TABEL Noi scumpiri. Prețul carburanților a urcat cu 7% într-o singură săptămână. Unde mai poate fi găsită benzină ieftină

TABEL Noi scumpiri. Prețul carburanților a urcat cu 7% într-o singură săptămână. Unde mai poate fi găsită benzină ieftină

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 iul 2024

Carburanții s-au scumpit cu aproximativ 7% în prima săptămână a lunii iulie, majorării de preț cauzată de creșterea accizelor, de peste 40 de bani/l, din prima zi a lunii adăugându-i-se și o creștere de 8 bani/l ca urmare a evoluției cotațiilor internaționale. Ultima scumpire, de 4 bani/l, a fost efectuată astăzi de liderul pieței, OMV Petrom, atât la benzină, cât și la motorină, atât în stațiile Petrom, cât și în cele OMV, relevă date analizate de Profit.ro.

Comparativ cu prețurile din weekend, în 123 de stații Petrom în care există o ofertă promoțională, prețurile de astăzi sunt cu 9 bani/l mai ridicate la carburanții standard și cu 14 bani/l la cei premium.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Bucureștiul pregătește deschiderea unui nou bulevard CITEȘTE ȘI VIDEO Bucureștiul pregătește deschiderea unui nou bulevard
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Și asta pentru că, în weekend, în perioada 15 iunie – 31 iulie 2024, compania are o campanie promoțională, în 123 din stațiile Petrom putându-se cumpăra carburanți standard mai ieftini cu 5 bani/l și benzină și motorină extra mai ieftine cu 10 bani/l. Reducerea se aplică direct în prețul de la pompă, în fiecare weekend din perioada campaniei, în intervalul vineri, ora 23:00 – duminică ora 23:00.

Joia trecută, OMV Petrom a scumpit combustibilii cu 5 bani/l, la numai 2 zile după ce-i ieftinise cu 4 bani/l.

Dacă pe 30 iunie, în stațiile Petrom benzina costa 6,96-7,06 lei/l (cu reducerea de weekend aplicată), pe 8 iulie, aceasta a ajuns la 7,47-7,54 lei/l.

ULTIMA ORĂ Circulația pe Valea Oltului va fi închisă timp de o lună pe timpul zilei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Circulația pe Valea Oltului va fi închisă timp de o lună pe timpul zilei

În prezent se mai poate cumpăra benzină la un preț inferior celui de 7,5 lei/l doar în 3 stații Petrom din capitală (doctor Herescu, Jiului și Petrom city).

Similar în cazul motorinei: dacă în ultima zi a lunii trecute prețurile erau de 7,13-7,19 lei/l (cu reducerea de weekend inclusă), în prezent ele sunt de 7,61-7,64 lei/l.

Cu alte cuvinte, benzina s-a scumpit în numai o săptămână 7,3% sau cu 51 de bani/l, din care 43 bani/l este efectul majorării accizelor, iar motorina cu 6,7% sau 48 de bani/ din care 40 de bani/l este efectul fiscal.

VIDEO&FOTO ANUNȚ Pregătiri pentru deschiderea circulației pe cel mai nou nod rutier dintre două autostrăzi din România CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO ANUNȚ Pregătiri pentru deschiderea circulației pe cel mai nou nod rutier dintre două autostrăzi din România

Așa cum ne-au obișnuit, în cursul zilei de luni și celelalte companii, Lukoil, Mol și Rompetrol, vor efectua o mișcare de preț similară.

Cotațiile țițeiului Brent se situează la aproape 86,5 dolari/barail, cu un dolar/baril sub cel mai ridicat nivel al ultimilor 3 luni, înregistrat în urmă cu 4 zile, și cu aproape 10 dolari pe baril peste minimul de 77 dolari/baril înregistrat la începutul lunii iunie.

Ponderea taxelor pe consum, accize și TVA, transferate integral clienților finali, în prețul carburanților, a sărit de 48%, în cazul benzinei, și de 45%, în cel al motorinei, în urma majorării importante de accize de pe 1 iulie.

Măsurile fiscale ale guvernul au „stimulat” creșterea cu 10% a prețurilor carburanților în acest an, scumpirea de 1 iulie, survenind uneia, tot fiscală, ca urmare a primei etape de majorare a accizelor, de 29 bani/l la benzină și 26 bani/l la motorină, din prima zi a acestui an.

FOTO Metrorex a cumpărat șină nouă pentru Magistralele 1 și 2 CITEȘTE ȘI FOTO Metrorex a cumpărat șină nouă pentru Magistralele 1 și 2

Pentru 2023, Guvernul a acordat o derogare prin care accizele la benzină și motorină erau scutite de la indexarea cu rata inflației, de 13,8% în 2022.

Așa se face că, potrivit formulei de calcul legiferate anul trecut, în 2024, se pare că șoferi vor “plăti” și derogarea acordată pentru 2023, accizele indexându-se mult mai agresiv, nu numai cu rata inflației din 2023, 8,8%, ci și cu cea din 2022, 13,8%.

viewscnt
Afla mai multe despre
benzină
motorină
scumpiri
omv
petrom
mol
rompetrol
lukoil
accize
scumpiri