crescut cheltuielile de marketing în Rusia, acestea fiind cu 30% mai mari în perioada ianuarie-februarie față de aceeași perioadă a anului trecut.

Samsung a oprit producția la fabrica sa de televizoare, monitoare și mașini de spălat din regiunea Kaluga în 2022 și, potrivit relatărilor, a închiriat o parte din liniile de producție unor companii locale. În ciuda suspendării activităților, produsele Samsung au rămas disponibile în Rusia printr-un mecanism de eludare a sancțiunilor cunoscut sub numele de „importuri paralele”.

viewscnt
Afla mai multe despre
ariston
rusia
samsung
lg