Ministrul Mediului încurajează turismul lent în Delta Dunării

Ministrul Mediului încurajează turismul lent în Delta Dunării
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 sep 2024

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a apreciat Delta lui Ivan, singurul traseu din Delta Dunării dedicat bărcilor fără motoare, drept un exemplu de bună practică și a vizitat unul din punctele de înnoptare autorizate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) pentru încurajarea turismului lent în rezervație.

În discursul susținut în fața celor aproape 70 de participanți la caravana Apele unite ale României, ultima etapă a festivalului Ivan Patzaichin organizat de asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 (IP-M23), oficialul guvernamental a susținut că Delta Dunării poate fi admirată doar în ritm lent.

Urmărește-ne și pe Google News
Victoria echipei naționale de fotbal cu Lituania a adus cifre record în audiențe pentru Prima TV CITEȘTE ȘI Victoria echipei naționale de fotbal cu Lituania a adus cifre record în audiențe pentru Prima TV
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"Cred că ideea de slow turism e una care ar trebui explorată, pentru că foarte mulți oameni spun că așa cum se întâmplă astăzi activitatea turistică comercială, o putem numi cum vrem, pe termen lung e nesustenabilă. Cred că la localnici trebuie să ne gândim în primul rând și dacă vom găsi metode, și cred că nu trebuie să inventăm noi nimic, pentru că ele sunt testate bănuiesc, metode prin care să reușim să oprim puțin goana asta din Deltă, toată alergătura asta de colo-colo, să-i mai domolim puțin, pentru că frumusețea asta o vezi la viteză mică", a declarat ministrul Fechet.

Oficialul guvernamental a subliniat, de asemenea, necesitatea respectării unor reguli în punctele de înnoptare, scrie Agerpres.

"Cred că ceea ce faceți e o chestie bună, care nu poate fi decât un exemplu de bună practică ulterior. Astăzi explorăm. Nu e decât un proiect pilot. Mă bucur că domnul guvernator a fost de acord și cred că, în baza unor reguli clare, putem și să înnoptăm, dacă știm când venim și când plecăm, dacă știm cum ne gestionăm gunoialele pe care le producem, dacă lăsăm locul la fel de curat pe cât l-am găsit", a mai spus ministrul Mediului.

La rândul său, guvernatorul Rezervației, Bogdan Bulete, a declarat că punctele de înnoptare în Deltă aprobate în rezervație oferă o alternativă reală turismului care afectează mediul.

"Această alternativă e una reală care dă posibilitatea deltei să respire. Adică, în momentul în care vrei să vizitezi Delta, ai această posibilitate. Nu ești legat de mâini și de picioare de barca și motorul de 200 de cai putere, astfel încât să nu poți face decât acel tip de turism. Asta e o alternativă corectă, verde și sustenabilă", a afirmat guvernatorul Rezervației, Bogdan Bulete.

După ce a vizitat unul din cele trei puncte de înnoptare autorizate de ARBDD, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a mers și în pădurea Caraorman, iar la ora 16,00, la Primăria municipiului Tulcea, va semna contractul de finanțare aferent proiectului "Crearea de păduri urbane în Municipiul Tulcea".

ULTIMA ORĂ Noi restricții de circulație în nordul Capitalei pentru lucrările la metroul de Otopeni. Cât din DN1 va fi afectat din 12 septembrie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Noi restricții de circulație în nordul Capitalei pentru lucrările la metroul de Otopeni. Cât din DN1 va fi afectat din 12 septembrie

Proiectul, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, are o valoare de peste 5,83 milioane de euro și prevede împădurirea a 61,2 hectare de teren în zona periurbană a municipiului Tulcea, înființându-se astfel cea mai mare pădure urbană realizată prin PNRR.

Caravana Apele unite ale României, ultima etapă a festivalului Ivan Patzaichin, a început duminică, la Tulcea, și se va încheia marți, la ora 16,00, în satul Mila 23, participanții la eveniment padelând în bărci cu vâsle aproape 54 de kilometri.

La finele caravanei, asociația Ivan Patzaichin și fundația Orange vor inaugura Centrul de competențe digitale din satul Mila 23. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul mediului
mircea fechet
delta dunării