Creșteri ale numărului de sosiri și de înnoptări turistice în România

Creșteri ale numărului de sosiri și de înnoptări turistice în România
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 10:33

Sosirile în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare din România, inclusiv apartamente și camere de închiriat, au crescut cu 2,5%, în primele cinci luni ale anului în curs, față de aceeași perioadă din 2023, în timp ce înnoptările au înregistrat un salt de 2,2%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Potrivit sursei citate, din totalul raportat în cazul sosirilor, turiștii români au avut o pondere de 81,6%, în timp ce vizitatorii străini au reprezentat 18,4%, scrie Agerpres.

Turiștii caută tot mai mult răcoarea din nordul Europei. Multe state joacă cartea „coolcation”. În valiză, un mackintosh și haine de lână CITEȘTE ȘI Turiștii caută tot mai mult răcoarea din nordul Europei. Multe state joacă cartea „coolcation”. În valiză, un mackintosh și haine de lână

De asemenea, în intervalul 1 ianuarie - 31 mai 2024, înnoptările în structurile de primire turistică (plus apartamente și camere de închiriat) au fost de 8,485 milioane, mai multe cu 2,2% în comparație cu primele cinci luni din anul precedent. Și în acest caz, ponderea cea mai mare au avut-o turiștii români, cu 79,3% din total, restul până la 100% revenindu-le turiștilor străini.

Raportat la primele cinci luni din anul anterior, la finele lunii mai din 2024, durata medie a șederii a fost de 1,9 zile pentru turiștii români și de 2,1 zile pentru cei străini.

Statistica oficială evidențiază că, pe județe, numărul de sosiri ale turiștilor în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare (inclusiv apartamente și camere de închiriat) a înregistrat valori mai mari în București (764.600 de persoane), Brașov (544.400) și Cluj (230.600), iar înnoptările turiștilor au fost mai numeroase în București (1,535 milioane de persoane), Brașov (1,017 milioane) și Prahova (444.400).

În funcție de țări, din ianuarie și până la sfârșitul lunii mai, anul curent, cele mai multe sosiri ale turiștilor străini în România pentru cazare în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare, au provenit din: Italia (87.600 de persoane), Germania (78.700) și Regatul Unit al Marii Britanii (49.000).

În intervalul analizat, sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 4,953 milioane de persoane, 1,909 milioane dintre aceștia provenind din țările Uniunii Europene.

La capitolul plecări în străinătate, au fost înregistrați 6,987 milioane de vizitatori români. Majoritatea dintre ei (68%) au ales să se deplaseze cu mijloace de transport rutiere, iar aproape o treime (31,2%) cu avionul.

FOTO Singura plută funcțională pe un râu există la Cârța, în județul Sibiu CITEȘTE ȘI FOTO Singura plută funcțională pe un râu există la Cârța, în județul Sibiu

În ceea ce privește situația la nivelul lunii mai 2024, sosirile în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare din România, inclusiv apartamente și camere de închiriat, au crescut cu 4,4%, față de luna similară din din 2023, în timp ce înnoptările au înregistrat un salt de 5,2%

Din numărul total de sosiri, raportat în intervalul de referință, cel al turiștilor români au reprezentat 79,4%, iar sosirile turiștilor străini, restul de 20,6%.

În același timp, la capitolul înnoptări, în luna mai 2024, turiștii au reprezentat majoritatea cu o pondere de 78,2%, în timp ce înnoptările turiștilor străini au înregistrat 21,8% din total.

Durata medie a șederii a fost de 1,9 zile, în cazul turiștilor români, respectiv de 2,1 zile la turiștii străini.

Datele INS relevă, totodată, că sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, în luna mai din anul curent, au însumat 1,036 milioane de persoane, din care turiștii din țările Uniunii Europene au reprezentat 35,9% din total (372.400).

Pe de altă parte, plecările vizitatorilor români în străinătate, consemnate la frontieră, au fost de 1,317 milioane de persoane, 81,3% dintre aceștia preferând utilizarea mijloacelor de transport rutiere și 17,8% a mijloacelor de transport aeriene.

INS precizează că, în urma aderării României la Spațiul Schengen (maritim și aerian), la data de 1 aprilie 2024, începând cu luna aprilie a acestui an, informațiile referitoare la sosirile vizitatorilor străini în România și plecările vizitatorilor români în străinătate nu mai sunt comparabile cu cele publicate până la 31 martie 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
cazare
romania