UE investește 4,8 miliarde euro în proiecte inovatoare care contribuie la obiectivul zero emisii nete

UE investește 4,8 miliarde euro în proiecte inovatoare care contribuie la obiectivul zero emisii nete
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 14:10

Comisia Europeană a selectat 85 de proiecte inovatoare cu zero emisii nete pentru a primi granturi în valoare de 4,8 miliarde de euro de la Fondul pentru inovare, contribuind la punerea în aplicare a tehnologiilor curate de vârf în întreaga Europă, informează CE printr-un comunicat.

Proiectele selectate sunt situate în 18 țări: Belgia, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Ungaria, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovacia, Finlanda, Suedia și Norvegia. Acestea acoperă o gamă largă de sectoare din următoarele categorii: industriile mari consumatoare de energie, energia din surse regenerabile, stocarea energiei, gestionarea industrială a carbonului, mobilitatea cu zero emisii nete (inclusiv transportul maritim și aerian) și clădirile, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Finlandezii de la Nokian Tyres așteaptă oferte pentru construcția propriului parc fotovoltaic pentru fabrica din Oradea CITEȘTE ȘI Finlandezii de la Nokian Tyres așteaptă oferte pentru construcția propriului parc fotovoltaic pentru fabrica din Oradea
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Proiectele selectate urmează să intre în funcțiune înainte de 2030 și se preconizează că, în primii zece ani de funcționare, vor reduce emisiile cu aproximativ 476 de milioane de tone de CO2 echivalent. Acest lucru va contribui la obiectivele europene de decarbonizare, reducând emisiile din sectoarele care sunt deosebit de dificil de decarbonizat, consolidând capacitatea de producție industrială europeană și consolidând poziția de lider tehnologic a Europei și reziliența lanțului de aprovizionare.

"85 de proiecte inovatoare din 18 țări aduc tehnologii curate de vârf în serviciul acțiunilor climatice. Noile proiecte din sectoarele transportului maritim, aerian și rutier vor stimula eforturile de realizare a unei mobilități curate. Fondul demonstrează încă o dată modul în care EU ETS este un instrument excelent de reducere a emisiilor și de finanțare a proiectelor de care avem nevoie pentru a construi o Europă neutră din punct de vedere climatic și competitivă", a declarat comisarul pentru politici climatice și responsabil pentru transporturi, Wopke Hoekstra.

Proiectele selectate au fost evaluate de experți independenți pe baza a cinci criterii de atribuire: potențialul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră; gradul de inovare; maturitatea operațională, financiară și tehnică; reproductibilitatea și eficiența din punctul de vedere al costurilor.

Solicitanții selectați trebuie să semneze acordurile de grant cu Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) în primul trimestru al anului 2025. Pe lângă cele 85 de proiecte selectate astăzi pentru finanțare, alte proiecte promițătoare, dar insuficient de mature, vor beneficia de asistență pentru dezvoltarea de proiecte din partea Băncii Europene de Investiții.

Comisia va lansa următoarea cerere de propuneri în cadrul Fondului pentru inovare la începutul lunii decembrie 2024. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
proiecte