Presa rusă a consemnat demisia președintelui României, oferind detalii despre contextul electoral în care a survenit decizia.
Decizia lui Klaus Iohannis, scrie agenția Interfax, a fost determinată de o propunere a partidelor de extremă dreapta de a organiza un vot privind punerea sub acuzare a președintelui.
![Demisia lui Klaus Iohannis, primele ecouri în presa internațională](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33238/21929360/1/id111930-inquam-photos-octav-ganea.jpg?width=151)
„Politicianul a calificat inițiativa drept inutilă. În plus, potrivit acestuia, punerea sub acuzare ar avea consecințe negative pentru țară”, scrie Interfax.
Iohannis, notează și agenția Tass, a avertizat că un referendum pentru demiterea sa va scinda societatea românească, iar în străinătate nimeni nu va înțelege de ce a fost întreprins acest demers, din moment ce se pregătesc alegerile prezidențiale.
Cotidianul Kommersant anunță de asemenea demisia președintelui, observând că partidele de opoziție intenționau să depună o cerere în Parlament pentru punerea sub acuzare a șefului statului.
Mandatul lui Iohannis, scrie Kommersant, s-a încheiat pe 21 decembrie, „dar Iohannis nu are succesor din cauza anulării rezultatelor primului tur de scrutin, câștigat de Călin Georgescu, considerat în Occident un candidat pro-rus”.
Site-ul RBC îl citează pe Iohannis care a avertizat că înlăturarea sa de către Parlament ar transforma România într-o „bătaie de joc pentru întreaga lume”.
Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte, începând de miercuri, 12 februarie. El a susținut că a luat această decizie pentru a scuti România de criză întrucât Parlamentul urmează să voteze suspendarea sa din funcție. El a catalogat demersul drept nefondat și păgubos.
![Peste 40% din angajații străini din Bulgaria pleacă din țară, în special în Europa Occidentală, înainte de terminarea contractului](http://i0.1616.ro/media/2/2621/35706/21929301/1/screenshot-2025-02-10-150453.png?width=151)
Anunțul a venit la scurt timp după ce Parlamentul a inițiat procedura de suspendare a președintelui, după ce toate partidele au votat pentru aprobarea demarării procedurii de suspendare și convocarea plenului reunit pentru mâine pentru a vota.
În discursul prin care și-a anunțat demisia, Klaus Iohannis a afirmat că „acest întreg demers va avea efecte în plan intern și, din păcate, în plan extern.”
„Pentru a scuti România și pe cetățeni de acestă criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României”, a precizat Klaus Iohannis.